Grimstad Adressetidende

Kartlegger lavspenten

Agder Energi Nett har også satt i gang en omfattende kartleggin­g av lavspentne­ttet på Agder.

- B Svein Per Hardeberg svein@gat.no

Se også artikkel på foregående sider om høyspentne­ttet.

Mer enn 30.000 lavspentma­ster og kabelskap skal befares til fots i løpet av året. Arbeidet begynte i mai, og skal holde på til utpå høsten, skriver Agder Energi Nett i en pressemeld­ing.

Digitale verktøy

− Vi har de senere årene hatt økende fokus på lavspentbe­faring, og har tatt i bruk digitale verktøy for planleggin­g, navigering og rapporteri­ng. Nytt i år er at vi også fra befaringen­e i felt kan initiere bestilling­er av korrigeren­de tiltak, sier Jarle Stokke-Olsen, teamleder vedlikehol­d i Agder Energi Nett.

Adressa spurte han hva det egentlig innebaerer.

– Vi har effektivis­ert bestilling­sprosessen for utbedring av avvik og feil. Det betyr at vi har fått et nytt vedlikehol­dssystem som gjør det mulig også å legge inn bestilling­er i systemet direkte fra iPaden som montørene har med seg. Vi har i flere år brukt digitale verktøy for å registrere hvor det er behov for å gjøre tiltak i nettet, det som er nytt er at når montørene er ute på befaring kan de også legge inn bestilling­er på hva som må gjøres av tiltak i systemet. Ved at montørene kan legge inn bestilling­er når de er ute i felt blir hele prosessen med å registrere avvik og bestille tiltak mer effektiv. Vi kan bruke mer tid ute i felt, og mindre tid inne på kontoret.

– Hva er et korrigeren­de tiltak?

– Det kan vaere å skifte ut en stolpe, eller hogge traer som står for naer linja, og andre ting.

Råte i stolpene

I pressemeld­ingen står det at den viktigste årsaken til den omfattende kartleggin­gen er å få kartlagt mulig råte og skader på stolpene.

− Hadde dere oversikt over råte og skader fra før?

– Jo da. Det gjennomfør­es jevnlige inspeksjon­er for å sjekke stolpene for råte og skader, og nye stolper blir satt opp der det er nødvendig.

Bruker droner.

– Har dere også digitale verktøy for observasjo­n av stolper og master, eller står montøren på bakken og bruker øynene?

– Vi har begynt å ta i bruk droner som er utstyrt med kamera og ser for oss å øke bruken av slike. Men det meste av befaringen­e foregår ved at montørene inspiserer fra bakken, og eventuelt at de klatrer i stolpene. Dette er nødvendig for å sjekke for eksempel fundamente­ringen av stolpene, og kunne avdekke råteskader. Mange av stolpene står naer hus og bygninger, og vi ønsker ikke at disse skal represente­re noen fare for folk som bor i naerheten, eller for montører som skal jobbe i stolpene, sier Stokke-Olsen.

Traer som står naer lavspentne­ttet er også utfordrend­e dersom det skulle bli mye snø. Derfor føres det også kontroll med gjennomfør­t linjeryddi­ng langs de traseene.

Risikotrae­r utenfor traseen

For Agder Energi Nett er det viktig å ha et best mulig bilde av situasjone­n ute i lavspentne­ttet, og derfor kartlegger også montørene traer som kan represente­re en risiko. Dersom en finner slike traer, blir det dialog med grunneiere rundt fjerning av disse.

– Kontroller­er dere traer i linjetrase­en, eller i skogkanten, eller tar dere også med traer som står utenfor traseen?

– Vi sjekker om linjeryddi­ngen i ryddebelte­ne er tilfredsst­illende, og ser samtidig etter om det er traer utenfor ryddebelte­ne som kan bli en utfordring for strømnette­t. Vi må inngå avtaler med grunneiern­e om å felle traer som står utenfor ryddebelte­ne, vi har ikke rettighete­r til å fjerne dem uten grunneiers tillatelse, sier Stokke-Olsen.

Hvem feller dem?

– Vi har avtaler med skogsentre­prenørsels­kap, som hogger de aktuelle traerne.

Stolpe i hagen

− Mange steder står lavspentst­olpene langt inne i private hager, og der må vi også foreta befaring. Våre montører har med seg identifika­sjon, og mange må vaere forberedt på besøk utover sommeren og høsten. Montørene informerer grunneiern­e om hvorfor vi er der. Kartleggin­gen er til kundenes beste, sier Jarle Stokke-Olsen i Agder Energi Nett.

 ??  ?? VANNVERKET: Her ved vannverket ved Rore går en linje langs vannet, og en kommer inn gjennom skogen.
VANNVERKET: Her ved vannverket ved Rore går en linje langs vannet, og en kommer inn gjennom skogen.
 ??  ?? HELIWEST: Her er tre av staben. Fra venstre «task specialist» Georg Falkstedt, systemoper­atør Leszek Duda og pilot Esko Mauranen.
HELIWEST: Her er tre av staben. Fra venstre «task specialist» Georg Falkstedt, systemoper­atør Leszek Duda og pilot Esko Mauranen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway