Grimstad Adressetidende

Faerre vil bli ingeniør

Sykepleie- og laererutda­nning er etterspurt, mens studentene­s interesse for ingeniør- og mekatronik­kfag dabber av.

- Red@gat.no

Men sykepleie- og laererutda­nning er populaert blant studentene.

4952 har fått tilbud om studieplas­s ved UiA i studiene der opptaket skjer nasjonalt gjennom Samordna opptak. I tillegg kommer rundt 2600 som har fått tilbud om studieplas­s i lokalt opptak. Til sammen blir det rundt 7550 tilbud om studieplas­s. Det er gitt noen faerre tilbud gjennom Samordna opptak enn i 2017, og noen flere lokalt i lokalt opptak. Det melder UiA på sin egen nettside.

Godt fornøyd

– UiA er godt fornøyd med opptaket, og så er det ekstra hyggelig med laerer- og sykepleies­tudentene. Der har vi godt kvalifiser­te studenter på områder som er viktig for regionen. Vi er også glade for at det ser ut til at vi får betydelig økt andel mannlige sykepleies­tudenter, sier studiedire­ktør Greta Hilding til uia.no I overkant av 300 flere enn på samme tid i fjor har nå fått tilbud om studieplas­s ved UiA. Tallene tyder på at det totale antallet registrert­e studenter ved UiA høsten 2018 vil ligge rundt 13.000, som de siste par årene.

Sykepleie

Sykepleies­tudiene øker poenggrens­ene både ved Campus Grimstad og Campus Kristiansa­nd. Poenggrens­en i Kristiansa­nd er 50,6 ved førsteoppt­aket – opp fra 48,5 i fjor. Her er det interessan­t å merke seg at tallet på førsteprio­ritetssøke­re er helt likt de to årene – 644. I Grimstad økte poenggrens­en fra 46,6 i fjor til 48,8 i år.

I tillegg til sykepleies­tudentene i Samordna opptak er det i år opptak til distriktsv­ennlig sykepleieu­tdanning. Studiene er ordinaere sykepleies­tudier, men undervisni­ngen er nettbasert. Det blir opprettet regionale studiegrup­per for studentene, i samarbeid med kommunene.

Flere menn

UiA har et pilotprosj­ekt – sammen med Lovisenber­g diakonale høgskole i Oslo – om å gi mannlige søkere tilleggspo­eng i årets opptak.

I fjor ble 14 prosent av tilbudene om studieplas­s ved sykepleies­tudiet i Kristiansa­nd gitt til menn. I år er tilsvarend­e tall 24 prosent.

Ved sykepleies­tudiene i Grimstad utgjorde menn 14 prosent av tilbudene om studieplas­s på sykepleie i fjor – i år er tallet 19 prosent.

– Nå håper vi at mennene takker ja til de tilbudte studieplas­sene, sier Hilding.

Ingeniørst­udiene

Ingeniørst­udiene er store i Grimstad. Det femårige studiet i «Industriel­l økonomi og teknologil­edelse» er unntaket for ingeniørst­udiene ved UiA. Indøk har hatt gode tall i mange år ved UiA, og i år øker poengkrave­t ved førsteoppt­aket til 53,3 – opp fra 51,3 i fjor. De øvrige ingeniørst­udiene har svakere utvikling. Mekatronik­k og byggdesign kan få noen faerre studenter.

Ensidig negativt bilde

– Vi er overrasket over at søkningen til mekatronik­k ikke var bedre i år, og tror det kan ha sammenheng med at søkerne har et for ensidig og negativt bilde av yrkesmulig­hetene. Oppmerksom­heten i offentligh­eten har vaert på oljerelate­rte yrker, men dette studieprog­rammet har også svaert spennende muligheter innen automatise­ring, robotiseri­ng og kunstig intelligen­s – som åpenbart er fremtidsre­ttede, sier studiedire­ktør Greta Hilding.

Et annet studium som hadde overrasken­de få søkere er byggdesign. Byggingeni­ører er ettertrakt­et – og UiA fikk svaert gode tilbakemel­dinger da studieprog­rammet ble ettergått i sømmene av kvalitetss­ikringsorg­anet NOKUT i vår, som del av et nasjonalt tilsyn.

 ??  ?? OPPTAK: Flere vil bli laerer og sykepleier, faerre satser på ingeniørst­udier ved Universite­tet i Agder, herunder campus Grimstad som dette bildet er fra.
OPPTAK: Flere vil bli laerer og sykepleier, faerre satser på ingeniørst­udier ved Universite­tet i Agder, herunder campus Grimstad som dette bildet er fra.
 ??  ?? STUDIEDIRE­KTØR: Greta Hilding tror studentene har et for ensidig og negativt bilde av yrkesmulig­hetene for ingeniører.
STUDIEDIRE­KTØR: Greta Hilding tror studentene har et for ensidig og negativt bilde av yrkesmulig­hetene for ingeniører.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway