Grimstad Adressetidende

Vil bygge tomannsbol­ig

Dersom de får grønt lys, river Håland Bygg Sole og låven og setter opp nye boliger på tomten.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Det forteller sivilarkit­ekt Paal Malde.

– Vi har forsøkt å få kommunen i tale i forbindels­e med å restaurere det gamle huset. Det er ingen som vil restaurere et hus uten å kunne gå ned i sin egen hage, sier Malde, som viser til ønsket om å reetablere hagen.

– Blir det bygget like stort som det som allerede er bygget?

– Når vi river Sole, kommer det opp et med omtrent samme fotavtrykk, en tomannsbol­ig, sier Malde.

– Hva skjer hvis det ikke blir gitt rivningsti­llatelse?

– Da er det to muligheter: huset kan bli restaurert, men sannsynlig­heten er liten, da står Sole som det står, og det er jo ingen tjent med, sier Malde.

Han mener kommunen burde lagt inn et vern av Sole i den ferske regulering­splanen for området, dersom eiendommen skulle blitt bevart. Han mener også det er useriøst dersom fylkeskomm­unen nå vil gå inn for bevaring, etter at de ikke hadde noe å utsette på regulering­splanen.

– Kommunen har laget en helt ny regulering­splan, og der må det undersøkes om det er verneverdi­ge bygg. Fylkeskomm­unen har fått den til uttalelse. Hva er meningen dersom de totre år etter skal mene noe annet. Vil synes det er meget underlig dersom fylkeskomm­unen nå skal mene noe annet. Hvorfor har vi høringer på sånne planer hvis det skal høres om igjen når det skal skje noe, spør Malde.

– Byselskape­t er svaert kritiske til rivning. Hva må til for at huset bevares og restaurere­s slik planen var tidligere?

– Det ble lagt ganske mye krefter i å få det bevart, og det var en kjøper som var interesser­t i å kjøpe det, men han kastet kortene da kommunen bestemte at du havnet uti parken da du gikk ned fra terrassen. Det er kommunens unnfallenh­et, som ikke skjønte poenget, og det er også regulanten, som er kommunen, som ikke kjenner til eiendommen­s beskaffenh­et, og husets verdi. Du ender derfor opp med at huset blir revet. Dette burde de tatt med i regulering­sbestemmel­sene. Kommunen burde hatt med en formening om huset til gamle kemner Knutson, sier Malde.

 ?? TEGNING: SIVILARKIT­EKT PAAL MALDE ?? NYTT: Slik kan det nye huset på Sole bli seende ut dersom utbygger Håland Bygg får grønt lys.
TEGNING: SIVILARKIT­EKT PAAL MALDE NYTT: Slik kan det nye huset på Sole bli seende ut dersom utbygger Håland Bygg får grønt lys.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway