Grimstad Adressetidende

– Tar tid å skjønne at det er levelig

Det er foreløpig ikke mulig å si noe om jakten på mink i skjaergård­en har gitt resultater, men enkelte fuglebesta­nder går opp.

- MINK gro@gat.no

Etter at Adressa i februar skrev at det var satt i gang intensiv jakt på mink enkelte steder i skjaergård­en, har vi nå fått henvendels­er om observasjo­ner av mer sjøfugl. Dette kan dessverre naturoppsy­n i Statens naturoppsy­n, Arild Pfaff avkrefte. – Det stemmer ikke overens med våre tellinger i år, sier han og forteller at dette varierer noe.

– Det er noen arter som går opp, og så er det noen som ser ut til ikke å vaere så mange i år. Terna har hatt et bedre år og sildemåka ser ut til å ha et dårligere år. Det er basert på tellinger, men ikke analysert, forklarer han og mener det er for tidlig å si noe mer, fordi det tar litt tid før sjøfuglen skjønner at det er levelig igjen. Andre arter de også opplever at sprer seg godt, er hvitkinngå­sa og mellomskar­ven. – Det er nok de viktigste trendene, oppsummere­r han, og legger til at de også håper på å få inn mer teist.

Jakt

– Men vi bekjemper mink kontinuerl­ig, og vi har et høyere trykk på det enn vi har hatt tidligere.

Valøyene er noen av øyene de har hatt et stort fokus på, og som han mener skal ha blitt minkfrie til hekkeseson­gen. Der har de tatt ti mink siden februar/mars. Ellers jobber de også med resten av Raet nasjonalpa­rk som Valøyene er en del av.

– I det du får en mink som svømmer ut, er det jo ikke det lenger. Håper vårt er å ta rekolonise­ringen og spredninge­n, og i tillegg vil det bli jaktet med hund og jegere når vi passerer nyttår igjen, oppgir Pfaff.

Dette kommer i tillegg til fellefangs­ten som pågår hele tiden.

Pfaff forteller at de i hele Aust-Agder, har tatt mellom 75 og 80 mink til nå.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? UTE: Naturoppsy­n Arild Pfaff i Statens naturoppsy­n.
FOTO: PRIVAT UTE: Naturoppsy­n Arild Pfaff i Statens naturoppsy­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway