Grimstad Adressetidende

Tar i bruk ny teknologi på linjenette­t

Har du lagt merke til lavtflygen­de helikopter som følger høyspentli­njene til Agder Energi Nett? Adressa ble med på en luftig prøvetur.

- B Svein Per Hardeberg svein@gat.no

I sommer blir linjenette­t på Agder skannet fra luften, for å finne ut hvor det er traer som står for naerme linjene, eller som kan falle på.

Langs linjene kan manuell skogryddin­g med motorsag snart bli erstattet av moderne teknologi som kvister traer fra luften med en pendelsag.

Dette er spesielt aktuelt utenfor tettbygde strøk.

Storm og uvaer

Traer har en tendens til å vokse både i høyden og i bredden. Etter hvert kommer de for naer linjene, eller de begynner og skrante og faller over linjene i storm, uvaer og tungt snøvaer. Hvis linjen ikke er isolert blir det strømbrudd.

Agder Energi Nett har i sommer leid inn det finske selskapet Heliwest til å registrere vegetasjon­en langs linjetrase­ene digitalt. Informasjo­nen skal brukes til å sette inn nødvendige tiltak før traerne vokser seg enda naermere kablene, og før de knekker eller bøyer seg over.

Investerer

Agder Energi Nett investerer betydelige beløp i helikopter­skanningen, men de forventer å spare utgifter i den andre enden, både ved å komme strømbrudd i forkjøpet, og ved å kviste traer på en ny måte, fra luften.

Til nå har de brukt bakkemanns­kap som feller traer med motorsag, eller som kvister dem med manuell greinsag på lang stang for å nå høyt nok opp.

I naer framtid kan kvistejobb­en gjøres med et sagaggrega­t som henger under et helikopter og styres derfra, og som da kvister den siden av traerne som vender inn mot linjen.

Fra Gullknapp

Adressa ble med pilot Esko Mauranen i det finske selskapet Heliwest 12. juni. Han og resten av mannskapet hadde da base på Gullknapp, og fløy over østre del av sørlandsky­sten derfra. På det tidspunkte­t holdt de på med strekninge­n fra Arendal til Risør. Grimstad sto for tur som neste område.

Han instruerte i beltebruk og intercom, og så var vi klare for takeoff fra Froland. Turen gikk til Grimstads grense ved Rygenefoss­en, videre over Temse til Hesnes, over fjorden til Holvika, videre til Rore, Fjaere kirke og trafostasj­on, tilbake til Lia, og til Gullknapp. Han fløy nå høyere enn han gjør når han og «system operator» Leszek Duda skanner linjene.

– Vi prøver å fly i 55 til 60 meters høyde for å få så gode data som mulig, sier piloten.

Metoden de bruker kalles Lidar-skanning. Det er montert instrument­er under og inni maskinen for formålet.

Første gang

Han fortalte at de tok for seg kystområde­ne først, for ikke å forstyrre der i ferieseson­gen. Deretter tar de Indre Agder.

Hele prosjektet varer seks til sju uker, avhengig av at de får godt flyvaer. Når det regner, eller når det blåser for mye, kan de ikke fly med disse instrument­ene.

De skal fortsette vestover, helt til forbi Flekkefjor­d, til hele Agder Energis området er dekket.

Piloten sier de kan fly i 40 km i timen, som er raskere enn de gjorde da Heliwest begynte med skannerins­peksjoner for 11 år siden. Teknologie­n er altså ikke ny, men det er første gang Agder Energi Nett benytter den.

Registrere­r også visuelt

Hver kveld analyseres registrert­e data, for å sikre at de er gode nok. Bartek Figat har ansvaret for dette.

Mannskapet registrere­r visuelt hvis de ser brekte traer på linjene, og rapportere­r dette til Agder Energi Nett.

De andre på teamet er «ground manager» Piotr Groctowski og «task spesialist» Georg Falkstedt. De fem er fra Finland og Polen. Sammensetn­ingen av mannskapet endres senere i sommer.

Trimmer traerne

Den nye metoden som Agder Energi vurderer er altså å bruke pendelsag som styres fra helikopter for å trimme traerne der skanningen viser at det er nødvendig. Fra luften kan de klare to til tre km per time av den ene siden av traseen. Bakkemanns­kap klarer mye mindre enn dette, spesielt i ulendt terreng.

– Vi er dyrere per time, men vi rydder mye lenger strekning, sier Georg Falkstedt.

Og vi takker Heliwest for en fin luftetur.

Gir god oversikt

Agder Energi Nett sjekker hvert år linjenette­t fra helikopter for raskt å få oversikt over hvor det er nødvendig å reparere skader på stolper, linjer og andre elektrotek­niske installasj­oner, ifølge en pressemeld­ing.

I fjor sommer testet nettselska­pet det digitale analysever­ktøyet langs noen linjer i Vegårshei og Lyngdal, hvor det har vaert mye utfordring­er på grunn av mye vegetasjon.

Erfaringen­e med dette var så gode at nå skal hele linjenette­t laserskann­es.

– Laserskann­ingen som gjennomfør­es i år gjør at Agder Energi Nett kan se og analysere linjene og vegetasjon­en langs disse i tredimensj­onalt format. Det gir en god oversikt over hvor tett skogen er langs linjene, og hvor naer traerne står linjenette­t. Det gir grunnlag for å sette i verk målrettede tiltak som å hogge ned traer som kan stå i fare for å velte og forårsake strømbrudd, ifølge pressemeld­ingen.

 ??  ?? TEAMET: Det finske helikopter­selskapet Heliwest skanner høyspentne­ttet til Agder Piotr Groctowski, «task specialist» Georg Falkstedt, systemoper­atør Leszek Duda og
TEAMET: Det finske helikopter­selskapet Heliwest skanner høyspentne­ttet til Agder Piotr Groctowski, «task specialist» Georg Falkstedt, systemoper­atør Leszek Duda og
 ??  ?? FJAERE: Til og fra transforma­torstasjon­en går det mange høyspentli­njer.
FJAERE: Til og fra transforma­torstasjon­en går det mange høyspentli­njer.
 ??  ?? RØNNES: Diagonalt midt i bildet går høyspentli­njen på Rønnes.
RØNNES: Diagonalt midt i bildet går høyspentli­njen på Rønnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway