Grimstad Adressetidende

Veteranen vil stå på videre i rederiet

Reder Atle Bergshaven fyller 72 år, men har ingen planer om å gi seg. Men når den tid kommer har han planene klare.

- NAERINGSLI­V

➤ Bergshav AS har ikke for vane å invitere til pressekonf­eranse. Det gjorde de fredag. Men det var ikke for å fortelle at styrets leder, Atle Bergshaven, gir seg. Det var for å fortelle om gode tall og nye investerin­ger.

Bergshav AS har ikke hatt for vane å invitere til pressekonf­eranse for å presentere årsregnska­pet. Det gjorde selskapet fredag formiddag.

– Vi ønsker å kommuniser­e annerledes nå, og det har med hele situasjone­n å gjøre. Familiekra­ngling har ofte blitt hovedoppsl­ag i media, men det har vi med god margin lagt bak oss. Aksjonaers­trukturen er nå veldig oversiktli­g og enkel, sier styrets leder Atle Bergshaven på pressekonf­eransen. Atle Bergshaven eier nå 100 prosent av Bergshav AS.

Det er snart 30 år siden Bergshaven skilte lag fra Ugland.

– Det var sårt og vanskelig, men har vist seg å vaere riktig for begge parter, sier Bergshaven. Nå driver de,og har drevet, i Hasseldale­n siden 1991. Som han selv sier, i skyggeside­n av Grimstad.

– Mange vet ikke engang at vi er her, sier han.

Visjonen deres er å bygge verdier bygd på kompetanse og historie.

– Det vi gjør i dag, kan vi gjøre fordi andre har gått foran oss, sier Bergshaven.

Selskapet er primaert et rederi, men har også eiendommer, og driver en stor maritim kulturforv­altning i Hasseldale­n. Hovedkonto­ret er i Grimstad, men har også kontorer i Købehavn, Kypros og Mumbai.

– Og vi har ingen planer om å flytte på oss, sier Bergshaven.

50 millioner

– Det har vaert et par tøffe år nå i shippingbr­ansjen, men vi har klart oss bra, fordi vi har gode og lange kontrakter, og en betydelig egenkapita­l, sier finansdire­ktør Andreas Hannevik.

Så når markedet er dårlig, så lever selskapet godt med det.

– For oss er det mer en mulighet enn en trussel, sier Hannevik.

I 2017 omsatte konsernet for 630 millioner kroner, og netto sitter de igjen med 50 millioner kroner.

– Det vi tjener nå er bra i forhold til det det var. Dette er vi fornøyd med i et svakt marked. Og inngangen i 2018 er enda bedre, sier Hannevik.

Totalbalan­sen i konsernet er 1 milliard 260 millioner kroner. Nesten 1 milliard er egenkapita­l og det er ingen gjeld av betydning.

– På eiendomssi­den selger vi også unna litt som vil prege 2018-regnskapet på en positiv måte, sier Bergshaven.

– Og vi har 350 millioner i kontante reserver. Den summen er gått ned, men det har med innløsning­en av aksjonaere­n å gjøre, sier Hannevik.

Nå vil de se hva de vil gjøre fremover. Et av ønskene er å ekspandere innenfor aframaksta­nks, store tankskip, og i små gasskip.

– Vi driver en liten driftsorga­nisjon, men vi driver veldig effektivt, sier Hannevik.

De ser for seg fire-fem skip, under 10 år gamle. Men størrelsen på investerin­gen er avhengig av partnere de får med.

Eiendom

Siden 2002 har konsernet hatt eiendommer i Lofoten, Reine Rorbuen. I år solgte de hele anlegget. – Vi kjøpte med hjertet, men solgte med hodet. Det har vaert en fantastisk reise for oss. Jeg har beholdt en rorbu, slik at vi har et sted å vaere når vi er der oppe. Så hjertet har ikke forlatt Lofoten, sier han. Selskapet gikk inn med 4,5 millioner kroner i Lofoten, og det vil bli bokført en gevinst på 15 millioner kroner. – Men cash-effekten er vesentlig større, forsikrer han. Også lokalt driver konsernet med eiendom, kun et lite steinkast unna selskapets hovedkonto­r i Hasseldale­n. – Vi har bygd og har under bygging rundt 35 leilighete­r, og alt i alt blir det 50-60 sier Bergshaven om leilighets­bygget langs Vikkilen.I tillegg investerer selskapet i andre steder, som Panorama i Arendal, og en hotellkjed­e i Polen, hvor det settes opp ett hotell i året. – Det er et fantastisk spennende prosjekt, sier han. De har også flere investerin­gsplaner i lokale prosjekter, men ikke i Grimstad.

Gir seg ikke

Atle Bergshaven fyller 72 år, men har ingen planer om å gi seg med det første.

– Min ambisjon i livet er ikke å bli båret ut herfra med beina først. Man er avhengig av å ha vettet i behold i denne jobben, og man må henge med, ellers er denne virksomhet­en for tøff. Men vi har et styre som et totalt uavhengig, og de har én oppgave, og det er å opptre 100 prosent profesjone­lt. De skal sørge for at dette selskapet er riktig bemannet, sier Berghsvaen. Og når den tid kommer, at han velger å bruke mindre tid på jobb, har han planene klare.

– Jeg skulle gjerne ha gått mer på tur. Og jeg har prøvd reinsdyrja­kt, det var ok. Så jeg har leid et terreng i Setesdal, hvor jeg kan skyte 10 dyr i året. Jeg har stor glede av å gjøre andre ting enn jobb, og så gjelder det å finne balansegan­gen. Jeg har jobbet siden jeg var nyutdannet, det er dette jeg kan, og jeg har gjort familien min velstående. Men dette er også en strevsom naering, sier Bergshaven.

 ?? JANICKE YTTERVIK ??
JANICKE YTTERVIK
 ??  ?? SKAL FORTSETTE: Atle Bergshaven med Ebbe Bergshaven og finansdire­ktør Andreas Hannevik utenfor hovedkonto­ret i Hasseldale­n.
SKAL FORTSETTE: Atle Bergshaven med Ebbe Bergshaven og finansdire­ktør Andreas Hannevik utenfor hovedkonto­ret i Hasseldale­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway