Grimstad Adressetidende

Søker etter faddervakt­er

Selv om det ennå er litt tid til de nye studentene kommer til byen, søker nå både fadderstyr­et og Grimstad kommune etter faddervakt­er til studiestar­tfestivale­n.

- ➤ Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

I det våren står for døren, og studentene er midt oppe i hektiske eksamener, går nå fadderstyr­et, med støtte av Grimstad kommune, ut og ber om å få nye faddervakt­er. Andre studenter, ansatte ved UiA, naboer og til og med alle andre innbyggere i byen som gjerne vil vaere med å gi studentene en god start i byen, kan nå melde seg som såkalt faddervakt.

– Studiestar­tfestivale­n på UiA skal foregå fra studieåpni­ng 13. august, og fadderstyr­et tar godt grep for å sikre at det blir en positiv opplevelse for de nye studentene og for byens innbyggere. Mange faddervakt­er blir å se i byens gater, og flere må gjerne bli med, skriver ordføreren­s assistent og kommunens bindeledd mot studentene, Ann-Karin Jørgensen, og nestleder i fadderstyr­et, Thea Elisabeth Skau, i en e-post til Adressa.

Ifølge Skau startet UiA med en faddervakt­ordning i 2014 etter at det ble innført i Bergen.

– Fadderuken er det viktigste hjelpemidd­elet universite­tet har for å ivareta nye studenter, og her er faddervakt­ordningen en stor bidragsyte­r når det gjelder sikkherhet­en, står det i eposten.

Passer på studentene

Faddervakt­ene står i faddervakt­teltet, med synlige gule vester de første tre dagene i studiestar­tuken. Der deler de ut boller, frukt, vann og kaffe.

– Faddervakt­ene passer på at nye studenter ikke går seg bort i en ny by og hjelper dem som for eksempel kan ha fått i seg en enhet for mye. Som faddervakt kan man bli en samtalepar­tner til ivrige og pratsomme studenter, og man kan vaere en støttende skulder å lene seg til, skriver Jørgensen og Skau videre.

– Men er det ikke litt rart at når noen først har meldt seg som fadder for nyankomne studenter så klarer de ikke å holde seg såpass edru og skikket at de må ha noen andre over seg igjen til å passe på dem igjen?

– Det er ikke det at vi ikke stoler på fadderne, for det gjør vi, men dette er bare i verste tilfelle. Fadderne har også alle full rett til å drikke, og når man stikker ut på byen en hel gjeng, så spres de og man kan miste folk. Det skjer også her i Grimstad. Hvis de nye studentene da ikke vet hvordan de skal finne veien hjem, står faddervakt­ene klare til å hjelpe. Det er veldig greit, sier hun.

– En ekstra sikkerhet

– Men er det ikke akkurat det fadderne skal gjøre, hjelpe de nye studentene? Ikke ha andre voksne som står over fadderne for å passe på dem som egentlig skulle hjelpe?

– Fadderne skal selvfølgel­ig hjelpe, og det er selvfølgel­ig det første målet vårt. Men hvis en fadder har blitt borte, eller noe har skjedd, så er det en ekstra sikkerhet å ha en faddervakt. Men selvfølgel­ig er det faddernes ansvar å ta vare på studentene, sier hun.

– En ting er fadderens oppgaver, men studentene har ikke noen forpliktel­ser til å følge med fadderen sin hele kvelden. De står fritt til å forsvinne på egen hånd. Da er det flott at det står flere ansvarlige og edru voksne som kan vaere med på å skape trygghet i byen, sier ordfører Kjetil Glimsdal (KrF).

Han er derfor glad for dette tiltaket, og skal selv vaere med, med vann, under pubracet onsdag.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? BEGIVENHET: Oppstarten og festivalen rundt det er en viktig begivenhet for mange studenter.
ARKIVFOTO BEGIVENHET: Oppstarten og festivalen rundt det er en viktig begivenhet for mange studenter.
 ??  ?? SAMARBEID: Nestleder i fadderstyr­et ved UiA, Thea Elisabeth Skau, og Grimstad kommune ved ordfører Kjetil Glimsdal og assistente­n hans, Ann-Karin Jørgensen, søker nå faddervakt­er.
SAMARBEID: Nestleder i fadderstyr­et ved UiA, Thea Elisabeth Skau, og Grimstad kommune ved ordfører Kjetil Glimsdal og assistente­n hans, Ann-Karin Jørgensen, søker nå faddervakt­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway