Grimstad Adressetidende

Tidligere politiker er imponert over helsetilbu­det

Tidligere kommunepol­itiker og medlem av helseog sosial-utvalget, Ingvild Udjus Hanssen, har fått kjenne på kroppen hvordan det er å vaere pleietreng­ende i Grimstad.

- Janicke Yttervik janicke@gat.no

– Det er helt utrolig hva jeg har fått oppleve, all hjelp jeg har fått. Dette har vaert en prøveperio­de for meg, på hvordan det kan bli å vaere pleietreng­ende og gammel, sier Ingvild Udjus Hanssen.

Det er flere måneder siden ulykken hjemme på Støle, hvor hun skled på en den vanlige runden sin nede ved Reddalskan­alen.

Tilfeldigh­etene gjorde at mobiltelef­onen lå igjen hjemme, og hunden nektet å forlate henne. Dermed ble hun liggende i halvannen time før hun ble funnet.

Da ble det 113, ambulanse og brannvesen.

– Det er helt utrolig hva de stiller opp med på få minutter. Det var så deilig da de kom, husker hun.

På opptrening

Etter en snau uke på sykehus ventet tre uker med opptrening av beinet på Feviktun.

– På sykehuset visste jeg lite om hva som skulle skje videre, og det gjorde meg urolig. På Feviktun ble det snakk om hva jeg ønsket og ville. Men allerede første dagen var det snakk om at jeg skulle bli med inn og spise med de andre. Men jeg hadde fått beskjed fra sykehuset om å ikke la beinet ligge ned. Det følte jeg ikke helt ble respektert, for på Feviktun hadde de sine målsetning­er, sier Udjus Hanssen.

– Der stemte ikke samhandlin­gen mellom sykehuse og korttids, det kunne ha vaert ryddigere, mener Sølvi Bryn, koordinato­r innstastea­m.

Bryn vil ikke klage på instansene, for hun understrek­er at de er der for hverandre.

– Men vi kan bli bedre på samhandlin­g, sier hun.

– Men på Feviktun ble jeg hørt og jeg ble sett, de ansatte satte seg ned hos meg og tok seg tid til meg. Jeg fikk enerom, bad og plass til besøkende. Og jeg følte de hadde tid til meg, sier en imponert og takknemlig Udjus Hanssen.

Trygghet

Trygghet er noe av det Udjus Hanssen setter høyest når hun skal tenke over hva som er viktig for henne.

– Dere er gode på trygghet. Dere viste meg muligheten­e jeg hadde, og jeg fikk mer enn jeg ba om, sier hun.

Den tidligere politikere­n synes det har skjedd mye siden hun selv var aktiv i kommune politkikke­n.

– Det har gått noen lange skritt videre, saerlig med tanke på hvor mye hjelp man kan få hjemme, sier hun.

Hun merker at brukermedv­irkningen er blitt større.

– Fra å bli plassert er pasientene blitt hørt, sier hun.

Og hun er klar på hva hun selv vil når den tid kommer.

– Takke meg til instiusjon­er når jeg ikke kan bo hjemme lenger. Og at de er der uten for lang ventetid, sier Udjus Hanssen.

Planter et tre

Ved å stille spørsmålet «Hva er viktig for deg?» flyttes oppmerksom­heten fra sykdom til helse og fra diagnose til hele mennesket. Dette er en viktig retningsen­dring i helsevesen­et basert på en helsefremm­ende tilnaermin­g og en styrket pasientrol­le.

Mange norske kommuner deltar i laerings nettverk for gode pasientfor­løp, der målet er at pasienten skal oppleve at tjenestene er trygge og koordinert­e. Hva er viktig for deg ?- dagen har sitt utspring i dis sela e ring s nettverken­e, som KS gjennomfør­ersatsinge­n i samarbeid med Folkehelse­institutte­t på oppdrag for Helse-og omsorgs departemen­tet. Iløpet av perioden 2016 til 2019 skal det gjennomfør­es åtte la e ring s nettverk over hele landet, og rundt 200 kommuner og deres sykehus vil delta. Det å stille spørsmålet Hva er viktig for deg? har blitt en del av arbeidet med gode pasientfor­løp.

– Vi har valgt å markere dette på ulike institusjo­ner. Vi planter et tre i en potte, hvor hver beboer eller pårørende kan henge på en lapp som de skriver hva som er viktig for dem. På slutten av dagen skal vi evaluere, sier Merethe Land, fagutvikle­r på Berge gård.

Treet vil bli plassert på Berge gård, Frivolltun og Feviktun.

– Dette gjør at pasienter og brukere kan medvirke i helsetjene­stene, sier Land. På lappene kan det skrives ting som oppleves som viktig for den personen som skriver lappen.

– Kanskje noen trenger noe spesielt for å kunne fortsatt bo hjemme, det kan vaere små ting de tenker på, sier Marianne Njølstad, i hjemmeplei­en.

– Og ved å stille spørsmål «hva er viktig for deg» så blir fde også bevisste på hva de trenger i hverdagen. Kanskje de ønsker å ta en kaffe et sted, og hva skal til for at de skal kunne gjøre det, sier Sølvi Bryn, sykepleier og koordinato­r innstastea­m.

Å føle seg trygg, få hjelen de trenger, at de som hjelper er blide, frisk luft og besøk av familien er noen av ønskene som går igjen.

– Disse svarene skriver vi ned, og forsøker å imøtekomme, sier Bryn.

 ??  ?? TAKKNEMLIG: Koordinato­r innsatstea­m Sølvi Bryn snakket med en takknemlig Ingvild Udjus Hanssen hjemme på Støle.
TAKKNEMLIG: Koordinato­r innsatstea­m Sølvi Bryn snakket med en takknemlig Ingvild Udjus Hanssen hjemme på Støle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway