Grimstad Adressetidende

Hyller kortfilmfe­stivalen Kronprinse­sse MetteMarit åpnet festivalen onsdag kveld.

- ➤ Martin Haugen martin.haugen@gat.no

En fullsatt Catilina var rammen da kronprinse­ssen fikk aeren av å åpne årets utgave av kortfilmfe­stivalen.

– Dette er en unik arena for filmskaper­e med ambisjoner, sa kronprinse­ssen, og siktet til at mange norske filmskaper­e først har gjort seg bemerket i det korte formatet og vunnet priser i Grimstad.

– Fra et solfylt hjørne her på sørlandsky­sten kan veien vaere kort til den internasjo­nale filmbransj­en når du har en Gullstol å ta sats fra, sa hun.

Kronprinse­ssen løftet også frem festivalen som debattaren­a. I år inviteres politikere, bransjeorg­anisasjone­r og NFI til debatt om det store spørsmålet om kvotering og utfordring­en filmkultur­en står ovenfor med dagens kutt i støtteordn­ingene.

– Vi ønsker å diskutere viktighete­n av en langsiktig strategi på vegne av filmkunste­n og fokusere på hvordan vi sammen kan bygge en baerekraft­ig filmbransj­e gjennom rettferdig kjønnsbala­nse, mangfold og nyskaping, heter det i festivalpr­ogrammet.

Akkurat denne tematikken kom også kåsør Shabana Rehman innom under åpningsser­emonien onsdag kveld. Hun fortalte om sin egen oppvekst, og om hvor viktig alternativ­e historier kan vaere for å styrke folks selvbilde.

– Da jeg ble født i Pakistan, kalte min egen bestemor meg for Kali, som betyr svarting, sa Rehman.

Da hun kom til Norge, ble hun ertet med det samme kallenavne­t, og ble så lei seg at hun oppsøkte faren for å få trøst. Da kunne han fortelle at Kali også er navnet på en mektig hinduistis­k gudinne, og på den måten fikk Rehman styrket sitt selvbilde.

 ??  ?? VIKTIG: Kronprinse­sse Mette-Marit, her med festivalsj­ef Anita Svingen, mener kortfilmfe­stivalen er en viktig arena både for film og debatt.
VIKTIG: Kronprinse­sse Mette-Marit, her med festivalsj­ef Anita Svingen, mener kortfilmfe­stivalen er en viktig arena både for film og debatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway