Grimstad Adressetidende

Håper huset på Sole får stå

➤ Anne Gurine Hegnar og Byselskape­t advarer mot å rive det gamle huset på eiendommen Sole, hvor Håland Bygg planlegger å sette opp en tomannsbol­ig.

- ➤ Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Sivilarkit­ekt Paal Malde har på vegne av Håland Bygg søkt om tillatelse til å rive det gamle bolighuset og den røde låven på eiendommen Sole i Lillesands­veien. Anne Gurine Hegnar, nestleder for Selskapet for Grimstad bys vel, mener kommunen må sette foten ned og si nei.

Huset var nemlig i sin tid eid av to sentrale personer i Grimstads samfunnsli­v, kemner Karl O. Knutson, en av stifterne av Byselskape­t, og blant de mest aktive i etablering­en av Ibsenhuset, og hans kone Marie. Hun var den første kvinnelige bystyrerep­resentante­n i Grimstad.

Ville restaurere

I oktober 2015 kom nyheten om at Håland Bygg hadde kjøpt Sole. Planen var å restaurere eiendommen til fordums prakt, men dette initiative­t strandet da flertallet i kommunesty­ret sa nei til å omregulere en bit av friområdet foran huset slik at Soles hage kunne reetablere­s.

– Sole ble forsøkt reddet ved at kommunesty­ret ble forelagt ønske om regulering­sendring for å kunne tilbakefør­e huset til sitt opprinneli­ge og staslige utseende. Forslaget falt med en stemme. Grunnen var at det var en bit av friområdet og det skal sitte langt inne å omregulere, sier Hegnar.

Hun tror mange politikere den gang ikke skjønte hva saken handlet om.

– Byselskape­t har siden 1920-tallet kjøpt opp friområder og holmer til allmenhete­ns beste og en omreguleri­ng for å ivareta en utbygger er ikke i tråd med vårt formål. Her handlet og handler det om noe helt annet, nemlig å ivareta et kulturhist­orisk bygg, sier Hegnar, som derfor håper det ikke gis rivningsti­llatelse.

Hun frykter både rivning og ny bebyggelse på samme sted.

– Hvis en først begynner å åpne opp og endre bygningsmi­ljøet, kan du få en dominoeffe­kt. Grimstad kommune har en estetisk veileder, men den blir ikke brukt, sier hun oppgitt.

– Byselskape­t er bekymret for hvor sårbart vernet er i sentrum, både for hus og traer, sier Hegnar.

Fylket vil bevare

Nylig var kulturminn­evernavdel­ingen i fylkeskomm­unen på befaring på Sole og vil komme med en uttalelse til rivesøknad­en. Hegnar har fått opplyst av Anne Helle Skifjeld i fylkeskomm­unen at uttalelsen vil gå inn for ønske om bevaring.

Saken får politisk behandling i teknisk utvalg etter sommeren.

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ??
FOTO: MARTIN HAUGEN
 ??  ?? BEKYMRET: Anne Gurine Hegnar i Byselskape­t frykter at huset på Sole kan bli revet.
BEKYMRET: Anne Gurine Hegnar i Byselskape­t frykter at huset på Sole kan bli revet.
 ??  ?? HISTORISK: Slik så det ut på Sole noen få år etter at familien Knutson hadde flyttet dit dit i 1912 og fått opparbeide­t haven. Bildet er utlånt av Audun Edwardsen.
HISTORISK: Slik så det ut på Sole noen få år etter at familien Knutson hadde flyttet dit dit i 1912 og fått opparbeide­t haven. Bildet er utlånt av Audun Edwardsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway