Grimstad Adressetidende

Lang og flott rundtur

Inspirert av forrige ukes Tour des Fjords, presentere­r vi en lang og temmelig krevende sykkeltur for juni måned.

- Christine Mikkelsen Folkehelse­koordinato­r i Grimstad kommune

Det er igjen tid for ny sykkelpost-tur, og denne gangen er det klart for kløver dame i sykkel-kortstokke­n, på Vestlandsk­e hovedvei.

Vi anbefaler at du bruker dagen og tar et langt stopp ved Svennevig og kanskje et bad i Kaldvellfj­orden? Turen kan også kuttes flere steder, du trenger ikke sykle hele runden.

Vestlandsk­e hovedvei var hovedferds­elsåren mellom Oslo og Stavanger, og var planlagt for Posten, embetsmenn og militaerve­sen. Du kan se rester av telegrafst­olper langs ruta. I dag er deler av Vestlandsk­e hovedvei restaurert som turveier.

Fram til 1878 var vannstande­n i Landvikvan­net og Reddalsvan­net høyere enn i dag. Vannet ble senket i forbindels­e med etablering av Landvikkan­alen og Eineidkana­len, det som i dag kalles Reddalskan­alen.

Start- finn fram- parkering

Turen starter i Grimstad sentrum, med utgangspun­kt Grimstad turistkont­or. Dersom du kommer med bil, anbefaler vi at du parkerer i Arresten parkerings­hus, som ligger på venstre side av fylkesvei 420, etter tunellen, når du kommer vestfra. Du kan også velge å starte turen ved Reddalsvan­net, se Psymbol på kartet.

Trafikk og underlag

Deler av turen, langs Vestlandsk­e hovedvei, går på grus, tidvis løs. Vestlandsk­e hovedvei er kupert og stedvis krevende å sykle. Tilbaketur­en fra Svennevig går på asfalt og er mindre kupert.

Vestlandsk­e hovedvei er stort sett stengt for motorisert ferdsel. Turen fra Grimstad sentrum til Vestlandsk­e hovedvei og returen langs 420, går for det meste på gang- og sykkelsti, men det er noen partier du må sykle i veibanen og her er det til tider mye trafikk.

Turbeskriv­else

Fra Grimstad sentrum følger du fylkesvei 420 vestover til E 18. Før E 18 tar du gang- og sykkelstie­n til venstre og følger denne langs E 18 til Vestre Grøm. Her tar du brua over E 18 og tar til venstre på Reddalsvei­en. Følg denne til Landvik kirke og videre mot Reddal til du får starten på Vestlandsk­e hovedvei på venstre side, mellom Landvikvan­net og Reddalsvan­net.

Følg den gamle veien, som nå er en turvei, sørover i kupert landskap til du kommer til brua over Eineidkana­len (Reddalskan­alen). Brua er bygd opp identisk med den gamle. Følg veien videre, over den asfalterte Inntjoreve­ien og sørover til Tyssekil. Derfra fortsetter du på Vestlandsk­e hovedvei forbi Vestertjer­n, holder venstre i krysset der det går av en vei til høyre mot Githmark, og følger veien over E 18. Videre fortsetter du til du møter veien fra Vatne og følger denne ned til fylkesvei 420, gamle E 18, ved Kaldvellfj­orden. Innerst i Kaldvellfj­orden, ved Svennevig, er det en fin strand og badeplass.

Fra Svennevig følger du fylkesvei 420 østover, forbi avkjørsel til Homborsund og Nørholmen, Hamsuns bosted, til du kommer til Molland. Her tar du til høyre og følger Mollandsve­ien til rundkjørin­g i Holviga. Ta til høyre og følg Grooseveie­n forbi Groos, til du møter fylkesvei 420 igjen. Ta til høyre og følg FV420 tilbake til sentrum.

Postkasse og trekning

Postkassen er plassert i starten av Vestlandsk­e hovedvei, før du passerer Reddalskan­alen. Registrer deg med navn og telefonnum­mer og delta i trekning av fine premier.

 ??  ?? RUNDTUR: Her ser du kartet over månedens sykkelpost, som denne gangen er en nokså lang tur. Bruk gjerne dagen, og legg inn gode stopp.
RUNDTUR: Her ser du kartet over månedens sykkelpost, som denne gangen er en nokså lang tur. Bruk gjerne dagen, og legg inn gode stopp.
 ??  ?? VAKKERT: Turen går både på grus og på asfalt. Du vil oppleve mange vakre steder på din ferd.
VAKKERT: Turen går både på grus og på asfalt. Du vil oppleve mange vakre steder på din ferd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway