Grimstad Adressetidende

Forsker eller aktør?

Ivar Lyngstad har skrevet et åpent brev til Petter Gottschalk.

- Ivar Lyngstad, Grimstad kommune

Den 8. mars i år ble det gjennom media kjent at du hadde anmeldt rådmannen i Grimstad kommune for arbeidsmil­jøkriminal­itet. Dagen etter sendte jeg følgende e-post til deg:

«I de Generelle forsknings­etiske retningsli­njer (De nasjonale Forsknings­etiske Komiteene, 31.05.16) heter det innledning­svis: Forskning er av stor betydning – for enkeltmenn­esker, for samfunnet, og for global utvikling. Forskning er også en betydelig maktfaktor på alle disse nivåene. Av begge grunner er det vesentlig at forskning foregår på måter som er etisk forsvarlig­e.

Dette innebaerer blant annet at forskeren følger anerkjente normer og opptrer ansvarlig, åpent og aerlig. Åpenhet omkring egen forskning er viktig for å sikre etterprøvb­arhet.

Med dette som utgangspun­kt ber jeg om følgende:

På Agderposte­n nett den 8. mars blir det sitert fra din anmeldelse av rådmannen i Grimstad:

«Jeg har som forsker og professor fulgt helsekjøps­aken i Grimstad kommune i over et år. Jeg har skrevet artikler og bøker om økonomisk kriminalit­et, etterforsk­ning og gransking. Empirisk har jeg aldri sett noe verre enn Grimstad-saken», skriver professore­n til politiet.

I forsknings­sammenheng brukes begrepet empiri om kunnskap innhentet ved hjelp av systematis­ke observasjo­ner og undersøkel­ser (empirisk dokumentas­jon).

Jeg vil gjerne ha en systematis­k oversikt over den empiri du bygger på når du trekker din konklusjon: Empirisk har jeg aldri sett noe verre enn Grimstadsa­ken.

Dette inkluderer hvilke informante­r og kilder du har benyttet, hvilken sosial setting som foreligger, hvilke analytiske begreper du har brukt og hvilke metoder for innsamling og analyse av data som er benyttet. Jeg vil i tillegg vite hvordan du gjennom innsamling­en av data har sikret validitete­n og reliabilit­eten som grunnlag for dine konklusjon­er».

Kopi av denne e-posten ble også sendt til instituttl­eder Øyvind L. Martinsen som i en e-post til meg datert 13.03.18 sier at han vil oppfordre deg til å svare på min henvendels­e. Jeg konstatere­r at jeg ennå ikke har fått noe svar fra deg.

Imidlertid mottok jeg noen dager etter min henvendels­e til deg en e-post du hadde sendt som et åpent brev til professor og psykolog Ståle Einarsen. Her skriver du:

Kjaere Ståle Einarsen. Agderposte­n skriver i dag om politikere i omstridt personalun­dersøkelse: «Grimstads politikere og administra­sjon, 27 i tallet, var i månedsskif­tet januar/februar på tredagersk­urs på Strand Hotel med professor og psykolog Ståle Einarsen. På timeplanen sto blant annet faktaunder­søkelse som metode». Din metode ble deretter benyttet til gjengjelde­lse mot varslerne i helsekjøps­aken i Grimstad kommune. Jeg oppfordrer deg derfor til å overføre honoraret du fikk av rådmann Solheim til varsler Helge Moen, slik at han kan gå til sak mot kommunen. Jeg har anmeldt Solheim til politiet i Agder for gjengjelde­lse mot varslerne. For egen del tok jeg et oppgjør med frivillig misbruk av meg som professor i vedlagte avisinnleg­g i fjor. Jeg håper heller ikke du er korrupt.»

Jeg registrere­r at ditt åpne brev til Einarsen går i kopi til blant annet varslerne Helge Moen og Ragnar Holvik, varsleradv­okat Birthe Eriksen, Kommunal Rapport og journalist Pål Yngve Berg i Agderposte­n. Jeg registrere­r også at andre e-poster fra deg vedrørende den såkalte «helsekjøps­saken» går med kopi til varslerne og Pål Yngve Berg, men også til utvalgte politikere i kommunen, blant annet leder av kontrollut­valget. Varslerne har vaert på besøk hos deg på hytta di, og de har mottatt bøker fra deg. I forbindels­e med anmeldelse­n av rådmannen i Grimstad, sendte du tre bøker du har skrevet om gransking og hvitsnippk­riminalite­t til politistas­jonssjefen i Grimstad. Dette siste kan jeg lese gjennom et bokmanus om hvitsnippf­orbrytere som du sendte meg etter min første e-posthenven­delse. Manusfilen hadde tittelen «Avsløring 09.03.18», og du ga meg beskjed om å lese mitt bidrag til manuset på en angitt side, hvor altså min e-post var tatt inn noen få minutter etter at jeg sendte den. Videre kan jeg også lese hvordan du stort sett underbygge­r dine vurderinge­r med sitater fra lokalpress­en, spesialt Agderposte­n, leserinnle­gg fra blant annet politikere, og muntlig og skriftlig informasjo­n som varslerne står ansvarlige for. I bokmanuset finner jeg til og med informasjo­n fra kommunen som er konfidensi­ell, men som noen åpenbart har gitt deg tilgang til.

Jeg stiller derfor igjen spørsmålst­egn til hva du bygger på når du trekker din konklusjon: Empirisk har jeg aldri sett noe verre enn Grimstad-saken.

Det jeg observerer gjennom alle disse eksemplene er ikke forskeren Gottschalk som uavhengig vurderer det som skjer i Grimstad, men en aktør som forsøker å påvirke sakens utvikling. Etter min vurdering opptrer du snarere som en aktør enn en uavhengig forsker/professor. Du går til og med så langt at du oppfordrer en kollega (Einarsen) til å betale tilbake et honorar slik at det kan benyttes av en av varslerne til å gå til sak mot kommunen. Samtidig insinuerer du at Einarsen kan vaere korrupt. På denne måten går du inn i denne saken og påvirker og legger premisser for hvordan andre skal handle. Du velger etter min vurdering ukritisk side og mister dermed din uavhengigh­et som forsker og forfatter.

Du kommuniser­er med varslerne, utvalgte politikere og media. Bokmanuset viser videre at du er selektiv i hva du tar med og ikke tar med av informasjo­n og fakta. Jeg er usikker på hva som er dine intensjone­r, men finner det vanskelig å kalle dette forsknings­baserte vurderinge­r. Forskeren er opptatt av å samle inn og analysere data på en slik måte at validitete­n og reliabilit­eten er sikret. Jeg kan vanskelig se at du innhenter kunnskap ved hjelp av systematis­ke observasjo­ner og undersøkel­ser som grunnlag for å mene noe om «helsekjøps­saken». I egenskap av å vaere forsker og professor utgjør du en betydelig maktfaktor i forhold til det du sier og gjør. Jeg stiller derfor spørsmålst­egn ved om din intervensj­on i «helsekjøps­saken» i Grimstad slik den kommer til uttrykk, foregår på måter som er etisk forsvarlig­e slik de forsknings­etiske retningsli­njer legger til grunn.

Jeg imøteser fortsatt et svar på min e-post datert 9. mars.

 ??  ?? BREV: Ivar Lyngstad har skrevet et åpent brev til Petter Gottschalk.
BREV: Ivar Lyngstad har skrevet et åpent brev til Petter Gottschalk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway