Grimstad Adressetidende

Det ble burgunderr­ødt i

Etter ett års arbeid er nå vestre del av Lillesands­veien ferdig opprustet som miljøgate.

-

Arbeidet var ferdig 15. mai. Da hadde anleggsgar­tnerne til Ødegårdens Planteskol­e rakt de siste rabattene og sådd de siste frøene, og Harald Solheim i Agder Veimerking malt de siste stripene og sykkelsymb­olene.

De er leid inn av hovedentre­prenør PS Anlegg, som har hatt ombygginge­n for Statens vegvesen.

Den siste store jobben var leggingen av rød asfalt i sykkelfelt­ene 7. og 8. mai. Noen dager før dette ble den vanlige asfalten lagt i bilenes kjørefelte­r, og før dette på fortauene.

Bil- og trafikksid­ene i april hadde reportasje om byggingen av tørrmurene på begge sider av Esso. Og tidligere har vi blant annet omtalt den omfattende leggingen av kabler i veitraseen.

Nybrottsar­beid

Anleggsled­er Jon Røinås i PS Anlegg sa i slutten av forrige uke at de skulle bli ferdige den 15. mai, som var ifølge den reviderte planen.

Han sier leggingen av den røde asfalten gikk veldig greit.

– Resultatet ble veldig bra. Det var takket vaere godt samarbeid mellom asfaltleve­randøren, oss og byggherren, sier Røinås.

– Dette var nokså mye nybrottsar­beid for vår del. Det er lagt rød asfalt i Mandal tidligere, men jeg tror dette er den første i Aust-Agder, sier Røinås.

Burgunder

Han sier de har diskutert både asfaltrese­pten og metoden den kunne legges på. Resepten omfatter bindemidde­l, steininnbl­anding og farge. Asfalt kan leveres i mange farger. I andre land er det vanlig med alle mulige farger.

– Er det ikke blitt for mørk rød i Lillesands­veien?

– Den er noe mørk, men etter hvert, med tidens tann og trafikk, vil den lysne.

– Kan vi si at den er burgunder?

– Jo, den er det. Mørkerød til burgunder. Det har du rett i.

Et løft for området

Røinås mener at hele området ved denne delen av Lillesands­veien har blitt penere. Det har også andre sagt til Adressa tidligere.

– Det har blitt mer struktur på kantstein, avkjørsler og bredder. Generelt skal det nå vaere tryggere for folk å sykle, gå og kjøre på denne strekninge­n. Ser du hele området under ett, fra vi begynte og til nå, har det blitt et løft her. Og det er jo bra, sier Røinås.

Historikke­n

Anleggsarb­eidet begynte i mai fjor, og skulle vaert ferdig 15. november. Så ble det forsinkels­er på grunn av logistikkp­roblemer, spesielt for underlever­andører som la strømkable­r og andre linjer i veitraseen, som tidligere omtalt i Adressa.

Før jul var anleggsarb­eidet i normal gjenge, men så ble det pause på grunn av snø og kulde fra 18. desember. Bortsett fra arbeidet med to tørrmurer var det vinterstan­s helt fram til tredje påskedag.

Siri Thorvaldse­n Vevstad er Vegvesenet­s prosjektle­der for anlegget. Stig Olav Ramse er Vegvesenet­s kontrollin­geniør. Erling Laukvik er deres byggeleder. Han sier Vegvesenet er veldig godt fornøyd med gjennomfør­ingen.

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid med PS Anlegg. Og jeg føler vi har hatt god dialog med de naeringsdr­ivende langs veien, sier Erling Laukvik.

Fargekoden

– Hvem har bestemt fargekoden på den røde asfalten?

– Man kan ikke gi en eksakt farge. Det kommer an på tilsla-

 ??  ?? SIDEVEI: NCC legger svart asfalt i en av avkjørslen­e på Lillesands­veien 7. mai. I det åpne sporet skulle det legges rød asfalt. På bildet er Øivind Sveinungse­n, Ole Harald Engenes og Anders Steine.
SIDEVEI: NCC legger svart asfalt i en av avkjørslen­e på Lillesands­veien 7. mai. I det åpne sporet skulle det legges rød asfalt. På bildet er Øivind Sveinungse­n, Ole Harald Engenes og Anders Steine.
 ??  ?? ASFALTBIL: Her tipper en av tilførsels­bilene rød asfalt i utleggeren. Til høyre ser vi litt av det røde sykkelfelt­et som gjengen
ASFALTBIL: Her tipper en av tilførsels­bilene rød asfalt i utleggeren. Til høyre ser vi litt av det røde sykkelfelt­et som gjengen
 ??  ?? PRESSER: Veivalsen må kjøre før asfalten blir for kald.
PRESSER: Veivalsen må kjøre før asfalten blir for kald.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway