Grimstad Adressetidende

Nøgne-gründer vil revolusjon­ere gresk ølkultur

- B Christian Aarstad gavikar2@gat.no

mannen Jikiun til Adressa. Han er grunnlegge­ren av Grapes & Gratificat­ion.

Vanskelig i starten

Jikiun er ikke imponert over gresk ølkultur. I Hellas er øl bare en forfriskni­ng. Til maten drikker man vin og ikke øl. Dette ønsker nå nordmannen å forandre.

– Vi har bygget oss opp sakte, men sikkert. Det var veldig vanskelig i starten, men det blir enklere når relasjonen­e er etablert, forteller Jikiun.

Når man bygger seg opp nettverk, blir hvert år viktigere enn det forrige. Det er slik mekanismen­e fungerer i bransjen. Relasjonsb­ygging er dermed en viktig del av dette.

Han var mannen som startet Nøgne Ø i 2002. Mange vil si at det var han som startet den norske ølrevolusj­onen. I 2015 sluttet Jikiun i bryggeriet og bestemte seg i stedet for å satse utenlands.

– Hva nå? Det var det jeg tenkte. Jeg ville gjøre noe nytt, sier Jikiun.

Ville gå nye veier

Først var han på vinmarken i Hellas hvor han laget oransjevin. Jikiun var den første i Europa med sake. Arendal-mannen ville imidlertid gjøre noe mer og satset dermed på øl.

De to første årene drev Grapes & Gratificat­ion med kontraktsb­ryggeri. Etter hvert åpnet selskapet et fysisk bryggeri i Heraklion på Kreta. Grapes & Gratificat­ion driver også en liten økologisk vingård med druetypene Plyto og Vidiano. De har senere planer om å komme med egenprodus­ert oransjevin.

Det var ikke tilfeldig at merkenavne­t på ølen er «Solo».

– «Solo» er noe alle har et forhold til, sier Jikiun.

Grunnen til at Jikiun trakk seg ut av Nøgne Ø var at han ønsket å gå nye veier. Ølet selges ikke i Norge på grunn av avtale med tidligere medaksjonæ­rer. De sier at han ikke skal selge eller markedsfør­e ølet i Norge.

 ??  ?? ØL: Kjetil Jikiun har store planer med ølsalget i Hellas. Det er en nasjonal distribusj­on, men spesielt Kreta er viktig for dem. Det er der bryggeriet
ØL: Kjetil Jikiun har store planer med ølsalget i Hellas. Det er en nasjonal distribusj­on, men spesielt Kreta er viktig for dem. Det er der bryggeriet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway