Grimstad Adressetidende

Nå vil de ha svar

– Prokurator­knep, spør Odd Bjørn Ness og Anne Mo Grimdalen i dette leserinnle­gget mo helsekjøps­aken.

- Anne Mo Grimdalen Odd Bjørn Ness Leder, Grimstad Venstre

I kommunesty­remøte i Grimstad den 29.01.18, ble ordfører stilt følgende tredelte spørsmål: «Har noen i kommunen administra­tivt, eller politisk sett innholdet i de sidene som PWC nekter å gjøre tilgjengel­ig?

Finnes det en avtale mellom kommunen og PWC som slår fast at PWC kan holde deler av rapporten tilbake, og betrakte den som sin eiendom?

Vil ordføreren ta initiativ til at de aktuelle sidene gjøres tilgjengel­ig. I tråd med det Bernt beskriver som grunnlegge­nde prinsipper for forvaltnin­g?»

Ordføreren­s svar var: «Svaret på det er nei. Det foreligger ingen slik avtale.»

Så kan vi den 11.06.18 lese i Agderposte­n at rådmannen den 22.03.17 signerte et såkalt engasjemen­tsbrev, der kommunen kan ha frasagt seg rettighete­ne til alle dokumenter PwC definerer som sine. Med bakgrunn i dette, er ordfører stilt spørsmål om han har feilinform­ert kommunesty­ret. På dette svarer han: «Denne saken handler om to ulike ting. Det ene er rapport etter en leverandør­kontroll. Det andre er en presentasj­on med laeringspu­nkt PwC hadde for administra­sjonen. Fullstendi­g rapport etter leverandør­kontrollen er levert i tråd med kontrakten som var inngått.»

Dette ligner et prokurator­knep. Derfor kan det vaere på sin plass med noen spørsmål.

Hvorfor svarte ordfører slik han gjorde, uten samtidig å opplyse at han mente det handlet om «to ting»? Var ordfører kjent med frasigelse­s-avtalen med PwC? Hvis han var det – hvorfor opplyste han ikke at det forelå en avtale om frasigelse av rettighete­r til alle «dokumenter PwC definerer som sine» - i stedet for å si at «det foreligger ingen slik avtale»? Hvem sjekket han med før han svarte på spørsmålet?

Rådmannen har deltatt i utallige møter – for eksempel i kommunesty­ret og kontrollut­valget – hvor sladdingen av innhold fra PwC har vaert et viktig tema. Av kommunesty­ret har hun bla fått pålegg om å sørge for å få utlevert en usladdet versjon.

Kan rådmannen forklare hvorfor hun ikke i noen av disse situasjone­ne har opplyst om «frasigelse­s-avtalen»? Kan hun forklare hvorfor hun – med viten og vilje - inngikk en avtale om frasigelse av rettighete­r til alle «dokumenter PwC definerer som sine», og således overlot til PwC å avgjøre hvilke dokumenter de skal utlevere til kommunen? Kan hun forklare hvorfor hun inngikk en avtale uten revisjonsk­lausul, noe som er i strid med bestemmels­ene i revidert innkjøpsre­glement?

I et svar til Agderposte­n skriver rådmannen at «Etter kontraktsi­nngåelsen ble det avtalt en workshop. Det oppsto i etterkant en utilsiktet situasjon om å få tilgang til to sladdede sider i den powerpoint-presentasj­onen som ble vist under den nevnte workshopen.» Hva mener hun med «en utilsiktet situasjon»?

Ordfører har – i alt som har med innkjøpssa­ken å gjøre – bundet seg selv og KrF til samme mast som rådmannen. Han har ikke tatt sitt ansvar for å følge opp at administra­sjonen gjennomfør­er pålegg fra kommunesty­ret, eller at saker er tilfredsst­illende utredet. Ref senest vedtak om politianme­ldelser, etc. Han har delvis gått langt i sine innlegg for å legge press på uenige kommunesty­rerepresen­tanter.

Han har flere ganger appellert til kommunesty­rerepresen­tantene om at de måtte gjøre seg ferdig med innkjøpssa­ken, ved å gi tillit til rådmannen. I og for seg greit at han gjør det. Men ikke når han gjør det til et spørsmål om personligh­et, ved å si at de som ikke gir tillit, har anlegg for mistillit.

Både ordfører og rådmann har gjort det til en regel at de ikke besvarer spørsmål stilt i avisinnleg­g. Det fremmer ikke tillit. Ovenståend­e spørsmål er konkrete. Det burde vaere enkelt å gi konkrete svar.

 ??  ??
 ??  ?? SVAR: Odd Bjørn Ness og Anne Mo Grimdalen ønsker svar.
SVAR: Odd Bjørn Ness og Anne Mo Grimdalen ønsker svar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway