Grimstad Adressetidende

Måtte kalle inn ansatte fra ferie

Artur Sliwinski, operatør på Smaken av Grimstad, og kollegene måtte tilbake på jobb en uke tidligere enn planlagt. Grunnen var at agurkene modnet mye fortere enn vanlig i sommervarm­en.

- NAERINGSLI­V Camilla Hovstø camilla@gat.no

➤ Jan Rommetveit sier den varme sommeren byr på utfordring­er på fabrikken.

– Den har høyeste grad gitt oss utfordring­er. Ikke minst for alle gårdbruker­e, som har fått altfor lite regn. Med høy temperatur over så lang tid, modnet agurkene så fort at vi måtte starte ei uke tidligere. Vi ringte rundt for å få de ansatte tilbake fra ferie en uke tidligere enn planlagt. Det er høyst uvanlig. Vi klarte å stable på beina en gjeng, som kom tilbake på kort varsel. Vi har en svaert lojal arbeidssto­kk. For noen ble det selvsagt vanskelig, som var på utenlandsr­eiser, sier Jan Rommetveit, daglig leder på Smaken av Grimstad.

Mistet stor kunde

Hittil i år ligger selskapet litt foran budsjett, og omsetter for cirka hundre millioner i året.

– Fjoråret var helt greit, vi visste at det kom til å bli et stramt år, på grunn av ulike hendelser. Vi mistet en stor kunde. Denja besluttet å legge ned hele salatprodu­ksjonen sin. Vi regner med og håper på en liten økning i år, sier Rommetveit.

Og nå er det agurk for alle pengene. Råvaren er sårbar og kan ikke lagres lenge. Når agurkene leveres, veies de. Det gjøres uttaksprøv­er for å kontroller­e kvaliteten. Deretter vaskes og sorteres de etter størrelse. Smaken av Grimstad produserer hel agurk, agurkhakk og skivet agurk på glass. 80.000 til 90.000 glass i døgnet. Glassene blir varmet opp til 90 grader og så avkjølt, når de kommer ut er de både tette og så naerme sterile som de kan bli. Etikett og holdbarhet­sdato påføres, før de blir pakket og fraktet til alle landets butikker.

Fabrikksje­f Roy Thorbjørns­en forteller at de startet med produksjon av agurker 17. juli.

Viktig for lokale bønder

Totalt er kontrakten­e med lokale bønder leveranser på til sammen 550 tonn med agurk.

Bonde Ole Didrik Steensohn på Moy/Grefstad og reddalsbon­de Nils Heldal er to av bøndene som leverer agurker til Smaken av Grimstad.

– Jeg leverer agurk og rød og hvit kål. Samarbeide­t med selskapet er svaert viktig for meg og andre lokale bønder, sier Steensohn.

– Det har vaert svaert lite nedbør. Heldigvis er det ikke bare Reddalsbøn­dene som har tilgang til egen vannkilde. Jeg har også tilgang til nok vann. Men man kan ikke ligge på latsiden. Jeg har vannet siden 17. mai. Det blir et godt agurkår, så jeg kan ikke klage. Men mine plukkere har slitt en del i varmen, sier Steensohn, som har 10 plukkere i arbeid hver dag.

Steensohn har kontrakt på 98 tonn med agurk til fabrikken.

– Jeg har drevet med kontraktdy­rking og levert til Smaken av Grimstad i 40 år. Da jeg begynte, var det over 80 bønder som hadde kontrakt med Smaken av Grimstad, på svaert små arealer. Nå er det langt faerre, på mye større områder, sier grimstadbo­nden.

Nils Heldal er enig i at samarbeide­t med Smaken av Grimstad er viktig for lokale bønder.

Det er agurktid på Smaken av Grimstad fram til begynnelse­n av september. Så er det rødbeter og kål som står for tur.

– Vi har et veldig godt samarbeid med de lokale bøndene, mye leveres lokalt, sier fabrikksje­f Torbjørnse­n.

Stort sortiment

Det jobber 36 fast ansatte, pluss og noen innleide, på fabrikken.

Smaken av Grimstad AS er et av landets ledende naeringsmi­ddelselska­p innenfor langtidsho­ldbar frukt og grønnsaker. Sortimente­t består blant annet av surkål, rødkål, agurker, pickles, rødbeter, erter, bønner, gulrøtter, poteter, tomatpure og pizzasaus. Selskapet leverer varer til dagligvare-, storhushol­dningsog industrima­rkedet.

I 2016 investerte selskapet ti millioner kroner i et nytt biologisk renseanleg­g. De ønsket vekst, og kommunens renseanleg­g hadde ikke kapasitet.

– For å kunne øke volum på egen produksjon og av miljøhensy­n, investerte vi derfor i anlegget. Vi hadde ikke tid til å vente på kommunens planer. Nå renser vi 90 prosent av vårt eget avløp, og avlaster Groos renseanleg­g formidabel­t. Dette gjør igjen at kommunen kan spare flere titalls millioner kroner når de skal investere i nytt renseanleg­g, sier Rommetveit.

 ?? FOTO: CAMILLA HOVSTØ ??
FOTO: CAMILLA HOVSTØ
 ??  ?? STORE MENGDER: 550 tonn med agurker leveres fra lokale bønder til Smaken av Grimstad i løpet av noen uker. Reddalsbon­de Nils Heldal og bonde på Moy/Grefstad, Ole Didrik Steensohn sier kontrakten­e er svaert viktige for dem. Her skuer de over dagens leveranse med fabrikksje­f Roy Thorbjørns­en (til høyre)
STORE MENGDER: 550 tonn med agurker leveres fra lokale bønder til Smaken av Grimstad i løpet av noen uker. Reddalsbon­de Nils Heldal og bonde på Moy/Grefstad, Ole Didrik Steensohn sier kontrakten­e er svaert viktige for dem. Her skuer de over dagens leveranse med fabrikksje­f Roy Thorbjørns­en (til høyre)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway