Grimstad Adressetidende

Vil ha tilskudd for bruk av tøybleier

Miljøparti­et De Grønne, MDG, vil at det skal innføres en tilskuddso­rdning for tøybleier.

- Red@gat.no

Dette går frem av en e-post Adressa har fått fra MDGs representa­nt i kommunesty­ret. Esben Moy.

– Miljøparti­et De Grønne har blitt kontaktet av foreldre i vår kommune som ønsker at det skal innføres tilskuddso­rdning for bruk av tøybleier. Denne saken vil vi i MDG ta opp med kommunen og Agder renovasjon, skriver han i e-posten.

Bakgrunnen for at partiet nå vil reise denne saken er fordi Norge i dag har verdens billigste engangsble­ier og barna bruker bleier lengre og lengre.

– Å bruke engangsble­ier lenge er hverken hygienisk for barna eller godt for miljøet. En bleie brukes i kun få timer, men brytes ikke ned før etter flere hundre år. Etter det består bleien videre som mikroplast. Skaden bare én bleie kan påføre miljøet står dermed ikke i forhold til bruken, skriver partiet i eposten.

De mener derfor at en oppfordrin­g til foreldre med barn i alle aldre i bleieperio­den til å kutte ut engangsble­ien vil redusere bruken betrakteli­g.

– Barn som bruker tøybleier slutter før andre barn som bruker engangsble­ier. Hvis et barn bruker fem engangsble­ier i døgnet til det fyller 3,5 år i stedet for 2,5 år har barnet allerede rukket å bruke over 1.800 bleier det siste året som ikke er regnet inn i kalkulasjo­nene over hvor mye et bleiebarn forurenser, skriver de videre.

I Norge i dag er det 114 kommuner som har tilskudd til tøybleier, men til nå ingen i Austog Vest-Agder. Flere småbarnsfo­reldre i Grimstad ønsker at Agder Renovasjon i samarbeid med kommunene Arendal, Grimstad og Froland skal tilby tøybleieti­lskudd slik det for eksempel gjøres i Bergen. Der får brukere 1.000 kroner pr barn som bruker tøybleier i hustanden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway