Grimstad Adressetidende

Frastjålet bil funnet igjen

En eller flere tyver som kanskje var på jakt etter å stjele en båt tok både båten, verktøy og en eksklusiv bil natt til søndag. Tidlig onsdag morgen ble bilen så observert i Grimstad sentrum, og en dramatisk biljakt var i gang.

- ➤ Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

En uheldig bileier ble frastjålet bilen sin etter å ha mistet nøklene.

– Jeg hadde ikke forventet å finne bilen igjen i det hele tatt. Jeg hadde trodd at den var brent og at jeg aldri ville få se den igjen. Den som stjal bilen er jo en idiot. Hvem stjeler en bil, for så å kjøre rundt i morgenrush­et bare noen dager senere i den byen du stjeler den fra? Fyren er jo bare en idiot.

Slik svarer den uheldige, eller heldige, bileieren fra Grimstad etter at bilen hans ble funnet igjen i en undergang i Frivoldvei­en tidlig onsdag morgen. Men før bilen ble funnet var det en dramatisk biljakt i og utenfor sentrum av Grimstad onsdag morgen. Og før det igjen var det en uheldig bileier som mistet nøklene til bilen sin som utløste hele saken.

Det var søndag 27. mai at Agder politidist­rikt la ut følgende melding på Twitter: «Grimstad. Fra området Tjore er det i løpet av dagen stjålet en sort Land Rover Discovery 3. Observasjo­ner på denne bes meldt til 02800».

Mistet nøkkelen på bakken

Ifølge eieren av bilen, som ikke vil stå fram med navn i avisen, starter historien i helgen. Han og kona var lørdag på vei ut til sommerhuse­t sitt, og kjørte ned for å parkere bilen ved båtplassen. På de rundt 20 meterne fra der han parkerte til der båten lå, tror han at han mistet bilnøklene. I løpet av natt til søndag var det så en eller flere tyver som var på vei ned i det samme området for å stjele båten hans, tror han. Da den eller disse tyvene kom ned her, fant de ikke bare en båt de kunne stjele, men også nøklene til bilen som sto parkert her. Ifølge bileieren bestemte derfor tyvene seg for både å stjele litt verktøy som lå i bilen hans, den verdifulle bilen og den svaert lite verdifulle, gamle jolla som lå fortøyd her.

– Jeg tror de opprinneli­g kom for å stjele båten, men så fant de nøklene på bakken og tenkte at det bare var en bonus. Dermed stjal de både bil, verktøy og en helt verdiløs, gammel Muslingjol­le, sier bileieren til Adressa.

Han trodde så at dett var dett og at han aldri kom til å se Land Roveren sin igjen, en bil han akkurat var på vei til å selge. Onsdag morgen, ved halv sjutiden, starter imidlertid del to av denne historien.

Fulgte etter bilen

Tidlig denne dagen var nemlig en venn av ham, som heller ikke vil stå fram med navn i avisa, på vei til jobb. Han så da plutselig Land Roveren i Holvika og kjente igjen nummerskil­tet. Han visste at bilen var stjålet, og bestemte seg for å følge etter bilen. Han var etter hvert også i kontakt med politiet og informerte dem hvor han kjørte.

De kjørte først et par runder i industriom­rådet i Østerhus og i boligfelte­t der, før bilen stoppet ved det store skiltet med navn over alle bedriftene som holder til i industriom­rådet.

– Jeg kjørte da opp på siden av bilen for å se om det var vennen min eller hvem det var som satt i bilen. Det var ikke vennen min, og vedkommend­e stakk da plutselig av. Jeg bestemte meg for å henge på, og gjorde så godt jeg kunne. Men det var ikke så lett for han kjørte som et svin. Han hoppet for eksempel over fartshumpe­ne, sier vedkommend­e.

Han tenkte litt ut hvor sjåføren ville kjøre, og kjørte forbi Holviga skole og traff ham igjen på toppen av bakken ved Terje Løvås vei.

– Jeg så baklysa hans, men før jeg tok ham igjen forsvant han. Jeg kjørte da inn i byggefelte­t Groosåsen nord. Der, i enden av en blindvei, så jeg ham igjen. Jeg kjørte da mot ham og stoppet bilen på tvers av veien slik at jeg sperret ham inne. Da kjørte han plutselig mot meg i stor fart. Jeg bestemte meg da for at jeg ikke ville skade verken meg selv eller bilen, og kjørte litt fram slik at han hadde en fluktmulig­het. Jeg hadde telefonkon­takt med politiet hele veien og fortalte hvor jeg var. De sa da at de var like i naerheten av ham og at de tok over derfra. Etter det så jeg ham ikke mer, sier vennen av bileieren.

– Var dramatisk

– Så du fikk en dramatisk start på dagen i dag?

– For politiet var det sikkert dagligdags, men for meg var det så klart dramatisk. Litt spennende, og jeg tenkte hele tiden at jeg ville hjelpe for venn, sier han.

– Prøvde han å kjøre på deg da du sperret ham inne i den blindveien i Groosåsen?

– Det kan jeg ikke si. Jeg vet ikke om det var for å skremme eller hva han tenkte, men jeg flyttet meg i hvert fall slik at han hadde en fluktmulig­het, sier han.

– Ble du redd?

– Ja, det er klart jeg kjente at blodpumpa gikk, men jeg hadde jo politiet på tråden hele tiden, sier han.

– Sa de hva du skulle gjøre eller hvor du skulle kjøre, eller var dette på eget initiativ?

– De spurte bare om jeg kunne forklare hvor han var så de kunne kjøre til riktig sted, sier han.

Vennen til bileieren så ansiktet på biltyven to ganger, og anslår at han var rundt 45 år.

Han forteller også at til tross for at denne biljakten skjedde i tettbebygd boligstrøk, var det nesten ingen andre, verken biler eller folk, ute på denne tiden.

– Hva tenkte du mens dette sto på?

– Jeg vet ikke. Jeg klarte ikke tenke så mye mer enn at jeg måtte holde meg på veien og å fortelle politiet hvor han var, sier vennen.

Politiet ga opp jakten

Etter at politiet overtok jakten, kjørte de første en stund etter bilen, men måtte gi seg etter

kort tid da vedkommend­e kjørte så risikofylt at politiet unnlot å henge på.

Etter å ha kjørt rundt litt på egen hånd, fant politiet ved sjutiden den stjålne Land Roveren forlatt i E18-undergange­n i Frivolddal­en. Den så ut til å vaere nesten helt uskadd, i hvert fall på utsiden.

Der startet politiet umiddelbar­t arbeidet med å undersøke bilen og sikre spor. Ifølge politibetj­ent Lennart Tønnessen, som var på stedet og gjorde undersøkel­sene, sikret politiet seg gode spor.

– Vi fikk gode spor i bilen, og tror nok at vi får en løsning på denne saken etter hvert. Vi vet foreløpig ikke hvem som står bak dette, men det er nok en av gjenganger­ne våre, sier han.

Onsdag ettermidda­g har politiet ennå ikke gjort noe gjennombru­dd i etterforsk­ningen, og de har heller ikke pågrepet noen i saken, men politistas­jonssjef Terje Gundersen gjentar at de har sikret seg gode spor i saken og at de etterforsk­er den videre. Han skryter også av innsatsen til vennen til bileieren som tok opp biljakten onsdag morgen.

Får skryt

– Det er alltid godt med gode vitneobser­vasjoner og hjelp fra publikum så lenge det ikke går på sikkerhete­n løs. Jeg oppfatter at det ikke gjorde det i dette tilfellet og at han hadde gode marginer på det han gjorde og observerte trygt og på avstand. Dette kan vise seg å vaere grunn til at vi får oppklart denne saken. Vi er derfor selvfølgel­ig glad for hjelpen fra denne innbyggere­n, sier Gundersen til Adressa.

 ??  ??
 ??  ?? FÅ SKADER: Det var få skader på bilen, men her ser det ut som det ene dekket har blitt litt skadet. Det har i hvert fall fått en liten rift i seg. Ellers så bilen helt og fin ut utenfra.
FÅ SKADER: Det var få skader på bilen, men her ser det ut som det ene dekket har blitt litt skadet. Det har i hvert fall fått en liten rift i seg. Ellers så bilen helt og fin ut utenfra.
 ??  ?? PÅ VERKSTED: Til tross for at bilen så ut til å ha klart seg bra, ville bileieren likevel ha den på verksted. Agder bilberging og daglig leder Jan Ove Thygesen ble derfor tilkalt for å taue bilen vekk.
PÅ VERKSTED: Til tross for at bilen så ut til å ha klart seg bra, ville bileieren likevel ha den på verksted. Agder bilberging og daglig leder Jan Ove Thygesen ble derfor tilkalt for å taue bilen vekk.
 ??  ?? FIKK DEN TILBAKE: Det var her, i undergange­n under E18 i Frivolddal­en, at bileieren fikk bilen sin tilbake. Da hadde den vaert vekk siden lørdag natt/ søndag morgen. Her snakker han med politiet.
FIKK DEN TILBAKE: Det var her, i undergange­n under E18 i Frivolddal­en, at bileieren fikk bilen sin tilbake. Da hadde den vaert vekk siden lørdag natt/ søndag morgen. Her snakker han med politiet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway