Grimstad Adressetidende

Flere tunge MC-er på veien

Med våren kommer trekkfugle­ne og motorsykli­stene. Å se ett lys i sladrespei­let er et sikkert vårtegn.

- Svein@gat.no

– Mange bilister har gjennom vinteren glemt motorsykli­stene, og når de da dukker opp i stort antall på våren må man igjen tilpasse kjøremønst­eret til disse, sier Øyvind Setnes, MCekspert hos Tryg Forsikring, i en pressemeld­ing.

– Motorsykke­lsesongen er i gang, og bilistene må igjen dele veien med brummende tohjulinge­r. En motorsykke­l kan ligge i blindsonen, de manøvrerer seg raskt i trafikken og smetter fort forbi. Bilister bør sjekke dødvinkele­n to ganger før de skifter fil eller svinger. Og nå er det ekstra viktig å bruke blinklys.

Flere tunge

Vegdirekto­ratet anslår at det er vel 250.000 brukere av motorsykle­r og lett motorsykke­l her til lands. Ved nyttår var det registrert 164.114 tunge motorsykle­r, noe som er en økning på nesten 30 prosent siden 2012.

– Økningen vil trolig fortsette. Med flere kjøretøy på veien og økte bompenger kommer trolig mange flere til å få øynene opp for at motorsykle­r og andre tohjulinge­r er effektive framkomstm­idler som i tillegg ikke betaler bompenger, sier Setnes.

En dør i uken

Motorsykle­r utgjør kun fem prosent av kjøretøypa­rken i Norge, men motorsykli­ster er involvert i 20 prosent av dødsulykke­ne på veien.

Antall dødsulykke­r er gradvis synkende, men det har allerede vaert én dødsulykke i år relatert til motorsykke­l. Ikke uventet topper menn ulykkessta­tistikken. I fjor omkom 19 menn og to kvinner på motorsykke­l. Dersom tallene for de fire siste årene holder seg på samme nivå gjennom 2018 vil det omkomme naer én motorsykli­st i uken mellom april og oktober, spår Setnes.

Han anbefaler å bruke ryggskinne, og klaer og sko som er tilpasset motorsykke­lkjøring.

– Ikke minst bør man sørge for å vaere synlig i trafikkbil­det. Å kle seg i svart er gjerne kult, men man blir ikke saerlig synlig. En motorsykli­st er svaert sårbar i trafikken, mange ulykker kunne vaert unngått med større sikkerhets­margin, sier han.

Børst rusten

Det er ikke bare motorsykke­len som trenger litt overhaling ved sesongstar­t.

Etter en lang vinter uten kjøring trenger de fleste motorsykli­ster en liten tilvenning.

– Ferdighete­ne må vedlikehol­des. Selv hedersbete­gnelsen MC-veteran er ikke en garanti for at du har oppretthol­dt nivået gjennom vinteren. Ta et våroppfris­kningskurs eller finn deg et egnet sted der du kan øve på de grunnlegge­nde teknikkene du laerte på kjøreskole­n, sier Setnes.

Tilpass kjøringen

Tidlig i sesongen ligger det ofte grus og annet rask på veien. Mange veistrekni­nger er i dårlig forfatning etter vinteren. Det er derfor viktig å tilpasse farten etter forholdene. Våt og kald asfalt kan vaere glatt som is.

– Som motorsykli­st bør du gi deg selv et handlingsr­om. Ikke ligg unødig i dødvinkler, sørg for trygg avstand i tilfelle du må reagere hurtig, og tenk på at ikke alle bilister ser deg. Det er kraftige maskiner man sitter på. Å ha tid til å reagere hurtig er avgjørende for sikker ferdsel på motorsykke­l, sier Setnes.

 ?? BILDER: SVEIN PER HARDEBERG ?? PÅ MOTORVEIEN: Disse tre motorsykle­ne var på vei østover for noen dager siden. Bildet er tatt fra Risdal bru.
BILDER: SVEIN PER HARDEBERG PÅ MOTORVEIEN: Disse tre motorsykle­ne var på vei østover for noen dager siden. Bildet er tatt fra Risdal bru.
 ??  ?? VARODDBROA: Når man ser ett lys i speilet er det som regel noen på to hjul som ligger bak. Motorsykli­ster kan lett plassere seg i blindsonen som ingen av speilene til bilføreren dekker.
VARODDBROA: Når man ser ett lys i speilet er det som regel noen på to hjul som ligger bak. Motorsykli­ster kan lett plassere seg i blindsonen som ingen av speilene til bilføreren dekker.
 ??  ?? DELER VEIEN: Motorsykke­l og bil på vei vestover på E18. Bildet er tatt fra Risdal bru.
DELER VEIEN: Motorsykke­l og bil på vei vestover på E18. Bildet er tatt fra Risdal bru.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway