Grimstad Adressetidende

– Vi er litt beskjedne

Torborg Igland holdt en flott tale på Kirkeheia 17. mai. Hun pratet om helter, og mintes de som ofret alt.

- ➤ Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Svaert mange hadde tatt turen til Kirkeheia 17. mai. Flere sa at de aldri hadde sett så mye folk der på denne dagen før.

Torborg Igland hadde fått tilliten som taler på Kirkeheia. Igland er som kjent forfatter, friland-journalist, og også påtroppend­e festivalsj­ef for Ibsenog Hamsundage­ne.

I talen sin på Kirkeheia talte hun om helter.

Likeverdig­e

– Vi snakker ikke så ofte om helter her i landet. Vi er litt beskjedne. Vi stikker oss ikke så fort fram. Vi liker ikke eliter og folk som tror de er bedre enn andre. Noen ganger harselerer vi litt over janteloven og at det ikke er lov til å vaere flink – og kanskje kunne vi vaert flinkere til å heie på hverandre. Men likevel er det en verdi vi holder ganske høyt her i landet, at vi er likeverdig­e, sa Torborg Igland.

– Faktisk er akkurat det én av de verdiene vi feirer her i dag, som vi feirer i mai, i verdienes festmåned. At alle er like for loven. At alle får lov til å si det de mener. At alle har stemmerett. Ikke bare menn. Ikke bare de med eiendom. Ikke bare bønder. Ikke bare embetsmenn. Ikke bare de som er enig med kongen. Ikke bare de som betaler penger til politimest­eren. Alle.

– Vi valgte det i 1814 – og vi valgte det igjen i 1940, da det sto på spill. Vi valgte bort en ideologi som sorterte mennesker etter verdi. Vi valgte bort den ene sterke lederen som skulle ha ubegrenset makt. Vi valgte bort straff uten lov og dom. Vi sloss for det. Noen døde for det. Disse døde for det. Det er ikke lenge siden, sa hun videre, og ramset avslutning­svis opp navnene på dem som står skrevet på krigsminne­smerke «Mor Norge sender sine sønner ut» på heia.

Vakker musikk

Etter talen og kransnedle­ggelsen, var det ett minutts stillhet, til minne om de falne.

På Kirkeheia var det også vakker sang fra SørRøster, allsang, og også Kulturskol­en var represente­rt. Birgit K. Jakobsen sang vakkert Tor Endresens «Ingen er så nydelig som du» og Erik Byes «Vår beste dag» akkompagne­rt av Øystein Åmdal.

 ??  ?? VAKKER SANG: Birgit K. Jakobsen sang to sanger på heia, akkompagne­rt av Øystein Åmdal på gitar.
VAKKER SANG: Birgit K. Jakobsen sang to sanger på heia, akkompagne­rt av Øystein Åmdal på gitar.
 ??  ?? TALE: Torborg Igland holdt talen på Kirkeheia. Speidere var på plass med flagg, og mye folk hadde møtt opp. 17. maikomitee­n står t.h.
TALE: Torborg Igland holdt talen på Kirkeheia. Speidere var på plass med flagg, og mye folk hadde møtt opp. 17. maikomitee­n står t.h.
 ??  ?? PÅ PLASS: Det har blitt en tradisjon at SørRøster er på plass på Kirkeheia, og 2018 var intet unntak. De sang vakkert fra heia.
PÅ PLASS: Det har blitt en tradisjon at SørRøster er på plass på Kirkeheia, og 2018 var intet unntak. De sang vakkert fra heia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway