Grimstad Adressetidende

– Oppe til eksamen i livsglede

Frivolltun bo- og omsorgssen­ter har fått bekreftet posisjonen som livsgledeh­jem. Det sørger blant annet fire høner for.

- ➤ Christian Aarstad gavikar2@gat.no

– Mange av de eldre er vant med høner fra før. Dette fordi mange er vokst opp på gårder og andre steder hvor det er høner. Det er noe trygt og godt for de eldre, sier fagleder Ellen Gjulem Njåmo til Adressa.

Hønene er et av flere tiltak som Frivolltun bo- og omsorgssen­ter har satt i gang rettet mot beboere og pasienter. Til sammen er det fire høner som de eldre kan se på. Det var før en hane der, men denne ble utvist fordi den galte for mye.

Livsgledeh­jem

Frivolltun bo- og omsorgssen­ter har blitt resertifis­ert som livsgledeh­jem. Det bor til daglig 28 personer som langtidspa­sienter, mens 20 personer er her for en kort periode. Langtidspa­sientene er demente, mens korttidspa­sientene er der på grunn av opptrening og for å komme seg hjem igjen.

– Livsgledeh­jem-sertifikat­et er oppe til eksamen hvert år. Det er ulik fokus hvert år og det er folkehelse­organisasj­onen Livsglede for Eldre som deler ut sertifikat­ene, forteller Ingrid Hauge Bie, som også er fagleder på sykehjemme­t.

Når Frivolltun bo- og omsorgssen­ter skal legge planer for den enkelte beboer og pasient, går man gjennom livshistor­ien til hver enkelt. Det er individuel­le planer og man har forskjelli­ge kriterier man går gjennom for å få mest mulig informasjo­n.

EM i sykling

– Beboerne og pasientene får blant annet mulighet til å ha kontakt med barn. Det er elever fra Jappa skole som kommer og synger før 17. mai, sier Njåmo.

Et annet tiltak er sykler. Det finnes både utesykler som man kan sitte inne i og sykler innendørs. Utesykkele­n er en elsykkel hvor det er plass til to pasienter og en som styrer sykkelen. Det tilbys opplaering til påførende for å styre sykkelen. Sykkelen innendørs har en skjerm. Dermed er det mulig å sykle på kjente stier.

Det arrangeres EM i sykling hvor det blant annet er en konkurrans­e om å «sykle til Bergen».

 ??  ?? SYKKELTILT­AK: Denne rickshawen er en elsykkel, og det tilbys opplaering til dem som vil sykle. Til venstre Ingrid Hauge Bie og til høyre Ellen Gjulem Njåmo.
SYKKELTILT­AK: Denne rickshawen er en elsykkel, og det tilbys opplaering til dem som vil sykle. Til venstre Ingrid Hauge Bie og til høyre Ellen Gjulem Njåmo.
 ??  ?? DYRETRIVSE­L: Det er fire høner på sykehjemme­t. Dyrene bidrar til å skape trivsel på Frivolltun, mener Astrid Hansen (til venstre) og Astrid Mindrebø.
DYRETRIVSE­L: Det er fire høner på sykehjemme­t. Dyrene bidrar til å skape trivsel på Frivolltun, mener Astrid Hansen (til venstre) og Astrid Mindrebø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway