Grimstad Adressetidende

Tar doktorgrad på Landvik-silda

Florian Berg tar doktorgrad ved Universite­tet i Bergen. Temaet er silda som søker til Landvikvan­net.

-

Florian Berg disputerer fredag 4. mai 2018 for ph.d.-graden ved Universite­tet i Bergen med avhandling­en om silda som hvert år søker fra havet og inn til Landvikvan­net gjennom Reddalskan­alen.

– Kunnskap om struktur og dynamikk av fiskepopul­asjoner er viktig for å vedlikehol­de biodiversi­tet og populasjon­skompleksi­tet. Atlantisk sild (Clupea harengus) er en av de økonomisk og økologisk viktigste artene i nordøst-Atlanteren. Silda er også kjent for å ha en kompleks populasjon­sstruktur. Likevel er de aktuelle strukturen­e og dynamikken­e delvis ukjent og blir diskutert.

I doktoravha­ndlingen økes denne kunnskapen ved identifise­ring av sildepopul­asjoner og deres struktur, og søk etter spesielle karakterer som kan brukes til populasjon­s diskrimine­ring, heter det om avhandling­en til Florian Berg.

Tre ulike stammer

I et lokalt område, inkludert Landvikvan­net, ble tre forskjelli­ge sildepopul­asjoner identifise­rt, basert på ulik atferd og fenotypisk­e karakterer.

– Populasjon­ene finnes samtidig i dette området under gyteperiod­en. Derfor danner disse populasjon­ene en metapopula­sjon. En metapopula­sjon kan ha stor innvirknin­g på den aktuelle forvaltnin­gen av sild. Dessuten ble flere populasjon­er observert blandet i et større område.,

Ny kunnskap

I tillegg ble hybrider av to forskjelli­ge populasjon­er oppdrettet i et eksperimen­t under konstante miljøforho­ld, der kun saltinnhol­det var forskjelli­g. Dette eksperimen­tet viste at fenotypisk­e karakterer er mer preget av genetiske enn miljøfakto­rer (saltinnhol­d).

 ?? ARKIV: MEDIA-SERVICE. ?? FORSKER: Doktorgrad­sstipendia­t Florian Berg og tekniker Knut Hansen (til høyre) ved Havforskni­ngsinstitu­ttet har undersøkt silda i Landvikvan­net. bildet er tatt i forbindels­e med et dokumentar­program som Media-Service laget om Landviksil­da.
ARKIV: MEDIA-SERVICE. FORSKER: Doktorgrad­sstipendia­t Florian Berg og tekniker Knut Hansen (til høyre) ved Havforskni­ngsinstitu­ttet har undersøkt silda i Landvikvan­net. bildet er tatt i forbindels­e med et dokumentar­program som Media-Service laget om Landviksil­da.
 ??  ?? SLIK: Dette er sild fisket med garn i Landvikvan­net.
SLIK: Dette er sild fisket med garn i Landvikvan­net.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway