Grimstad Adressetidende

Holder koken i varmen

Nedgangen i antall besøkende ved Grimstad Bys Museer har ikke vaert så stor som fryktet på grunn av finvaeret.

- MUSEUM

Museene i byen har nedgang i besøket på grunn av det flotte sommervaer­et. Men enkelte prioritere­r likevel et museumsbes­øk fremfor sol og strandliv.

En av dem som hadde funnet veien til Sjøfartsmu­seet var Thomas Gauperaa.

– Det er mye å sette seg inn i, men det er et meget bra museum. Fra før er jeg veldig interesser­t i skip, og her kan man både se og lese om det som står utstilt, sier Gauperaa til Adressa.

Gauperaa bor til daglig i Homborsund og hadde tatt turen til Sjøfartsmu­seet ved idylliske Hasseldale­n sammen med kona, svigerfar, svigermor som er fra Sheffield i England.

På tirsdag var det for en gangs skyld ikke bare solstek og goldhet varme. Slik vaer har det vaert mye av i sommer, og dette er ikke drømmevaer­et for dem som jobber med museum,

– Vi har merket en liten nedgang totalt sett for alle museene, men den har ikke vaert så stor som forventet, sier Therese Strupstad Hagen. Hun er formidling­sansvarlig ved Grimstad Bys Museer. Hagen sier at hun er glad for det fine vaeret og at mange kombinerer uteliv med museumsbes­øk.

Nye lekeappara­ter

Nytt for året ved Sjøfartsmu­seet er at «Badebåden» Østerøy har fast stoppested ved museet. Dette har ifølge Hagen fungert veldig bra. Det har også kommet nye lekeappara­ter.

– «Badebåden» kommer nå dit. Dette har skjedd gjennom et samarbeid med Kystlaget Terje Vigen. Lekeappara­tene vil vaere der gjennom hele sesongen og det er spesielt med tanke for de minste at dette har kommet. I tillegg har vi fått en badetrapp hvor dette gjør det enklere å bade. Dette har kommet litt i forbindels­e med «Badebåden», sier Hagen.

Faglig ansvarlig ved Grimstad Bys museer, Olav Haugsevje, er også fornøyd med at «Badebåden» nå svinger innom Sjøfartsmu­seet.

– Båten kommer innom tre dager i uka: onsdag, fredag og søndag. Her går passasjere­ne i land og de får gratis inngang og kaffe på kjøpet, sier Haugsevje.

Han viser Adressa rundt på museumsomr­ådet og kan fortelle om at det jobbes med å gjøre mer på uteområdet. Foreløpig er man her kun i planleggin­gsfasen, men man ønsker å utnytte det store potensiale­t som ligger i Hasseldale­n.

På Sjøfartsmu­seet blir Hasseldale­ns og Aust-Agders viktige sjøfartshi­storie fortalt. Her er det både utstilling­er, museumsbut­ikk, maritim kafé og historiske omgivelser.

I fotsporene til Ibsen

Adressa beveget seg videre til Ibsen-museet i Henrik Ibsens gate 14. Det var her Ibsen bodde og jobbet fra han var 15 til 21 år, Han skrev her sitt første skuespill «Catilina» og jobbet samtidig som apotekerla­erling.

Både Cedrik Andersen Lyngroth og Natalie Kavli har guidede turer på museet. Det er her man ser hvordan Ibsen hadde det når han var ung.

– Han skrev dikt om dem han ikke likte. Disse hang han opp på veggen. På apoteket jobbet han fra seks til ni på kvelden, sier Lyngroth.

Kavli sier at besøket ikke har vaert dårlig, men at det har vaert litt mindre enn vanlig i juli.

Katrine Aas og datteren Caroline Aas (7) hadde sammen med nevøen Gabriel Finstad (12) tatt turen til Ibsen-museet.

– Jeg var her for 20 år siden. Nå hadde jeg muligheten for å komme tilbake. Vi er litt turister i egen by. Jeg er fra Oslo, men har bodd i Grimstad i ti år. Her får man oppleve gammel historie og man reiser på mange måter tilbake i tid. I dag tar man litt for gitt at man klarer seg – før måtte man virkelig kjempe for det, sier Katrine som mener Grimstad er en by med mye historie.

Link mellom museene

På Norsk Hagebruksm­useum ved Dømmesmoen får man oppleve både hage og museum. I hagen kan man se på busker og traer, roser og Ibsens urtehage. I museet får man innblikk i vinproduks­jonen på Fuhr, konservesi­ndustrien i Grimstad og en utstilling om det økologiske samspillet mellom naturen, bier og mennesker.

– Det er viktig for folk å få med seg at det er en link mellom alle museene. Ved Hagebruksm­useet finner man Ibsens urtehage, hvor det her er planter som ble brukt som medisiner på apoteket i Ibsen-museet, sier Stølen.

– Det er mye å sette seg inn i, men det er et meget bra museum. Fra før er jeg veldig interesser­t i skip, og her kan man både se og lese om det som står utstilt.

Thomas Gauperaa, besøkende

– Videre er det en link til Sjøfartsmu­seet. Hagebruket ble viktig for folk når de ikke lenger hadde jobb med å bygge seilskuter. I stedet ble de bønder som produserte jordbaer, gulrøtter og andre matvarer. Det er her konservesf­abrikken kommer til, fortsetter Stølen.

 ??  ??
 ??  ?? GUIDER: Både Cedrik Andersen Lyngroth og Natalie Kavli har guidede turer på museet. Her får de besøkende et inntrykk av Henrik Ibsens unge år.
GUIDER: Både Cedrik Andersen Lyngroth og Natalie Kavli har guidede turer på museet. Her får de besøkende et inntrykk av Henrik Ibsens unge år.
 ??  ??
 ??  ?? BIER: Vivian Stølen på Norsk Hagebruksm­useum har god erfaring med bier.– Jeg har vaert profesjone­ll og solgt bidronning­er over store deler av landet, sier Stølen.
BIER: Vivian Stølen på Norsk Hagebruksm­useum har god erfaring med bier.– Jeg har vaert profesjone­ll og solgt bidronning­er over store deler av landet, sier Stølen.
 ??  ?? SKIPPER’N: Chris Fisher fra Sheffield og Thomas Gauperaa var godt fornøyd etter et besøk på Sjøfartsmu­seet. Fisher var i det humoristis­ke hjørnet og ville forestille Skipper’n.
SKIPPER’N: Chris Fisher fra Sheffield og Thomas Gauperaa var godt fornøyd etter et besøk på Sjøfartsmu­seet. Fisher var i det humoristis­ke hjørnet og ville forestille Skipper’n.
 ??  ?? SJØFARTSMU­SEET: Olav Haugsevje sier at det jobbes med flere miniutstil­linger ved Sjøfartsmu­seet, men at de ikke kommer denne sesongen.
SJØFARTSMU­SEET: Olav Haugsevje sier at det jobbes med flere miniutstil­linger ved Sjøfartsmu­seet, men at de ikke kommer denne sesongen.
 ??  ?? IBSEN-MUSEET: Katrine Aas, Caroline Aas (7) og Gabriel Finstad (12) var klar for å få et inntrykk av Ibsen-museet.
IBSEN-MUSEET: Katrine Aas, Caroline Aas (7) og Gabriel Finstad (12) var klar for å få et inntrykk av Ibsen-museet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway