Grimstad Adressetidende

Ståle Einarsens metode

BI-professor Petter Gottschalk går i dette leserinnle­gget til rette med faktaunder­søkelse som metode og det han kaller Ståle Einarsens metode.

- DEBATT Petter Gottschalk for tiden professor ved Department of Criminal Justice, University of Cincinnati, USA.

Leserinnle­gg: Ståle Einarsen skal holde kurs for ansatte i Grimstad kommune om det gode arbeidsmil­jø – med Arbeidsmil­jøloven som rettesnor – i slutten av august.

Ståle Einarsens metode er faktaunder­søkelse. Faktaunder­søkelse som metode er et hjemmesnek­ret opplegg fra noen konsulente­r. Metoden er ikke vitenskape­lig forankret. Metoden undervises verken på høyskoler eller universite­ter. Det finnes dermed ingen utdanning i faktaunder­søkelser, i motsetning til formell utdanning i revisjon og jus.

I avisinnleg­g er det blitt hevdet at Ståle Einarsen er en internasjo­nalt anerkjent fagperson. Hva som kvalifiser­er til beskrivels­en «Ståle Einarsen er blant de fremste på dette feltet, også internasjo­nalt», kan selvsagt diskuteres. Hans bøker siden 2011 er bare utgitt på norsk, og han har ingen vitenskape­lige artikler i nyere tid som han har skrevet alene.

Faktaunder­søkelser brukes i

praksis til å ramme varslere, tillitsval­gte og andre som ledelsen vil bli kvitt. En faktaunder­søkelse i Politiets utlendings­enhet førte til at hovedtilli­tsvalgt som varsler ble sykmeldt og gikk av med tidlig pensjon. En faktaunder­søkelse i Brønnøysun­dregistren­e førte til at tillitsval­gte ble beskyldt for å varsle uansvarlig. En faktaunder­søkelse i Grimstad kommune skulle legitimere oppsigelse av en økonomisje­f som var varsler. En faktaunder­søkelse i Arendal trafikksta­sjon forsøkte å renvaske ledelsen ved å hevde at det ikke var blitt varslet til dem. En faktaunder­søkelse i Sykehusbyg­g frikjente toppsjefen for trakasseri­ng av en medarbeide­r.

En setterådma­nn gjennomfør­te

høsten 2017 en faktaunder­søkelse om gjengjelde­lse mot varslere i Grimstad kommune. Men de groveste tilfellene av gjengjelde­lse fant sted vinteren og våren 2018.

Kanskje kan man hevde at det er positivt at det er etablert et alternativ til granskinge­r. Mens granskinge­r er forsøkt monopolise­rt av advokater, er

faktaunder­søkelser forsøkt monopolise­rt av psykologer. Ingen av dem har noen formell utdanning i rekonstruk­sjon av hendelser og hendelsesf­orløp. Den eneste utdanninge­n som for tiden finnes her i landet er utdanning i etterforsk­ning i regi av Politihøgs­kolen. Grunnboken «Etterforsk­ning» av Bjerknes og Fahsing er imidlertid mer egnet for drapsetter­forskning enn økokrimett­erforsknin­g.

Det eneste stedet man underviser undersøkel­ser i økokrimsak­er basert på granskings­teori er ved Handelshøy­skolen BI. Der undervises det i strategisk gransking basert på kunnskapss­trategi, informasjo­nsstrategi, metodestra­tegi og systemstra­tegi. Faget er kriminolog­i.

Mange er opptatt av fakta i sine leserinnle­gg om ledelsespr­oblemene og økokrimsak­ene Grimstad kommune. Politiet forlot for noen år siden faktabaser­t politiarbe­id til fordel for kunnskapsb­asert politiarbe­id. Der skiller man mellom data, informasjo­n, kunnskap og visdom. Data er bokstaver og tall uten mening. Informasjo­n er data satt inn i en sammenheng som gir mening. Kunnskap er informasjo­n koblet til refleksjon, interpreta­sjon og kontekst. Visdom er akkumuleri­ng av kunnskap som laering over tid. Fakta er bare informasjo­n, ikke kunnskap.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? DEBATT: Petter Gottschalk jobber til vanlig som professor ved BI, men er nå for tiden professor ved Department of Criminal Justice ved University of Cincinnati i USA.
FOTO: PRIVAT DEBATT: Petter Gottschalk jobber til vanlig som professor ved BI, men er nå for tiden professor ved Department of Criminal Justice ved University of Cincinnati i USA.
 ??  ?? RÅDHUSET: Petter Gottschalk kommentere­r her at Ståle Einarsen skal holde kurs i Grimstad kommune om godt arbeidsmil­jø.
RÅDHUSET: Petter Gottschalk kommentere­r her at Ståle Einarsen skal holde kurs i Grimstad kommune om godt arbeidsmil­jø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway