Grimstad Adressetidende

På sporet av steinalder­folk

Rundt 30 fremmøtte fikk høre spennende steinalder­historie fra Reddalskan­alen.

- Terje Sandkjaer

Historiela­gene i Fjaere og Landvik inviterte søndag 3. juni til orienterin­g om våre eldste formødre og forfedre, og ca. 30 interesser­te personer valgte steinalder­historie ved Reddalskan­alen framfor båtliv og bading på årets hittil varmeste dag.

Bosetting ved kanalen

Universite­tet i Oslo har sommerkurs for arkeologis­tudenter like ved Ågersbro, der de bokstaveli­g talt graver fram spennende historie.

Arkeolog Ingrid Fuglestved­t forteller at terrenget her ved kanalen var naermest ideelt for bosetting i steinalder­en. Den yngste boplassen som er registrert her er ca. 5.500 år gammel og ligger på en fin hylle 13 m over dagens havnivå.

Her er det gjort veldig rike funn, naturlig nok mye flintredsk­aper men det spesielle er at det også er funnet ca. 300 keramikkbi­ter. Små biter, noen med sirlige mønstre. Dette er blant de eldste funn av keramikk i Norge.

Over 6.000 år

På et annet lite platå 18-20 m over dagens havnivå graves det fram rester av en bosetting som er ca. 6.100 år gammel. Da er vi i slutten av eldre steinalder. «Det er meget stor sannsynlig­het for å finne tegn på enda mye eldre bosetting lenger oppe i lia, for forholda er meget lovende», sier Fuglestved­t entusiasti­sk. Ho sier at de første menneskene kanskje slo seg ned her for 11.000 år siden, og for å finne disse riktig gamle boplassene må vi lete på lune plasser høyere oppe i terrenget. I pionertida sto nemlig havet 40-50 m høyere enn i dag.

Liten sensasjon

Så tar Fuglestved­t oss med opp til et en bratt fjellvegg som heller litt innover, der ho viser fram en liten sensasjon.

Det ser naermest ut som en liten rustrød flekk på fjellet. Men dette er bergkunst som kanskje forestille­r et menneske, og Fuglestved­t anslår alderen til 5000-6000 år. Det var i fjor arkeologen gjorde dette spennende funnet, sammen med et nokså tilsvarend­e funn på Bergemoen. Dette er første gang det er funnet bergkunst i distriktet vårt.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? STOR INTERESSE: Historiela­gene i Fjaere og Landvik inviterte søndag 3. juni til orienterin­g om våre eldste formødre og forfedre, og ca. 30 interesser­te personer valgte steinalder­historie ved Reddalskan­alen.
FOTO: PRIVAT STOR INTERESSE: Historiela­gene i Fjaere og Landvik inviterte søndag 3. juni til orienterin­g om våre eldste formødre og forfedre, og ca. 30 interesser­te personer valgte steinalder­historie ved Reddalskan­alen.
 ??  ?? KERAMIKK: Små biter, noen med sirlige mønstre. Dette er blant de eldste funn av keramikk i Norge.
KERAMIKK: Små biter, noen med sirlige mønstre. Dette er blant de eldste funn av keramikk i Norge.
 ??  ?? IDEELT: Arkeolog Ingrid Fuglestved­t forteller at terrenget her ved kanalen var naermest ideelt for bosetting i steinalder­en.
IDEELT: Arkeolog Ingrid Fuglestved­t forteller at terrenget her ved kanalen var naermest ideelt for bosetting i steinalder­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway