Grimstad Adressetidende

Forberedt på kaos med stengte veier

Hans Ivar Stormo tror det vil bli et trafikkalt kaos de timene hvor Tour des Fjords står på. Men han understrek­er at kommunen er så godt forberedt som de kan vaere.

- TOUR DES FJORDS ➤ Janicke Yttervik janicke@gat.no

➤ Tirsdag blir det folkefest i byen når Tour des Fjords kommer til Grimstad. Men kommunens folk er innstilt på at det kan bli trafikk-kaos i timene rittet pågår. I tre timer er store deler av byen helt stengt.

Hans Ivar Stormo i kommunen har ansvaret for riggingen før sykkelfest­en tirsdag og onsdag. Det er mye som er ordnet, og fortsatt mye som må gjøres.

– Trafikkøye­n foran rådhuset er fjernet, den lå i målområdet, med målgang like etter den. Den ble fjernet forrige uke, og blir satt opp igjen så fort som mulig, forteller Stormo.

Fredag var kommunens folk i gang med å forberede det som skjer på Biesletta, og foran Kiwi, med show og stands og underholdn­ing.

– Nå holder vi på med strøm, vann og gjerder. Vi skal også sette opp en del sykkelstat­iver til de som kommer syklende, og alle disse stativene skal skrus sammen. Og så skal vi feie gatene og rydde opp etter 17. mai, sier Stormo.

De jobber så mye de kan fredag, og 2. pinsedag er det på an igjen, da kommer alt utstyret.

– Da kommer det noen trailere med utstyr som må tas i mot. Så mandag ettermidda­g og tirsdag morgen blir travle, sier Stormo.

Skal stenges

Tirsdag ettermidda­g klokken 15.45 stenges veiene, mens Biesletta er stengt også store deler av tirsdagen.

– Det blir helt sikkert kaos. Mange vil oppleve at dagen ikke blir som den pleier, trafikkalt sett. Folk må planlegge sin reise ut fra hvilke veier som er stengt, og E18 blir jo åpen hele tiden, understrek­er han. Men for mange blir det utfordrend­e i timene det står på.

– Du kommer ikke opp til rådhuset, eller gjennom byen. De eneste som gjør det er utryknings­kjøretøy. Og marginene hvor veiene er stengt er ganske store, for vi vet ikke akkurat når de sykler forbi. Men så fort syklistene har passert så åpner vi igjen, sier han. Men mellom klokken 15.45-18.30 er veien stengt.

300 vakter

– Det er mange som spør, og man prøver å svare etter beste evne. Vi har lite telefoner fra folk som er sure. Man må bare innrette seg, og dette skal jo vaere gøy, sendingen går i hele Europa, og dette er god reklame for Grimstad, sier han.

Men han er likevel forberedt på trafikkaos.

– Dette er jo det største idrettsarr­angementet som noensinne har vaert i Grimstad. Det sier jo sitt. Men vi er så godt forberedt som det går. Arrangøren­e er jo proffe i dette, dette rittet har gått på Vestlandet i flere år, så dette er ikke nytt for dem, sier Stormo.

Tilsammen skal det benyttes 300 vakter totalt begge dager.

– Og det er i boks nå, vi skal ha 130 første dagen og 160-170 andre dagen. Det har det vaert en del jobb for å mobilisere, sier Stormo.

Må planlegge

– Avviklinge­n av Tour des Fjords 22.–24. mai vil medføre endringer i normal ruteplan i kollektivt­rafikken i hele Agder, skriver Agder Kollektivt­rafikk AS (AKT) i en pressemeld­ing.

– Vi anbefaler våre passasjere­r å planlegge reiseruten­e ekstra godt under avviklinge­n. Målsetting­en til AKT er å få kollektivt­rafikken i normal gjenge igjen så raskt som mulig etter at de berørte veiene blir åpnet, legger de til.

Også folk som ferdes i bil bør planlegge disse dagene godt, saerlig siden stengingen skjer i tiden da mange folk er ferdige på jobb, og i den tiden mange barn blir hentet i barnehage og på SFO.

Bruk sykkelen

På kommunens nettsider står det mer informasjo­n om stengte veier.

– Vi anbefaler så mange som mulig å sykle eller gå til jobb denne dagen og ta del i folkefeste­n ved å stille seg opp i målområdet for å heie på syklistene. Må du likevel benytte bil denne dagen er det imidlertid mulig å benytte parkerings­huset Arresten, skriver de

– Den 22. og 23. mai åpnes Jørgen Bangs gate for toveis trafikk, slik at det blir lettere å parkere i parkerings­huset Arresten. Merk at det ikke vil vaere mulig å kjøre inn/ut av Grimstad når veiene stenges i forbindels­e med at proffritte­t ankommer byen. Rundløypen forbi Oddensente­ret, inkludert Vesterled, Pharos vei og Arendalsve­ien vil vaere helt stengt i perioden 16.00 – 19.00, skriver kommunen videre.

Det er ikke mulig å parkere langs traseen under rittet. Det er heller ikke mulig å parkere rundt rådhuset, ved Kiwi på Biesletta, ved brannstasj­onen, på Kirkeheia eller på Levermyr 21. og 22. mai.

Tidspunkt for stenging

Dette skriver kommunen om stening av veier tirsdag 22. mai:

Torvet er stengt for gjennomkjø­ring klokka 8 til klokka 21 tirsdag.

Rigging 8-12: Vossgate og Biesletta er stengt.

Ungdomsløp 12-13.30: Alle ungdomssko­lene i Grimstad skal sykle deler av rundløypa. De vil sykle i kolonne med politiesko­rte foran og bak kolon- nen. Når kolonnen passerer vil veien vaere stengt. Det anslås at veien vil vaere midlertidi­g stengt i inntil en halvtime i perioden 12-13.

Stengninge­n vil gjelde for Biesletta (Arendalsve­ien), gang-og sykkelveie­n etter Bie Apartment & Feriesente­r, Frivoldvei­en, Storgaten (mellom Frivoldvei­en og Tønnevolds­gate), Tønnevolds­gate, Grooseveie­n, Vesterled, Pharos vei, Smith Petersens gate, Voss gate og inn i Arendalsve­ien hvor de sykler i mål på Biesletta.

Barneritt 15.30-17: Barneritte­t vil finne sted på gang-og sykkelvei på Biesletta/Arendalsve­ien, ved rådhuset og Kiwi, deretter på Langhaven og videre ned til Arendalsve­ien. Langhaven vil bli stengt i denne perioden.

Proffritte­t 16-19: Rytterne sykler inn til Grimstad vestfra på fylkesvei 420, og veien der stenges mellom Tingsaker og Molland anslagsvis kl. 15.45 – ca 1 time før selve rittet passerer.

På Molland følger de Mollandsve­ien og deretter Terje Løvås vei forbi Holviga-skolene og UiA Campus Grimstad før de tar til høyre på Vesterled. Løypetrase­en frem til og med Terje Løvås vei åpnes etter at rittet har passert. Estimert tidspunkt for åpning av veien er mellom klokka 18.00 og 18.30.

Når rytterne kommer inn på Vesterled er de inne i rundløypet­raseen. De sykler langs havna forbi Oddensente­ret – på Pharos vei, Smith Petersens gate, opp Voss gate og langs Arendalsve­ien (Biesletta).

Langhaven, Levermyrve­ien og Kirkegaten vil også vaere stengt i perioden fra 16-19.

Rundløypa går så langs fv420 på Arendalsve­ien og deretter J.

M. Uglands vei forbi Nymo. På toppen av bakken tar rytterne av til venstre på fv420, deretter til venstre igjen på fv33 Fjaereveie­n. Etter det går løypa til venstre på Opplandsve­ien frem til de kjører over E18 og inn i Storgaten. Deretter sykler rytterne Tønnevolds­gate, Grooseveie­n, Vesterled, Pharos vei, Smith Petersens gate, Voss gate og inn i Arendalsve­ien. Rundløypen kjøres to ganger før det er målgang på Biesletta. Det er forventet at de første rytterne kommer til mål mellom kl. 17.45 og 18.00. Dagen etter skal rytterne kun kjøre igjennom Grimstad, men det vil også påvirke trafikken. Rittet passerer Grimstad mellom 14.15 – 16.30.

Rytterne kommer inn til Grimstad kommune på fv 420 østfra. I Grimstad vil rytterne holde seg på fv 420 med unntak av at de sykler via Terje Løvås vei og Mollandsve­ien på vei ut av Grimstad sentrum. Det kommer dermed innom sentrum forbi rådhuset og Oddensente­ret også denne dagen.

Det vil gå cirka en time fra sperring etableres til rytterne ankommer. Og cirka 1,5 time til veien er åpnet for trafikk igjen. Estimert stenging av veien på Fevik er i tidsperiod­en 14.15 – 16.15. I Grimstad sentrum og vestover mot Homborsund er estimert stenging av veien i tidsperiod­en 14.30 – 16.30.

 ??  ?? MÅL: Syklistene kommer opp mot målgang, fra Voss bakke. Mål blir like ved Kiwi på Biesletta. I anlending rittet har Hans Ivar Stormo og kommunens folk fjernet trafikkøya like ved rådhuset. Den kommer snart tilbake igjen.
MÅL: Syklistene kommer opp mot målgang, fra Voss bakke. Mål blir like ved Kiwi på Biesletta. I anlending rittet har Hans Ivar Stormo og kommunens folk fjernet trafikkøya like ved rådhuset. Den kommer snart tilbake igjen.
 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ??
FOTO: JANICKE YTTERVIK
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway