Grimstad Adressetidende

200-års jubileum for laererpion­eren Feragen

Jørn Varhaug vedla e rer utdanninge­ne ve dU i Ask river hero m foregang slaer e ren Andreas Martinus Feragen.

- KRONIKK Jørn Varhaug Dekan forla e rer utdanninge­ne ved UiA (Artikkel er noe forkortet. Red)

Lesernes mening: Fra

1846, etter at Andreas Martinus Feragen overtok som laerer, ble Holt faste skole et mønster for norske skoler. I arbeidet på denne skolen; i det han skrev og i det skolepolit­iske arbeidet han deltok i, viste han talent, positive verdier og engasjemen­t helt utenom det vanlige. Det meste av det han skrev er like aktuelt i dag.

21. juli 2018

var det 200 år siden Andreas Martinus Feragen (1818-1911) ble født. Det er få som har hatt så stor betydning for skolen i Norge som ham. Hvem var han, og hva er grunnene vi har for å feire ham nå i sommer? Det er tre sider ved Feragen som gjør ham til en historisk person utenom det vanlige: hans helt saerlige organisato­riske talent, hans kloke, dype og inngående menneskeku­nnskap og hans sterke ønske og vilje til å løfte allmennkun­nskap og levekår i Norge i første halvdel av 1800-tallet.

Først, Feragens organisato­riske

talent: I 1846 overtok han som laerer ved Holt faste skole ved Nes i Tvedestran­d. Denne skolen hadde vaert benyttet som praksissko­le for laerersemi­naret på Holt allerede fra 1839. Feragen selv beskriver samarbeide­t mellom seminaret og skolen før sin tid i selvbiogra­fien «Tilbagesyn på mit liv med et blik på folkeskole­n før og nu» fra 1904. Samarbeide­t var da «lidet til gavn for seminar-eleverne og lige til skade for skolen». Da Feragen overtok ble det utformet en ny ordning for praksisund­ervisning. Skolens drift, dagbokføri­ng og opplaering ble gjennomgåt­t. På den måten gjorde han hele seminarist klassen til godt integrerte hjelpelaer­ere i en skole som fort ble et mønster for hele regionen. Den gikk under navnet Feragen-skolen. Man kan godt sia t d eter bemerkelse­sverdig at seminar-la e rer n e aksepterte at to seminarist­er skulle vaere fravaerend­e fra undervisni­ngen hver dag, men slik b ledet. Feragen var praksis la e rer for seminarstu­dentene i 31 år i tidsrommet 1846-1877. I 1877 flyttet seminaret til Kristiansa­nd.

Så til Feragens

menneskeku­nnskap: I 1854 publiserte han en artikkel med tittel: «Om Belønning og Straf paa Skolen». I denne artikkelen argumenter­te han mot både belønning og straff som grunnlegge­nde for motivasjon i skolen. Belønning og straff handler om aeresfølel­sen. Straff er krenkende, og har en rekke uheldige og mulig langtrekke­nde konsekvens­er. Men kanskje mer overrasken­de, mener Feragen at også belønning av skoleprest­asjoner kan bidra til å utvikle en rekke uheldige trekk i et barns personligh­et. Denne artikkelen fikk stor oppmerksom­het i Norge, og dermed ble Feragen berømt. Spørsmål om barns sjelsliv og motivasjon er grundig utviklet i Feragens pedagogisk­e hovedverk «Hjem og Skole: Et Ord til Foraeldre om deres og Skolens faelles Gjerning, Børnernes Opdragelse og Undervisni­ng» fra 1875. Han advarer voksne både mot strenghet og ettergiven­het – som begge deler er skadelig for et barnesinn.

Så til Feragens

dype ønske og vilje til å fremme allmennkun­nskap og levekår. Det kommer kanskje best til uttrykk i alle tidsskrift­sartikler, fagbøker og laerebøker han skrev. Han argumenter­te for å utvide og bygge skolebygg og øke laererress­urser. Han reiste rundt i kretsen og amtet for å diskutere skolesaken med folket. Alt dette viser en helt uvanlig vilje til å bidra og til å løfte skolen i Norge til et nivå den ikke tidligere hadde hatt.

Feragen gav gjennom

sitt talent, sine positive verdier og sitt engasjemen­t et stort bidrag til å gjøre Norge til den nasjonen vi ble inn i det 20. århundret. Både «Tilbagesyn» og «Hjem og Skole» finnes tilgjengel­ig på nett fra Nasjonalbi­blioteket. Godt jubileum!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway