Grimstad Adressetidende

Fortviler – får støtte

Både synshemmed­e Anne Turid Skarpeteig og Frp-politiker Lene Langemyr fortviler over at ikke Grimstad kommune vil gi Skarpeteig mer mobilhjelp.

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

To ganger har synshemmed­e Anne Turid Skarpeteig fått nei av Grimstad kommune til å fåmer opplaering i iPhone. Nå har saken kommethelt til kunnskaps departemen­tet. Frp-politiker Lene Langemyr mener kommunen bryter Opplaering­sloven her.

– Dette er uhørt og skal ikke skje i vår kommune. Lovverket er veldig klart. Kommunen har plikt til å gi opplaering i smarttekno­logi til dem som har behov.

Dette sier kommunesty­remedlem og Frp-politiker Lene Langemyr til Adressa. Hun er svaert opprørt over den måten Grimstad kommune har behandlet, og behandler, synshemmed­e Anne Turid Skarpeteig på.

Bakgrunnen for saken er at Anne Turid Skarpeteig lider av øyesykdomm­en Retinitis pigmentosa (RP). Selv om hun kan se lite gran, er dette såpass lite at hun regnes for å vaere praktisk blind. Hun har likevel et sterkt ønske om å klare seg selv i hverdagen og til dette finnes det i dag mye hjelp, blant annet i smarttelef­oner. Der finnes det mange ulike apper som passer veldig bra for synshemmed­e og blinde. Det finnes også talesyntes­e på mange av disse appene slik at det som står på skjermen, kan bli lest opp for brukeren.

Villig til å kjøpe egen telefon

Ifølge Skarpeteig er saerlig iPhonene svaert brukervenn­lige for synshemmed­e og blinde. Telefonen hun i dag har er ikke en slik, men hun er villig til å kjøpe seg en ny selv og betale for eventuelle apper, bare hun får den nødvendige opplaering­en hun trenger i den.

To ganger har hun søkt Grimstad kommune om å få hjelp til slik opplaering i iPhone og smarttekno­logi en-til-en, men begge gangene har hun fått avslag. Ifølge Skarpeteig er kommunens begrunnels­e at hun tidligere har fått opplaering, men da ikke i iPhone. Den hjelpen hun har fått tidligere har vaert til den telefonen hun har i dag som ikke er like oppdatert og brukervenn­lig som en iPhone. IPhonehjel­p har hun ikke fått tidligere. Dette er likevel grunnen til kommunens avslag.

Gått helt til kunnskapsd­ep.

Hun har anket dette avslaget inn for voksenoppl­aeringen, som sendte det videre til fylkesmann­en. Han sendte på sin side saken videre til utdannings­direktorat­et, som så har sendt saken videre til kunnskapsd­epartement­et, og der ligger saken nå.

Og hjemme i stua i Storgaten sitter synshemmed­e Anne Turid Skarpeteig som gjerne vil klare seg selv så mye som mulig i hverdagen, men som sliter uten å kunne bruke dagens smarttekno­logi fullt ut.

– Dette er flaut

Kommunesty­rerepresen­tant Lene Langemyr (Frp) har engasjert seg i saken, og hun reagerer svaert sterkt på den.

– Dette er altså en dame som ønsker å laere seg smarttekno­logi slik at hun kan fungere i hverdagen, og så blir hun offer for en kommune som ikke ønsker å følge dette opp, selv om det er lovpålagt. Det er flaut, sier hun til Adressa.

Hun mener saken kan løses enkelt.

– Det er to løsninger her. Den ene er at Grimstad kan søke andre kommuner, som allerede har denne kompetanse­n, om hjelp. Den andre er at kommunen leier inn den kompetanse­n som trengs ved behov. Det er ikke mer komplisert enn det, sier hun.

Vil strekke seg langt

Enhetslede­r for kvalifiser­ingstjenes­ten og rektor ved voksenoppl­aeringen, Hilde Weidemann, sier til Adressa at hun ikke kan kommentere eller saksbehand­le enkeltsake­r i avisa.

– Vi vil likevel strekke oss langt for at alle som ønsker det skal få den hjelpen de trenger, og vi skal gjøre alt det vi kan for å få gitt alle som har behov for det den opplaering­en de har behov for og rett til. Vi har ikke noe ønske om at Grimstads innbyggere ikke skal få den hjelpen de ønsker seg og som de har behov for å få et bedre liv. Er det noen som virkelig ønsker at de skal få det, så er det vi som jobber ved voksenoppl­aeringen. Vi skal strekke oss langt for å få det til, sier hun.

Hun sier også at de vil gjøre det de kan for å komme i en god dialog og gi den hjelpen som trengs til dem som behøver det.

– Jeg håper virkelig dette løser seg til det beste for alle, selv om jeg ikke kan saksbehand­le i avisa, sier hun.

 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ??
FOTO: KJETIL KARLSEN
 ??  ?? UTILFREDS: Synshemmed­e Anne Turid Skarpeteig (t.v.) fortviler over at hun ikke får mer hjelp av kommunen slik at hun kan kjøpe seg en iPhone og bruke smarttekno­logi og apper mye mer aktivt. Hun får full støtte av Lene Langemyr (Frp) som mener kommunen bryter Opplaering­sloven.
UTILFREDS: Synshemmed­e Anne Turid Skarpeteig (t.v.) fortviler over at hun ikke får mer hjelp av kommunen slik at hun kan kjøpe seg en iPhone og bruke smarttekno­logi og apper mye mer aktivt. Hun får full støtte av Lene Langemyr (Frp) som mener kommunen bryter Opplaering­sloven.
 ??  ?? IKKE BRA NOK: Anne Turid Skarpeteig har en eldre mobiltelef­on i dag, men denne er ikke så brukervenn­lig eller bra som en ny telefon.
IKKE BRA NOK: Anne Turid Skarpeteig har en eldre mobiltelef­on i dag, men denne er ikke så brukervenn­lig eller bra som en ny telefon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway