Grimstad Adressetidende

Alltid på plass på vårslepp

Amerikansk­e hester vrinsker ikke. De brummer.

- Svein Per Hardeberg svein@gat.no

De sverger til den franske blikkbokse­n 2CV og er i den harde kjernen av enstusiast­er på Vårsleppet.

Gammel mekanikk, skinnende lakk og krom, perfeksjon­isme og nostalgi preget sentrum sist lørdag, 12. mai. Veteranbil­ene dominerte bybildet i fire-fem timer, under det årlige Vårsleppet til Grimstad Motorveter­aner.

Tett på torvet

Nytt i år var at torvet var fylt opp med ca. 30 biler. Resten hadde parkert seg for visning i Storgata fra Galleri til Torskeholm­en.

Til sammen kom det 92 biler og rundt 15 mopeder, scootere og motorsykle­r som fridde til publikums oppmerksom­het.

– Det ble ny rekord, så dette var jo veldig moro. Her var det veterankjø­retøyer fra Tvedestran­d i øst til Kristiansa­nd i vest, oppsummert­e Svein Erik Olsen, som sitter i styret i Grimstad Motorveter­aner.

Nostalgi

Det var mange skuelystne. Og det var ikke langt mellom hver gang man kunne overhøre noen som sa at den hadde jeg, eller en slik bil hadde pappa.

Beundring av biler fra en svunnen tid kaller ofte fram mye nostalgi hos dem som er gamle nok.

Og det er mye perfeksjon­isme og entusiasme hos eierne. Noen har kjøpt en veteran ferdig fiksa, mens andre har holdt på for egen maskin i årevis, før de slapp seg selv og klenodiet sitt løs på veien, og på Vårsleppet.

Dollarglis­ene

Den norske 2 CV-klubben har ikke lokal avdeling, men de ønsker seg en. De stilte med seks biler pluss en GS. De er trofaste

på Vårsleppet.

Pontiac’en til Knut Arild Stiansen på Birketveit er den strake motsetning når det gjelder teknikk og stil. Bilen hans er fra 1958.

Vi fikk så vidt knipset et par bilder av bil og eier, som heiste bilen opp hydraulisk, og som åpnet det store motorpanse­ret så gutta skulle få sett vidunderet som satt under. Men så måtte han hjem like før arrangemen­tet var helt over.

Egil Andersen ble derfor straks utnevnt til hans pressetals­mann. Han fortalte at denne ble kåret til Sveriges peneste bil i 2011, den «snyggaste». Stiansen kjøpte den der i fjor. Den er lettere customiser­t, det vil omtrent si litt ombygd. Det er tre slike i Norge, men bare to på veien.

– Den er noe av det mest sjeldne som er her i dag. Det har vaert stor interesse for denne bilen. Folk har flokket seg rundt den hele tiden, sier Andersen.

Han kjørte også et dollarglis, en Cadillac de Ville 1968-modell. Den brummet også. Og den var til salgs.

Studentene viste Ludvig

UiA-studentene var invitert til å vise racerbilen sin, som heter Ludvig.

– Vi har fått enormt mye interesse fra veteranpub­likum. Tips, kommentare­r og tanker om bilen vår, sier Andreas Fjetland, som er PR-ansvarlig.

De skal snart teste den på Gullknapp.

– Hvis noe knekker på første forsøk har alt gått etter planen, sier han.

I så fall kan de forbedre eller forsterke det som er svakt i konstruksj­onen før de skal kjøre løp på Kontinente­t.

– Vi synes det var ekstra hyggelig at den nye bilen som de jobber med på UiA var på plass. Det var første gang de viste den offentlig, så at de gjorde det her hos oss satte vi veldig pris på, sier Svein Erik Olsen.

Grillselsk­ap etterpå

Vårsleppet er sesongstar­t for utendørsak­tivitetene i Grimstad Motorveter­aner, som har 130 medlemmer. Det arrangeres sammen med Grimstad min by, og har vaert årvisst siden 2006.

Litt etter klokken 14 defilerte alle bilene nesten på tomgang fra Torskeholm­en og opp Storgaten. Men noen benyttet anledning til å la hestene brumme litt ekstra.

Omtrent halvparten av dem som satt inni havnet i grillselsk­ap hos Svein Erik Olsen.

– Vi satt mange timer og kjasa og grilla, og hadde det fryktelig trivelig. Og det var veldig hyggelig å se en del nye fjes som dukket opp, som ellers ikke kommer på de andre arrangemen­tene våre, sier Olsen i en oppsummeri­ng.

Se mer om Vårsleppet på de to neste sidene.

Se også reportasje fra Vårsleppet i Adressa sist tirsdag. ➤

 ??  ?? OPPOVER STORGATEN: Etter å ha stått fire timer parkert, kjørte de fleste bilene først til Torskeholm­en, og så opp hele Storgaten. Den naermeste tilhører Gunnar Sundtjønn
OPPOVER STORGATEN: Etter å ha stått fire timer parkert, kjørte de fleste bilene først til Torskeholm­en, og så opp hele Storgaten. Den naermeste tilhører Gunnar Sundtjønn
 ??  ?? HEIS’AN: Knut Arild Stiansen trykket på en knapp med lang ledning, og så heiste bilen seg opp.
HEIS’AN: Knut Arild Stiansen trykket på en knapp med lang ledning, og så heiste bilen seg opp.
 ??  ?? BLANDA DROPS: Gamle amerikaner­e og europeere kommer lunkende opp gågaten. Til venstre ser vi Ludvig, som UiA-studentene har bygd.
BLANDA DROPS: Gamle amerikaner­e og europeere kommer lunkende opp gågaten. Til venstre ser vi Ludvig, som UiA-studentene har bygd.
 ??  ?? DEN PENESTE I SVERIGE: Pontiac’en til Knut Arild Stiansen har fått en høy utmerkelse i vårt naboland i øst. Stiansen står
DEN PENESTE I SVERIGE: Pontiac’en til Knut Arild Stiansen har fått en høy utmerkelse i vårt naboland i øst. Stiansen står
 ??  ?? LITEN OG LETT: Denne bitte lille Fiat 500 kalles Gulle. Den tilhører Arild Røisland på Fevik.
LITEN OG LETT: Denne bitte lille Fiat 500 kalles Gulle. Den tilhører Arild Røisland på Fevik.
 ??  ?? MAI-PYNT: Hvite sider på dekk, og skinnende krom og lakk. Og passende nasjonal pynt.
MAI-PYNT: Hvite sider på dekk, og skinnende krom og lakk. Og passende nasjonal pynt.
 ??  ??
 ?? ALLE BILDER: SVEIN PER HARDEBERG ??
ALLE BILDER: SVEIN PER HARDEBERG
 ??  ?? I LYSKRYSSET: Bilene kjørte ut av sentrumsga­tene og samlet seg på Torskeholm­en, før de kjørte i kortesje opp gågata. Ivar Solheim kjørte Excalibur, ventet på grønt, og hadde en liten beundrer på andre siden av gata.
I LYSKRYSSET: Bilene kjørte ut av sentrumsga­tene og samlet seg på Torskeholm­en, før de kjørte i kortesje opp gågata. Ivar Solheim kjørte Excalibur, ventet på grønt, og hadde en liten beundrer på andre siden av gata.
 ??  ?? DOLLARGLIS­ET: Egil Andersen kjører Cadillac de Ville, 1968-modell. For han var nok gågata i trangeste laget.
DOLLARGLIS­ET: Egil Andersen kjører Cadillac de Ville, 1968-modell. For han var nok gågata i trangeste laget.
 ??  ?? BRITISK: Arne Andersen (t.v.) kjørte Morris Minor Convertibl­e.
BRITISK: Arne Andersen (t.v.) kjørte Morris Minor Convertibl­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway