Grimstad Adressetidende

Ingen ledige fastlegepl­asser

Skal nye grimstadbo­rgere ha fastlegepl­ass, må de til nabokommun­ene. I Grimstad er det ingen ledige plasser før neste år.

- Janicke Yttervik janicke@gat.no

Det er per i dag ingen ledige fastlegepl­asser i Grimstad kommune. Det viser oversikten på kommunens egne hjemmeside­r.

Ikke lov

Det synes kommuneove­rlege Vegard Vige ikke noe om.

– Det er kolossalt ugreit, og det er heller ikke lov, sier Vige.

I fjor på denne tiden kom Vige med en sterk anbefaling om å øke antall fastleger i 2018. Det ble det ikke funnet plass til i budsjettet.

– Nå er budsjettet lagt for lengst, og det ble ikke funnet plass for dette i 2018, men det ligger i handlingsp­lanen for 2019, sier Vige.

Aldri skjedd før

Dette er første gang at det er null ledige plasser, siden fastlegeor­dningen ble innført i 2001.

– Grimstad kommune har jevnt og trutt vokst hvert eneste år med noen hundre innbyggere, og da fylles det opp på legelisten­e. Når vi ikke får disse nye stillingen­e blir det trangt om plassene. Vi har også 3000 studenter i kommunen, sier han. Men nå blir det sånn i hvert fall fram til 1. januar 2019.

– Kommer det folk til Grimstad så er det ikke fastlegepl­ass til dem, sier Vige, som stadig får henvendels­er fra folk som spør om fastleger.

– Jeg er nødt til å si at vi ikke har ledig, og at de må prøve nabokommun­ene. Jeg blir lei meg, og det er upraktisk. Men den kommunale hverdagen kan vaere vanskelig, sier han.

678 mennesker på venteliste

Listene viser at 678 mennesker står på venteliste.

Dette er ikke snakk om personer uten tilbud, men som ønsker en annen fastlege enn den de har i dag.

– Det jobbes med det, så det blir en ny fastlegest­illing neste år, sier Glenn Bjørk, tillitsval­gt for fastlegene i Grimstad. Men at det er null ledige plasser de neste månedene synes han ikke er greit.

– Det er uheldig, og det er kommunens ansvar å sørge for at fins ledige plasser. Det blir bedre neste år, men om det blir helt bra vet jeg ikke, sier Bjørk.

– Jeg er i en situasjon hvor jeg ikke er så presset på mengde jobb, for jeg har delelisten. Så jeg er ikke en av de som må strekke meg veldig langt. Sett fra legens ståsted er det travelt når det er fulle lister, men det viktigste er pasientper­spektivet, at befolkning­en skal ha en mulighet til å velge, og det har man ikke her. Det er ikke en holdbar situasjon. Kommuneove­rlegen er klar over problemet og jobber med det. Dette er kommunens ansvar, og vi leger står på og jobber unna så godt vi kan, sier Kari Hilde Juvkam på Grimstad legesenter.

Bør vaere 200 ledige plasser

Adressa skrev i februar om fastlege-situasjone­n. Den gangen var det 28 ledige plasser. For en kommune på Grimstads størrelse, bør det ifølge Fastlegefo­rskriftene­ns anbefaling­er, vaere 200 ledige plasser.

Det tallet var da rekordlavt, ifølge kommuneove­rlege Vegard Vige.

Grimstad kommune har 21 fulle fastlegehj­emler, to av disse er fylt opp av fire delelister.

 ??  ?? VENTELISTE­RR: Det er null ledige plasser blant kommunens fastleger. Bildet viser Brannstasj­onen legesenter.
VENTELISTE­RR: Det er null ledige plasser blant kommunens fastleger. Bildet viser Brannstasj­onen legesenter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway