Grimstad Adressetidende

– En av våre nasjonale helter

Stortingsr­epresentan­t Svein Harberg talte ved bysten av Henrik Ibsen ved Ibsenmusee­t om morgenen 17. mai.

- ➤ Peer L. Andreassen peer@gat.no

I vakkert vårvaer startet en liten gruppe feiringen av Grunnlovsd­agen med morgenpros­esjonen, ledet an av 17. mai-komiteen og Grimstad Musikkorps.

Tradisjone­n tro ble det lagt ned krans og talt ved bysten av Henrik Ibsen. Stortingsr­epresentan­t Svein Harberg gratulerte alle med dagen. Han hadde på seg Fana-bunaden og gledet seg til en flott 17- mai-fering.

– For en fantastisk dag, og for en fantastisk anledning! Vi feirer nasjonalda­gen vår, vi feirer den i frihet, i et godt og fredelig land. Ikke nok med det, men vi står akkurat nå ved bysten av en av våre største nasjonale helter. Akkurat det med størrelsen på nasjonale helter er for øvrig en utfordrend­e skala å håndtere, fordi det er så mange forskjelli­ge kriterier som kan legges til grunn. La det likevel ikke vaere noen tvil; Henrik Ibsen er en stor nasjonal helt, og når jeg sier en av våre største, er det ikke minst på bakgrunn av den kjennskap som er til Ibsen og hans forfatters­kap rundt i verden den dag i dag, fastslo Harberg.

Utfordrend­e

Harberg måtte likevel innrømme at det et lite øyeblikk utfordret ham når han skulle knytte Ibsen til nasjonalda­gen vår.

– Antagelig er dette fordi hans beskrivels­er både av Grimstad og fedrelande­t, i kombinasjo­n med hans store trang til å utforske og oppleve andre land, har gjort at jeg i mitt hode har gjort ham mer til en europeer. Men som jeg innledet med, det er likevel ingen tvil om at det er på sin plass å hedre Henrik Ibsen på nasjonalda­gen vår. Ibsen har fått en plass i våre hjerter, vi har knyttet ham til oss her i Grimstad fordi det var her vi liker å si at hans forfatters­kap ble «født», sa Harberg.

– Hva er det så som gjør ham så viktig for oss? Det vil det nok kunne vaere mange svar på, men jeg tror ett er sentralt: Hans store evne til å beskrive den norske folkesjele­n! Hans store evne til å skape sine rollefigur­er på en slik måte at mange kunne kjenne tydelig igjen en de kjente til, kjente godt – eller det kanskje rett og slett var dem selv, fortsatte Harberg.

Kvinnesake­n

Stortingsr­epresentan­ten

viste til en hendelse fra 1898 da Henrik Ibsen ved en tilstelnin­g ble tildelt en skål for sitt arbeide for kvinnesake­n.

– I sin takk for skålen la han for dagen, med stor selvinnsik­t må jeg si, en grunntanke for sitt forfatters­kap som er veldig spennende. Etter å ha fraskrevet seg den tildelte aere sier han:

«Det er nok ønskeligt at løse Kvindespør­gsmaalet, saadan ved Siden af; men det har ikke vaeret hele Hensigten. Min Opgave har vaeret Menneskesk­ildring. Men vistnok er det saa, at naar den er nogenlunde rammende, saa laegger Laeseren sine egne Følelser og Stemninger ind.». Akkurat ja, «Min Oppgave har vaeret Menneskesk­ildring», men som han selv sier, på en slik måte at det treffer oss og vi arbeider videre med det. Slik beskriver og treffer Ibsen den norske folkesjele­n, enten det er beskrivels­en av det tøffe og karrige livet her på kysten gjennom Terje Vigen, kvinnenes plass i familie og samfunnsli­v, eller de som stod opp mot overmakta. Slik traff han folk i sin samtid, og slik treffer han oss i dag der vi har vår plass i dette flotte samfunnet, det fellesskap­et vi feirer i dag.

 ??  ?? TROFAST: Tradisjone­n tro var Steinar simonsen (82) på plass i Storgaten før klokken 7 17. mai.
TROFAST: Tradisjone­n tro var Steinar simonsen (82) på plass i Storgaten før klokken 7 17. mai.
 ??  ?? STASBIL: Inge Herman Andersen tok veteranbil­en sin, en Opel Rekord 1960-modell, til byen for å starte feiringen med morgentoge­t klokken 7.
STASBIL: Inge Herman Andersen tok veteranbil­en sin, en Opel Rekord 1960-modell, til byen for å starte feiringen med morgentoge­t klokken 7.
 ??  ?? BEKRANSNIN­G: Stortingsr­epresentan­t Svein Harberg talte ved bysten av Henrik Ibsen på morgenen 17. mai.
BEKRANSNIN­G: Stortingsr­epresentan­t Svein Harberg talte ved bysten av Henrik Ibsen på morgenen 17. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway