Grimstad Adressetidende

Vil at dikterstue­n blir tatt

Kulturmini­ster Trine Skei Grande ønsker å bevare og sikre dikterstue­n til Knut Hamsun. Det gjorde hun klart under søndagens besøk på Nørholm.

- Christian Aarstad gavikar2@gat.no

På Nørholm var Ole Andreas Hamsun Rustad og Unni Hølland vertskap da Venstre-leder og kulturmini­ster Trine Skei Grande besøkte Nørholm søndag etter middag. Kulturdepa­rtementet har bestemt seg for å gi 150 000 kroner til støtte og sikring av dikterstue­n. Her satt Knut Hamsun og skrev de siste 25 årene av sitt forfatters­kap. - Hamsun er en viktig del av litteratur­historien i Norge. Det ligger et stort potensial i dikterstue­n. Den formidler både dikterskap­et og historien, sier Skei Grande til Adressa.

– Ikke det samme uten bøker

Boksamling­en skal etter hvert inn i dikterstue­n. Dette har det blitt bevilget penger til, og det har vaert et samarbeid mellom Stiftelsen Nørholm og de som i dag bor på Nørholm. Bøkene er i dag på Nes jernverk og skal fraktes til Nørholm.

- Bøkene krever sakkyndig behandling. Vi har fått penger til å legge en plan, og nå skal vi jobbe videre med å engasjere folk. Vi ønsker blant annet å digitalise­re bøkene, sier Terje Bodin Larsen, styreleder i Stiftelsen Nørholm og Ellinor Hamsuns legat.

Hamsun Rustad er selv med i Stiftelsen Nørholm og synes det er fint at ting nå blir gjort.

– Dikterstua er ikke det samme uten bøkene. Et rom med kun bokhyller er ingenting. Bøkene er fra etter 1925 og er delvis skrevet her og litt andre steder, sier Hamsun Rustad.

Mulig åpning av dikterstua

Han forteller videre at de ikke har åpnet Nørholm for turister, men at mange kommer for å ta bilder. Turistene kommer ikke inn i selve hovedbygge­t, men med tanke på dikterstua er det under vurdering å åpne den for besøkende.

– Det kan vaere at vi holder åpent noen dager i fellesferi­en, forteller Hamsun Rustad.

Kulturmini­steren synes selv det var stas og endelig få til et besøk på Nørholm.

– Det var en stor opplevelse. Knut Hamsun var min mors yndling. Jeg har ikke vaert her tidligere, men jeg har kjørt mange ganger forbi. Etter å ha vaert her skjønner jeg forfattere­n litt bedre, sier Skei Grande.

FAKTA

 ??  ?? DIKTERSTUE­N: Vertskapet Unni Hølland og Ole Andreas Hamsun Rustad bak og Trine Skei Grande foran. I denne stolen satt Knut Hamsun og skrev flere av sine
DIKTERSTUE­N: Vertskapet Unni Hølland og Ole Andreas Hamsun Rustad bak og Trine Skei Grande foran. I denne stolen satt Knut Hamsun og skrev flere av sine
 ??  ?? VISER FREM: Trine Skei Grande prater med Terje Bodin Larsen før man skulle gå opp til dikterstue­n.
VISER FREM: Trine Skei Grande prater med Terje Bodin Larsen før man skulle gå opp til dikterstue­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway