Grimstad Adressetidende

Overrasket av svømmende orm

De to venninnene ble begge vettskremt­e da en svømmende hoggorm kom rett mot dem i Hauslandst­jenna på Fevik.

- ➤ Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

– De ble livredde og skremte. Hoggormen svømte rett mot dem og de kom seg opp i en fei. Og der ble de, og det kommer de nok til å bli resten av sommeren også, dessverre.

Dette forteller pappaen til en av jentene, Kim A. Johnsen til Adressa. Datteren og venninna vil ikke selv fortelle historien.

Det var fredag ved 20-tida på kvelden at de tre reiste opp til Hauslandst­jenna i lysløypa på Fevik. Johnsens kone og to barna har alle vaert der mye og badet, både tidligere år og i år. De liker alle veldig godt å ta seg en kveldsdukk­ert i ferskvanne­t etter at de har vaert og badet i sjøen hele dagen. Det var dette de gjorde denne kvelden også.

– Etter at jeg var ferdig med å bade, gikk jeg vekk en stund, men skulle komme tilbake og hente dem etterpå. De to jentene var da alene igjen ute i vannet og badet rett ved brygga. De fikk da plutselig se en hoggorm i vannet. Den var en meter unna dem og svømte rett mot dem. Den hadde oppreist hode høyt opp av vannet, akkurat som den gjør når den kryper på bakken, og svømte rett mot dem. De så tydelig at det var en hoggorm, og pilte så fort de bare kunne opp av vannet og rett på land. Etter det så de at ormen svømte rundt i vannet og dukket, kom opp igjen, før den dukket igjen. De så også at den ålte seg bortover vannet, forteller Kim A. Johnsen.

Ble livredde og skremte

Han forteller at de to jentene ble livredde og skremte, og sier at de nok ikke kommer til å gå der mer for å bade.

– Nei, dessverre. Vi har som sagt vaert og badet der veldig mye, og vi liker oss veldig godt der. Vi har heller ikke sett noen hoggorm eller gjedder der før nå, men nå blir det nok ikke noe mer bading der. Slike opplevelse­r setter jo sine spor, sier han.

Han sier at han heller ikke så ormen selv, men at jentene er helt sikre på at det faktisk var en hoggorm de traff.

– Dattera mi har sett en hoggorm i Telemark en gang, så hun vet godt hvordan den ser ut, sier han.

– Dette er jo veldig synd, for vi er forferdeli­g glad i å kunne dra opp dit og ta en dukkert på kveldstid. Det er jo så flott område der ved Hauslandst­jenna og så er det så godt og varmt vann der. Da er det litt kjipt at ormen er ute og svinger seg den også, sier Johnsen, som sier han har lest at det er mange hoggorm i år.

Ikke flere hoggorm i år

Førsteaman­uensis ved NTNU i Trondheim, zoolog ved vitenskaps­museet samme sted og kanskje Norges fremste ekspert på hoggorm, Dag Dolmen, sier til Adressa at det nok ikke er flere hoggorm i år enn det har vaert de siste årene.

– Det er mange som stiller meg det spørsmålet, men det er ikke noe som heter hoggormår. Det er omtrent like mange orm i år, som i fjor, som året før der og året før der igjen, sier han.

– Hvor vanlig er det at hoggormen svømmer i vannet slik som her da?

– Det er ikke vanlig, men det er heller ikke uvanlig. Den svømmer godt, og kan like gjerne svømme i ferskvann som i saltvann. Det er ikke uvanlig. Jeg stiller imidlertid et spørsmål om det faktisk var hoggorm de så, eller om det var buorm. Dere har nemlig mye buorm nede på Sørlandet, og den svømmer ofte i vannet. Men hvis det faktisk var en hoggorm er det altså ikke uvanlig at den også svømmer i vannet, sier Dolmen.

– Kan en hoggorm bite mens den er i vannet?

– Det diskuteres det litt om i fagmiljøet og i aviser, ser jeg. Ja, jeg tror du skal holde litt avstand hvis du ser en hoggorm i vannet. Noen påstår at den ikke kan bite i vannet fordi den ikke får slynget hodet tilbake, men jeg tror ikke en bør satse på det. Jeg tror derfor vi skal si at den kan det, sier han videre.

– Går aldri til angrep

– Hvor vanlig er det at hoggorm går til angrep på badegjeste­r i vannet?

– Det må vi si er så godt som aldri, men vi skal aldri utelukke det helt, heller. Den prøver heller aldri å angripe mennesker, men hvis den føler seg truet, kan den sette seg til motverge. Den svømmer likevel aldri mot folk for å bite dem, sier han.

– Så hvis den hadde tenkt til å bite jentene her, så var det for å forsvare seg?

– Nei, jeg tror det må ha vaert mer tilfeldig at den naermet seg disse jentene. Det kan hende den ikke var klar over dem, eller at den var i hudskiftet. Da ser den ikke så godt. Det høres uansett rart ut. Hoggormen svømmer sjelden mot mennesker, og den gjør det i hvert fall ikke for å angripe. Det er helt sikkert, sier Dag Dolmen til slutt.

 ??  ??
 ??  ?? EKKEL OPPLEVELSE: Det var her, ved brygga i Hauslandst­jenna på Fevik, at de to jentene og venninnene ble overrasket av det de bestemt mener var en hoggorm som svømte rett mot dem da de badet i vannet. Pappapen til en av jentene, Kim A. Johnsen, sier til Adressa at den skremmende hendelsen har satt sine spor hos jentene, og at det nok var siste gang at de kommer til å bade i vannet, i hvert fall i år.
EKKEL OPPLEVELSE: Det var her, ved brygga i Hauslandst­jenna på Fevik, at de to jentene og venninnene ble overrasket av det de bestemt mener var en hoggorm som svømte rett mot dem da de badet i vannet. Pappapen til en av jentene, Kim A. Johnsen, sier til Adressa at den skremmende hendelsen har satt sine spor hos jentene, og at det nok var siste gang at de kommer til å bade i vannet, i hvert fall i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway