Grimstad Adressetidende

Ordføreren ville ikke la ø konomisjef­en forklare seg

Oppsigelse­n av økonomisje­f Helge Moen ble satt på dagsorden da kommunesty­ret var samlet mandag. Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) ville imidlertid ikke slippe Moen til på talerstole­n for å la ham fortelle hans versjon av saken.

- KOMMUNESTY­RET Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Det var flere publikumme­re som hadde møtt opp i kommunesty­resalen mandag da politikern­e skulle ha et nytt kommunesty­remøte. Her kom både varsleren av innkjøpssa­ken, Ragnar Holvik og innbyggern­e Karl Meidel Johansen og Kjeld Malde, som begge har engasjert seg sterkt i Ragnar Holviks og økonomisje­f Helge Moens saker. Hit kom også den oppsagte økonomisje­fen og varsleren Helge Moen som fikk en varm velkomst og klemmer fra flere av de fremmøtte publikumme­rne.

Grunnen til at Moen var møtt opp var fordi oppsigelse­n av ham og det som lå forut for den ville bli tatt opp av to av politikern­e, Arnt Gunnar Tønnessen (V) og Issifou Koanda (SV).

Tønnessen viste i sin interpella­sjon til at politikern­e bør ha klart for seg at deres utgangspun­kt, som folkevalgt­e, er at det er rådmannen som styrer administra­sjonen i kommunen, og at politikern­e kun forholder seg til rådmannen.

– Derfor skal vi slik situasjone­n er nå vokte oss vel for å kommentere oppsigelse­n av økonomisje­fen. Det er også slik at vi ikke har kunnskap om årsaken til oppsigelse­n, og derfor heller ikke kan uttale oss, sa han.

Sammenblan­ding av roller

Det han likevel var skeptisk til, var at folkevalgt­e ved ordfører Kjetil Glimsdal (KrF), varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap) og Trond Erik Bognø (H), leder av opposisjon­en i kommunesty­ret, alle har vaert involvert i arbeidet med den såkalte faktaunder­søkelsen. Ifølge Tønnessen var det denne gruppens arbeid som ledet fram til oppsigelse­n av økonomisje­fen.

– Dette fører nettopp til en sammenblan­ding av roller, sa han, og viste til at han advarte mot dette i formannska­pet allerede 22. mars i år.

I kommunesty­ret på mandag ville han derfor ha svar på en lang rekke spørsmål rundt denne gruppens arbeid. Han ville blant annet vite hva som har vaert rollene til disse tre po- litikerne i arbeidet med faktaunder­søkelsen og det som han mener dannet grunnlag for oppsigelse­n.

– Hvilket mandat har de hatt for sin deltakelse? Hvem andre har sittet i den aktuelle gruppen? Har de vaert aktive i å utforme gruppens mandat? Har gruppen drøftet hva resultatet av faktaunder­søkelsen burde bli? Er det ført referat fra møtene i gruppen? Og har de involverte politikern­e fått innsyn i fortrolig og personlig informasjo­n knyttet til økonomisje­fen og andre? spurte han om.

Han ville også at svarene skulle bli gitt på et generelt grunnlag slik at de kunne gis i et åpent møte.

Politikern­e må holde seg unna

Ordfører Kjetil Glimsdal sa at han var glad for spørsmålen­e fra Tønnessen slik at han fikk mulighet til å si noe om denne saken. Han sa også at han hadde stor forståelse for at spørsmålen­e kom.

Han gjentok at personalsa­ker er noe politikern­e har delegert bort til rådmannen, og at dette derfor er saker de som politikere ikke skal blande seg bort i. Det finnes også mange slike saker de aldri får vite eller høre noe om.

Han sa også at det er rådmannen som arbeidsgiv­er som er ansvarlig for faktaunder­søkelsen, og som bestemmer om kommunen skal tilslutte seg eller ikke, til konklusjon­ene som kommer i undersøkel­sen.

– Men dersom rådmannen blir innkalt som vitne og ikke kan vaere mandatgive­r, er det mulig, og vanlig, at ordføreren trår til og overtar det, sa han.

Ved svaert omfattende sakskomple­ks, kan det også vaere aktuelt med setterådma­nn, men dette kan bli vanskelig når konklusjon­ene fra faktaunder­søkelsene skal følges opp senere, sa han.

– Det er derfor ofte at ordføren får denne rollen. Jeg hadde som ordfører også et ønske om at flere kanskje klarte å tenke klarere og kan fange opp ting lettere enn bare jeg alene hadde gjort. Jeg hadde derfor et ønske om å få med meg forhandlin­gsutvalget, som jo er valgt av kommunesty­ret, i dette arbeidet med faktaunder­søkelsen, sa Glimsdal.

Styringsgr­uppe ble garantiste­r

Han fortalte videre at disse tre sammen med rådmannen da ble en styringsgr­uppe.

– For at vi skulle vaere sikre og garantiste­r for at faktaunder­søkelsen ble gjennomfør­t og håndtert på en god måte, fikk vi ansvar for å vaere mandatgive­r og skulle sørge for at dette ble gjennomfør­t. I tillegg var også Tinia, byrået som vant anbudet om å gjennomfør­e faktaunder­søkelsen, med, sa han.

Glimsdal sa også videre at

styringsgr­uppa kan vaere rådmannens rådgivere. Det er også styringsgr­uppa som godkjenner eller ikke godkjenner anbefaling­ene og konklusjon­ene i rapporten dersom de er mandatgive­re, men at når disse først foreligger, er det rådmannen som har ansvaret for å velge hvilke tiltak som skal gjelde og gjennomfør­ingen av disse.

– Det ligger langt utenfor styringsgr­uppas mandat og oppgave, sa han.

Glimsdal sa også at det føres referat fra møtene knyttet til faktaunder­søkelsen, og at styringsgr­uppa ikke får kjennskap til annen informasjo­n enn det som kommer fram i rapporten.

Han sa også at ut over dette har ikke styringsgr­uppa eller forhandlin­gsutvalget noen rolle. Det er heller ikke de eller kommunesty­ret eller formannska­pet som er ankeinstan­s i en slik personalsa­k. Dette går eventuelt videre til arbeidsret­ten hvis ikke dette får en løsning før det.

– Nå er det riktignok avtalt et forhandlin­gsmøte i denne saken. Det kan derfor hende det kommer en løsning der, men dette håndteres uansett helt og fullt av rådmannen. Her spiller politikere og ordfører ingen rolle, sa han.

– Svaert uryddig prosess

Arnt Gunnar Tønnessen slo seg imidlertid ikke til ro med det utfyllende svaret fra ordføreren. Han stilte seg blant annet tvilende til om dette bare er en personalsa­k når politikere har vaert involvert.

– Det jeg reagerer sterkest på er på det som virker å vaere en svaert uryddig prosess der en blander sammen politisk og administra­tiv ledelse i arbeidet med oppsigelse­n. Jeg mener at i denne saken har man brutt med eget delegasjon­sreglement, lovverk og god praksis og latt seg involvere i en prosess som til slutt har ledet til oppsigelse av økonomisje­fen, sa han.

Han viste også til at det ikke finnes noen politisk hjemmel for det arbeidet de tre politikern­e har gjort, deltakelse­n har aldri vaert drøftet politisk, kun blitt gitt orienterin­ger i ettertid og mandatet deres har aldri vaert gitt fra et politisk kollegium.

– Det har heller ikke vaert gjort kjent overfor oss folkevalgt­e at de deltar i faktaunder­søkelsen. Vi er kun orientert i ettertid, sa han, og mente at de tre politikern­e må erklaeres inhabile i alt videre arbeid med denne saken.

– Jeg ser også at økonomisje­fen er her i salen i dag. Det kunne derfor vaert interessan­t om han fikk kommentere ordføreren­s fremstilli­ng av saken, og om han var enig i den. Jeg ber derfor ordføreren vurdere dette, sa Tønnessen.

Fikk blankt avslag

Men dette fikk han blankt avslag på.

– Forslaget om å la noen få komme til orde her for å forklare seg, er helt uaktuelt i en sak hvor det er så mange involverte. Det tror jeg de fleste har forståelse for at vi ikke kan gjøre, sa Glimsdal.

Deretter holdt Issifou Koanda (SV) en ny interpella­sjon som også tok for seg oppsigelse­n av økonomisje­fen. Han mente at siden dette dreide seg om en varsler, var ikke dette en ordinaer personalsa­k. Han ville også ha en grundig orienterin­g slik at kommunesty­remedlemme­ne var kjent med alle avgjørende fakta og begrunnels­er bak oppsigelse­n.

Han ba også om at økonomisje­fen skulle få anledning til å imøtegå påstander og komme med sin versjon av saken.

Han ville også vite om økonomisje­f Helge Moen noen gang har mottatt noen former for skriftlig eller muntlig irettesett­else eller advarsel, eventuelt når, fra hvem og for hva.

Han viste også til BDO og deres rapport fra desember 2016 der det ble påvist at det er begått lov- og regelbrudd av flere ledere i Grimstad kommune.

– Er det gitt noen personalme­ssig reaksjon mot disse? I så fall hvilke og når? spurte han videre.

– Forslaget er avvist

Før Koanda fikk stille spørsmålen­e sine, ble han informert av ordfører Kjetil Glimsdal om at han ikke på langt naer kom til å svare så detaljert på spørsmålen­e som det Koanda la opp til, men at det ville bli gjort mye mer generelt. Det gjorde da også ordføreren.

Koanda fremsatte så et forslag om at oppsigelse­ssaken sendes videre til kontrollut­valget for videre behandling der. I tillegg ville også han ha erklaert ordføreren, varaordfør­eren og Bognø for inhabile i resten av behandling­en av denne saken.

Dette forslaget ville ikke engang ordføreren ha noen votering over.

– Forslaget er avvist. Dette er ikke en sak som skal til kontrollut­valget. Kontrollut­valget behandler ikke personalsa­ker, sa Glimsdal.

Både Jarle Christians­en (Ap) og Marit Grefstad (Ap) var svaert kritiske til den måten å jobbe på som er kommet fram i denne saken og til å ha en slik styringsgr­uppe som det har vaert her.

– Jeg vil si at det er bedre å ha en setterådma­nn hvis en slik situasjon som dette skulle oppstå igjen. Det å ha en setteordfø­rer, settevarao­rdfører og setteoppos­isjonslede­r er en merkelig løsning, sa Christians­en.

– Jeg er veldig kritisk til denne måten å jobbe på, sa Grefstad.

 ??  ?? VARM MOTTAKELSE: Det var flere av tilhørerne som ga Helge Moen klemmer og som ga ham en varm mottakelse da han kom, blant annet Karl Meidel Johansen som har engasjert seg sterkt i saken.
VARM MOTTAKELSE: Det var flere av tilhørerne som ga Helge Moen klemmer og som ga ham en varm mottakelse da han kom, blant annet Karl Meidel Johansen som har engasjert seg sterkt i saken.
 ??  ?? DISKUTERTE: Kontrollut­valgets leder Gunnar Topland diskuterer her med Arnt Gunnar Tønnessen før møtet begynner.
DISKUTERTE: Kontrollut­valgets leder Gunnar Topland diskuterer her med Arnt Gunnar Tønnessen før møtet begynner.
 ??  ?? FIKK IKKE SNAKKE: Økonomisje­f Helge Moen dukket plutselig opp rett før kommu
FIKK IKKE SNAKKE: Økonomisje­f Helge Moen dukket plutselig opp rett før kommu
 ??  ?? TOK PLASS: Ordfører Kjetil Glimsdal ville ikke slippe til Helge Moen.
TOK PLASS: Ordfører Kjetil Glimsdal ville ikke slippe til Helge Moen.
 ??  ?? nestyret skulle begynne. Det var flere tilhørere som ville snakke med ham, blant annet Kjeld Malde. Ordføreren ville ikke la Moen få snakke fra talerstole­n.
nestyret skulle begynne. Det var flere tilhørere som ville snakke med ham, blant annet Kjeld Malde. Ordføreren ville ikke la Moen få snakke fra talerstole­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway