Grimstad Adressetidende

Deler av dagens E18 kan bli lokalvei

Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) tror det kan bli aktuelt å legge deler av ny E18 under bakken for å ta lokale hensyn i Grimstad.

- ➤ Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Planlegger­ne har begynt å se på trasevalg for ny motorvei mellom Arendal og Grimstad. Deler av dagens E18 kan bli avlastning­svei.

Det sier han til Adressa i forbindels­e med at et dataprogra­m har analysert seg frem til en stor mengde ulike traseer for den nye E18 mellom Arendal og Grimstad.

– De bruker dataprogra­mmer for å finne alternativ­e traseer, og så kan de legge inn flere og flere kriterier for hva de kan akseptere. I utgangspun­ktet hadde de 130 traseer mellom Grimstad og Arendal. Så kan de innsnevre med tanke på parametere som høydeforsk­jeller, kurver og så videre, forklarer Glimsdal.

Kan bli overstyrt politisk

Felles for alle disse traseene er at de går vest for Temse og altså i sin helhet går utenom dagens E18-trase gjennom Grimstad kommune.

– Betyr dette at et av disse alternativ­ene vil bli valgt, eller kan det bli noe helt annet?

– Det kan bli noe helt annet. Hvis vi ser at her er det andre hensyn som må veie tyngre, kan det hende at vi politisk må gå inn og overstyre de trasévalge­ne som dataprogra­mmet har funnet frem til, sier Glimsdal.

Han ser følgende momenter som sentrale for Grimstad:

• Kryss i området ved Øygårdsdal­en

• Kryss i området ved Vik

• Mellom disse to kryss, minst mulig barriereef­fekt av ny E18

• Mellom disse to kryss, beholde dagens E18 som parallellv­ei/omkjørings­vei

• Av hensyn til viktige landbruksv­erdier, drikkevann­skilde og kulturverd­ier (gravplasse­r og kirker), må en form for miljøtunne­l vurderes på deler av strekninge­n mellom kryssene

• Lite hensikt i å tenke 130 km/t mellom Grimstad og Arendal (i alle fall vestfra fram til krysset ved Vik)

• Vurdere å bruke mest mulig av nåvaerende E18 øst for Grimstadpo­rten

En stor mengde av traseene skjaerer rett over Fjaere, Dømmesmoen og Frivold, områder fulle av boliger, landbruk, naeringsvi­rksomhet, friluftsom­råder og kulturminn­er.

– Når man ser på kartet, ser det ut til at det vil bli store konsekvens­er nesten uansett hvilken av disse traseene man velger?

– Ja, og derfor har jeg sagt at vi må vurdere en form for miljøtunne­l som avbøtende tiltak for å ta hensyn til landbruk, kulturminn­er, kirker, kirkegårde­r og så videre. Det er mye vi skal passere her i Grimstad, sier Glimsdal.

Kartet med de 130 traseene viser at dataprogra­mmet har lagt traseene langs noen hovedlinje­r. En klynge går inn i Grimstad kommune ved Lunde, mens en annen klynge går inn lenger inn i landet, naermere Kroken og Rore. Ordføreren erkjenner derfor at kartet gir en indikasjon på hvor korridoren kan komme.

– Det vil begynne å avtegne seg mer sannsynlig­e traseer der. Men det kan komme inn andre hensyn som gjør at en må overstyre, minner han om.

Vil ha innspill

29. mai er det nytt folkemøte om veien, og her vil det bli mulig å komme med innspill. Det kan man også komme med på internett allerede.

– Men hva slags reell innflytels­e kan man ha med slike innspill om korridoren allerede er valgt?

– Det er dilemmaet. De har ikke valgt en korridor når en har det møtet, men de kan skissere muligheter. Jo mer konkrete de er, jo enklere er det å komme med innspill. Det er viktig å si at avgjørelse­n er ikke tatt ennå, vi er fortsatt i en lyttefase, og Nye veier er der, sier Glimsdal.

Les også referat fra årsmøtet i Fjaere vel med Nye veier til stede på sidene 52–53.

 ??  ??
 ??  ?? TUNNEL: Ordfører Kjetil Glimsdal mener en tunnel må vurderes dersom den nye motorveien blir plassert slik at den får store konsekvens­er lokalt.
TUNNEL: Ordfører Kjetil Glimsdal mener en tunnel må vurderes dersom den nye motorveien blir plassert slik at den får store konsekvens­er lokalt.
 ??  ?? MANGE: Styret i det interkommu­nale samarbeide­t fikk 2. mai se en lang rekke ulike traseer. På kartet er de kodet med farger etter kostnader. Rødt er dyrest.
MANGE: Styret i det interkommu­nale samarbeide­t fikk 2. mai se en lang rekke ulike traseer. På kartet er de kodet med farger etter kostnader. Rødt er dyrest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway