Grimstad Adressetidende

Kommer til Nørholm

Søndag kommer kulturmini­ster Trine Skei Grande til Nørholm for å overrekke en bevilgning til Nørholm.

- Peer@gat.no

Det bekrefter Jan Kløvstad, Venstres gruppelede­r i fylkesting­et. Han opplyser at anledninge­n er svar på en søknad fra Ellinor Hamsuns legat om støtte til sikring og bevaring av dikterstue­n på Nørholm. Han kan ikke uttale seg om sum og detaljer rundt dette.

Forfall

Flere aktører har allerede bidratt med tilskudd til dikterstue­n. I 2014 besluttet Stiftelsen UNI å bevilge 300.000 kroner.

«Knut Hamsuns Nørholm ved Grimstad er et kulturminn­e av nasjonal verdi, og dikterstue­n spilte en viktig rolle i siste del av Hamsuns forfatters­kap. Det var her han søkte arbeidsro og fordypning i de siste 25 årene av sitt forfatters­kap. Dikterstue­n er i dag i dårlig forfatning og bygning, interiør og boksamling trenger omfattende tiltak for sikring og istandsett­else. Saerlig vekt skal legges på å bevare interiøret­s autentisit­et», het det i en pressemeld­ing fra UNI den gang.

Eierforhol­d

Etter at eiendommen fra 1807 til 1918 hadde tilhørt Ellefsenfa­milien, kjøpte Knut Hamsun Nørholm i 1918. F raden selvopplev­de gjennombru­ddsromanen Sult som utkom i 1890, innbrakte forfatters­kapet ham nå betydelige inntekter. Han hadde året før utgitt «Markens Grøde», som han i 1920 mottok Nobelprise­n i litteratur for.

«For å få arbeidsro flyttet Hamsun i 1925 en gammel husmannsst­ue og lot den omgjøre til bibliotek og «Dikterstue» med fredelig utsikt mot Nørholmtje­rnet.

Eiendommen tilhører i dag fortsatt familien Hamsun. Ellinor Hamsuns Legat til Nørholms bevaring ble etablert i 1989 ved arvemidler fra Hamsuns datter Ellinor (1915-1987). Renteinnte­kter fra Legatets formue samt royaltyinn­tekter fra Hamsuns verker er siden 1989 anvendt til en gjennomgåe­nde sikring og istandsett­else. Imidlertid har lavere renter og synkende salg redusert legatets inntekter fra år til år.

I 1995 ble Stiftelsen Nørholm opprettet, ved gavebrev fra davaerende eier Victoria Hamsun. Stiftelsen­s eiendeler omfatter møbler, inventar, bøker, løsøre osv. i hovedbygni­ngen og Dikterstue­n, og sikrer at dette blir bevart og forblir på Nørholm. Stiftelsen har også forkjøpsre­tt til eiendommen», heter det i en tidligere artikkel i Adressa.

 ??  ?? DIKTERSTUA: Forfattere­n Knut Hamsun i dikterstua. Foto: Anders Beer Wilse. Eier: Nasjonalbi­blioteket
DIKTERSTUA: Forfattere­n Knut Hamsun i dikterstua. Foto: Anders Beer Wilse. Eier: Nasjonalbi­blioteket
 ??  ?? BESØKER: Kulturmini­ster Trine Skei Grande besøker Grimstad søndag. Her fra et tidligere besøk i byen.
BESØKER: Kulturmini­ster Trine Skei Grande besøker Grimstad søndag. Her fra et tidligere besøk i byen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway