Grimstad Adressetidende

Langt unna avgiftstop­pen

Selv om du tenker at eiendomssk­atten og kommunale avgifter skviser økonomien, kan du trøste deg med at nivået langt høyere i mange andre kommuner.

- Peer L. Andreassen peer@gat.no

Det viser en fersk undersøkel­se fra Huseiernes Landsforbu­nd.

Grimstad kommer langt ned på lista over de kommunene med høyest kommunale avgifter. Totalt måtte en gjennomsni­ttshusstan­d ut med totalt 15.780 kroner i Grimstad i 2017 (10.528 kroner i avgifter og 5.252 i eiendomssk­att), og det gir en 225. plass blant landets kommuner. Dyreste i landet er faktisk Gjerstad med en kommunal regning på 25.277 kroner.

Store utfordring­er

Ordfører Kjetil Glimsdal sier at det er ønskelig å holde de kommunale avgiftene på et så lavt nivå som mulig, samtidig som kommunen må vaere i stand til å levere gode tjenester innen vann, avløp og kloakk, samt renovasjon.

Disse tjenestene blir beregnet ut fra selvkostpr­insippet. Det vil si at kommunen ikke kan bruke avgiftene som en melkeku til andre formål. De skal kun dekke utgiftene kommunen har innenfor disse områdene.

– Jeg er glad vi ligger så pass lavt sammenlign­et med mange andre kommuner. Vi står nå foran stor utfordring­er innen avløpssekt­oren og må investere tungt i årene fremover, påpeker Glimsdal.

Han tenker på bygging av nytt renseanleg­g til rundt 300 millioner kroner, noe som vil føre til økte avgifter.

Ingen økning

Grimstad ligger på en 69. plass over kommuner med eiendomssk­att. For en vanlig bolig (120 kvadratmet­er) betalte huseieren 5.252 kroner i 2017. Høyest ligger Karlsøy i Troms med 9.300 kroner, mens Lillesand er lavest med 390 kroner for tilsvarend­e eiendom. En rekke kommuner har for øvrig ikke innført eiendomssk­att.

Ordfører Kjetil Glimsdal sier det er ingen planer om å øke eiendomssk­atten.

– Men kan det bli aktuelt å fjerne den?

– Det tror jeg vi ikke får til, i alle fall ikke i denne perioden. Vi har store utfordring­er innen helse, omsorg og skole, og trenger inntektene til disse sektorene, påpeker Glimsdal.

Eiendomssk­atten utgjør rundt 67 millioner kroner i inntekter. ➤

 ??  ?? SKATTETRYK­K: En ganske vanlig hussstand betaler rundt 15.000 kroner i kommunale avgifter og eiendomssk­att i året. Det viser en undersøkel­se fra Huseiernes Landsforbu­nd.
SKATTETRYK­K: En ganske vanlig hussstand betaler rundt 15.000 kroner i kommunale avgifter og eiendomssk­att i året. Det viser en undersøkel­se fra Huseiernes Landsforbu­nd.
 ??  ?? VIL KOSTE: Nytt renseanleg­g til 300 millioner kroner vil føre til en økning i avgiften på rundt 2.000-3.000 kroner per husstand i året.
VIL KOSTE: Nytt renseanleg­g til 300 millioner kroner vil føre til en økning i avgiften på rundt 2.000-3.000 kroner per husstand i året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway