Grimstad Adressetidende

Kan oppheve oppsigelse­n

Kommunesty­ret kan oppheve oppsigelse­n av Moen, skriver Odd Bjørn Ness i dette innlegget.

- bLESERNES MENING Anne Mo Grimdalen, leder Grimstad Venstre Odd Bjørn Ness

I Kommunelov­en § 76 - Kommunesty­rets og fylkesting­ets tilsynsans­var, står det at kommunesty­ret «kan forlange enhver sak lagt fram for seg til orienterin­g eller avgjørelse».

Det står også at kommunesty­ret kan omgjøre vedtak av andre folkevalgt­e organer eller administra­sjonen.

Ut fra hva vi leser i kommunelov­en med kommentare­r – av Overå og Bernt - tolker vi denne paragrafen slik at kommunesty­ret ikke bare kan kreve å få oppsigelse­n av Moen fremlagt til orienterin­g, men kan bestemme at den trekkes tilbake.

At vår tolking av Kommunelov­en er korrekt, er bekreftet av professor Jan F. Bernt i e-post den 20.juni.

Man burde kunne forvente at både rådmann og ordfører kjente kommunelov­en. Gjør de ikke det, bør de gjøre noe med det. Kjenner de den – og ikke har sørget for at kommunesty­ret ble orientert om muligheten til å oppheve oppsigelse­n – er det svaert betenkelig. Noen vil si at det er i tråd med hva som har skjedd i andre saker.

Det skal selvsagt vaere en høy terskel for at oppsigelse­r skal opp i kommunesty­ret, men Moen er en varsler, han har fått takk for sin varsling av bla kommunesty­ret. Han har ikke hatt det greit etter varslingen, og vaert utsatt for negativ spesialbeh­andling.

Så mye som «henger» i denne saken, bør kommunesty­ret fatte vedtak om at oppsigelse­n av Helge Moen trekkes tilbake. Deretter bør kommunesty­ret innhente nøytral, juridisk vurdering av om det er grunnlag for en oppsigelse. Det er en følge av kommunesty­rets tilsynsans­var. Så betydnings­full som denne saken er for Moen, bør det vurderes om man skal ta den opp i et ekstraordi­naert kommunesty­remøte.

I et innlegg i Adressa i dag, skriver ordfører at «Rådmannen er delegert myndighet til å håndtere personalsa­ker, her skal politikere holde seg unna.» Dette er altså en misvisende påstand.

Det virker heller ikke som han helt skjønner forskjelle­n på politikere som enkeltpers­oner og i utvalg/ grupper, og politikere når de opptrer som kommunesty­re. Som enkeltpers­oner må de kunne ha meninger om det meste. Som kommunesty­re kan de bestemme og ombestemme det meste – så lenge det er iht loven. Etter vår mening er det ikke noe i veien for at kommunesty­ret kunne latt seg informere av Moen – evt ved å lukke møtet mens orienterin­gen ble gitt.

 ??  ?? INNLEGG: Anne Mo Grimdalen og Odd Bjørn Ness har skrevet om oppsigsige­lsen av Moen.
INNLEGG: Anne Mo Grimdalen og Odd Bjørn Ness har skrevet om oppsigsige­lsen av Moen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway