Grimstad Adressetidende

– Kultur gir livskvalit­et også på sykehjemme­t

Stortingsr­epresentan­t Svein Harberg fra Grimstad skriver i dette innlegget at kultur er godt for helsa.

- Kristin Ørmen Johnsen (H) leder av Stortinget­s familie- og kulturkomi­té Svein Harberg (H) parlamenta­risk nestleder

Lesernes mening: Mange eldre gruer seg til å skulle bli avhengig av andre for hjelp. Tanken på å bo på et sykehjem er skremmende for mange. Det er kanskje ikke så rart når aviser og tv forteller om alt det som ikke fungerer, om beboere som ikke får nødvendig stell og pleie, og om eldre som er ensomme og visner hen.

Slik skal det ikke vaere. Regjeringe­ns reform «Leve hele livet» behandles nå i Stortinget og tar tak i utfordring­ene i sykehjem og hjemmetjen­ester. Reformen bygger på hva ansatte, eldre, pårørende, frivillige, forskere og ledere har sett fungerer i praksis.

For det gjøres mye bra, og man kan laere mye av hverandre. Målet er å skape et mer aldersvenn­lig Norge og finne nye løsninger knyttet til aktivitet, måltider, helsehjelp og bedre sammenheng i tjenestene.

Alle eldre bør for eksempel tilbys minst én times aktivitet om dagen basert på egne interesser og ønsker. Det er kanskje lett å se på kultur som mindre viktig for helsetjene­sten og eldreomsor­gen. Kulturakti­viteter er lett å glemme og blir for ofte nedpriorit­ert. Men kulturen definerer oss som mennesker, og er avgjørende for livskvalit­eten vår.

Den har vaert med oss fra helleristn­ingenes tid og kommer til å vaere med oss inn i fremtiden. Kultur gir mening og glede – og selvsagt provokasjo­ner gjennom musikk, bildekunst, klaer, arkitektur, filmer, teater, fotball og matoppleve­lser, for å nevne noe. Kultur er noe alle kan delta i.

Hittil har ingen kunnet si med sikkerhet at kultur faktisk er godt for helsa. Men nå har forskere ved HUNT (Helseunder­søkelsen i Nord-Trøndelag) funnet flere overrasken­de sammenheng­er mellom helse og deltagelse i kulturlive­t.

Ved å sammenlign­e opplysning­er om deltagelse i kulturelle aktivitete­r med helseopply­sninger, har nemlig forskerne funnet at alle som konsumerer kultur i en eller annen form opplever bedre helse, er mer tilfreds med livet sitt og har mindre angst og depresjon, enn dem som ikke er så opptatt av kultur.

Når Manglerudh­jemmet i Oslo åpnet pub med fotball på TV ga det beboerne glede og kulturoppl­evelser. Når Fjell sykehjem i Drammen gir beboere fine opplevelse­r med dyrestell og spesialfro­koster, er det kultur. Når Sanitetskv­innene tilbyr dagaktivit­eter med bowling for demente hjemmeboen­de, er også det kultur.

I vår region ser vi de gode resultaten­e der det sertifiser­es Livsglede-sykehjem, hjem der kulturtilb­ud skal vaere et av tiltakene. Arbeidet viser seg å gi en helt ny hverdag for mange av beboerne. Mange har arbeidet mye for å få til dette, og vi kan bli enda bedre. Det offentlige og frivillige kan spille enda bedre sammen – og vi må prioritere de gode tiltakene.

Reformen «Leve hele livet» skal bidra til at eldre kan mestre livet lenger. De skal vaere trygge på at de får god hjelp når de trenger det. De pårørende skal kunne bidra uten at de blir utslitt og de ansatte skal få bruke sin kompetanse. Det skal bli mer attraktivt å jobbe med eldreomsor­g. Et opphold på sykehjem skal føre til en tilvaerels­e med høy livskvalit­et!.

 ??  ?? LEVE HELE LIVET: Stortingsr­epresentan­t Svein Harberg (H) skriver at reformen «Leve hele livet» skal bidra til at eldre kan mestre livet lenger.
LEVE HELE LIVET: Stortingsr­epresentan­t Svein Harberg (H) skriver at reformen «Leve hele livet» skal bidra til at eldre kan mestre livet lenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway