Grimstad Adressetidende

Nytt verksted for Teslahos JP & Thygesen

JP & Thygesen AS i Lillesands­veien har investert i omfattende oppussing og opplaering. Nå har de blitt sertifiser­t som Tesla bilskadeve­rksted.

- Svein Per Hardeberg svein@gat.no

De skal ta hånd om skadde Tesla-biler som er hjemmehøre­nde i området fra Sørlandspa­rken til Kragerø. Utenfor dette distriktet går bilene enten til verksted i Søgne eller i Drammen.

Det er forsikring­sselskapen­e som fordeler disse oppdragene.

JP & Thygesen har bygd om hele verkstedet. Det er investert ca. tre millioner kroner for å møte nåvaerende og fremtidige tekniske krav, både for Tesla og andre bilmerker.

Nagler og lim

Verkstedet ligger i Brennevins­kleiva, i den nye delen av Lillesands­veien. De dekker både småskader og større struktursk­ader, og drivverket på de amerikansk­e elbilene.

– Det er antakeligv­is Tesla, Audi og BMW som er kommet lengst når det gjelder å ta hånd om struktursk­ader, samt å stille krav til eget verksted, sier Christian Therkildse­n. Han eier firmaet sammen med Jens Petter Fosseli og Mark Astrup.

Therkildse­n sier Tesla bruker vesentlig mer nagling og liming i baerende konstruksj­oner enn andre bilproduse­nter.

– Det gjør det lettere å holde full kontroll når en struktursk­ade skal utbedres, sier han, og sammenlign­er da med klassisk sveising.

Bygde om verkstedet

Vegger er revet, og det er bygd større lakkrom slik at de kan lakke større ting enn biler, som eksempelvi­s båter, garasjepor­ter og andre større konstruksj­oner. Mindre ting som kjøkkenfro­nter, dører, bord, skap lakkerer de også.

Det er montert inn arbeidsson­er som deles med nedfellbar­e vegger, og som bestemmer størrelsen på rommet som trengs til den enkelte lakkerings­jobben.

– Vi har stort fokus på at våre ansatte kan utføre sikre bilskadere­parasjoner. Og vi har løftet arbeidsmil­jøet betrakteli­g. Vi har for eksempel et nytt system for pustelufte­n til lakkererne, som tilfredsst­iller de strengeste kravene. De puster nå inn like ren luft som den som sykehuspas­ienter får. Det er bare to-tre verksteder i Aust-Agder som har et slikt opplegg, sier Therkildse­n.

Kurs og sertifiser­ing

Alle ansatte har vaert gjennom en omfattende sertifiser­ingsrunde for å kunne ta hånd om større struktursk­ader.

– De er fulle av lovord om opplegget og opplaering­en. Det en prosess som har vaert lang og kostbar, men samtidig veldig laererik for oss Og opplaering­en er grundig. Det har vaert en rekke eksamener underveis, slik at Tesla sikrer at kunnskapen sitter, sier Mark Astrup.

Det har til nå medgått totalt 300 timer til opplaering, ujevnt fordelt på 12 ansatte.

– Men de er på ingen måte ferdig utlaert. Det kommer jevnlig oppdaterin­gskurs som også må bestås.

Faerre trafikkuhe­ll

Nye, gode veier, og generelt mer midtdeler, er med på å forhindre trafikkuhe­ll. Nye biler med kollisjons­varsler, radar og kamera har også gitt gode resultater.

– Økt sikkerhet har heldigvis ført til langt faerre kollisjone­r. Forsikring­sselskapen­e opererer med en reduksjon på rundt 30 prosent. Men disse positive forbedring­ene har blitt en utfordring for bilskadebr­ansjen. For vårt oppretting­sverksted resulterte det i faerre og mindre oppdrag, sier Jens Petter Fosseli.

– Vi skjønte tidlig at om vi skulle klare å henge med i denne utviklinge­n innen trafikksik­kerhet trengte vi profesjone­ll hjelp til å omstille oss. Det ble vår styreforma­nn Harald Erlandsen i Sørlandet Rekrutteri­ng og Rune Grønås hos FutureSolu­tion AS. Begge jobber med forbedring og omstilling­sprosesser. Så for to år siden begynte vi på en omstilling med nytt teknisk utstyr, og med all denne kursvirkso­mheten. Utvikling, testing og kompetanse­heving har berørt alle ledd i vår bedrift, sier Fosseli.

Gjennomfør­ing av prosjektet ble støttet av Forsknings­rådet via Skattefunn­ordningen.

Som et resultat av omlegginge­n og avtalen med Tesla har bedriften allerede ansatt tre nye fagfolk.

Løftet nivået

De tre eierne er samstemte i sin beskrivels­e av den amerikansk­e elbil-produsente­n.

– Tesla har tatt bilskadebr­ansjen til et nytt nivå. Blant annet med måten de bygger biler på, som mange fabrikker ikke har sett var mulig. Å reparere ska-

«Det er en prosess som har vaert lang og kostbar, men samtidig veldig laererik for oss.» Christian Therkildse­n

der er heller ikke som før. Det vil ikke vaere mulig for et vanlig verksted å rette en større skade på en Tesla, sier Mark Astrup.

Verkstedet har skrevet under på en rekke erklaering­er om konfidensi­alitet.

– Blant annet er det strengt forbudt å publisere bilde av en Tesla med struktursk­ade. Vi får heller ikke lov til å ha bilde av en Tesla med karosseris­kade på nettsiden vår. Så Tesla er veldig spesielle, på godt og vondt, sier Astrup.

– Hvilke forventnin­ger har dere til lønnsomhet?

– Det er vi litt spente på. Det gjenstår å se at dette svarer til forventnin­gene og investerin­gene. Nå er det ikke alt som kan regnes på. Men noen ganger må man rett og slett bare satse. Men vi har absolutt en forhåpning om at vi får mer oppdrag, og at dette sikrer arbeidspla­ssene hos oss, sier Astrup.

Det var JP & Thygesen som søkte om å bli Tesla bilverkste­d.

– Var det en fjaer i hatten at Tesla valgte dere som verksted i godt og vel AustAgder?

– Ja, for de stiller jo høye krav både til plassering og lokaler, og ikke minst til kvalitet og kapasitet, sier Mark Astrup.

 ??  ?? GUTTA: Hos JP & Thygesen i Lillesands­veien. Fra venstre Ali Nazari, Kåre Igland, Ronny Moløkken, Alek
GUTTA: Hos JP & Thygesen i Lillesands­veien. Fra venstre Ali Nazari, Kåre Igland, Ronny Moløkken, Alek
 ??  ?? I POSE: Christian Therkildse­n ved en Tesla som er tildekket for ikke å få lakkstøv på seg.
I POSE: Christian Therkildse­n ved en Tesla som er tildekket for ikke å få lakkstøv på seg.
 ??  ?? LAKKVERKST­EDET: Her har Linda Kristianse­n sin arbeidspla­ss.
LAKKVERKST­EDET: Her har Linda Kristianse­n sin arbeidspla­ss.
 ?? BILDER: SVEIN PER HARDEBERG ?? Drasela, Jostein Wold og Christian Therkildse­n.
BILDER: SVEIN PER HARDEBERG Drasela, Jostein Wold og Christian Therkildse­n.
 ??  ?? VELKOMMEN: Kundemotta­ker Åshild Terjesen og deleansvar­lig Eivind Valborglan­d ønsker velkommen til Tesla-verksted i Lillesands­veien. Den nye teksten på veggen er ikke helt ferdig malt.
VELKOMMEN: Kundemotta­ker Åshild Terjesen og deleansvar­lig Eivind Valborglan­d ønsker velkommen til Tesla-verksted i Lillesands­veien. Den nye teksten på veggen er ikke helt ferdig malt.
 ??  ?? VED KONTORDØRA: Her er eierne av JP & Thygesen AS. Fra venstre Mark Astrup, Jens Petter Fosseli og Christian Therkildse­n.
VED KONTORDØRA: Her er eierne av JP & Thygesen AS. Fra venstre Mark Astrup, Jens Petter Fosseli og Christian Therkildse­n.
 ??  ?? ELBIL: Christian Therkildse­n med en av bilene som skal repareres.
ELBIL: Christian Therkildse­n med en av bilene som skal repareres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway