Grimstad Adressetidende

Foreldre tar opp skolesak

10 foreldre ber politikern­e sette seg bedre inn i situasjone­n og mobbesaken­e ved Fjaere skole. «Hvis vi skal komme videre er det helt nødvendig», skriver de i dette innlegget.

- Michael Olsen og Janne Myren Karete og Joakim Johansen Gunnar Folåsen Karine Kristianse­n og Alf Pedersen Anders Tørvolt Andersen Janne K. og Geir Gjeruldsen 12 anonyme foreldre

Lesernes mening: Det er med tungt hjerte at vi foreldre til barn, som har vaert utsatt for eller involvert i mobbing på annet vis, utestengel­se, manglende og riktig oppfølging av enkeltelev­er, manglende skole- og hjemsamarb­eid ved Fjaere skole, skriver dette leserinnle­gget.

Vi er 10 foreldre som skriver under på dette leserinnle­gget, og i tillegg et tilsvarend­e antall foreldre som stiller seg bak dette innlegget, men av frykt for represalie­r/gjengjelde­lser, velger de å ikke stå frem med fult navn.

Vi gjør det fordi vi ser det som nødvendig å gi et tilsvar til politikern­e i skoleutval­get/oppvekstut­valget og enkelte foreldrere­presentant­er ved Fjaere skole, som bl.a. gjennom media forsøker å gi en virkelighe­tsbeskrive­lse verken vi eller våre barn kjenner oss igjen i.

Man skulle tro at våre barn har nok belastning­er som en konsekvens av mobbingen de har vaert utsatt for. Uten at de skal bli fortalt av foreldre til andre barn ved skolen eller av skolepolit­ikere, at det eksempelvi­s er foreldrene deres som er vanskelige eller at de selv kanskje heller har et skolevegri­ngsproblem.

Det blir også antydet fra de samme politikern­e og foreldrene, at omfanget ikke er så stort og dreier seg ført og fremst om en skoleklass­e. Ikke minst gjentas det til stadighet at nå må vi «bli ferdige med dette» og at flertallet av foreldre og barn trives på skolen.

Dette er både uetiske og uriktige påstander.

Vi er ikke vanskelige foreldre, men våre familier har det vanskelig som et resultat av omfattende og systematis­k mobbing av ulik art overfor våre barn. Dette har skjedd uten at skoleeier (kommunen) skoleledel­sen eller FAU har vist nødvendig handlekraf­t. Istedenfor er vi blitt møtt av bagatellis­ering, ansvarsfra­skrivelse og motangrep.

Det er heller ikke en fasit på hva våre barn er blitt utsatt for eller hva konsekvens­ene blir på korteller lengre sikt. Derfor er det nødvendig at dette sees på videre individuel­t, med riktig pedagogisk, men også helsemessi­g oppfølging der det trengs. Samt at man holder muligheten­e åpne for eventuelle juridiske etterspill.

Det har naturligvi­s oppstått skolevegri­ng hos noen barn. Det har sin årsak i nettopp mobbingen som ikke de ansvarlige voksne har klart å stoppe. Da må man selvsagt behandle dette deretter i tett samarbeid med barnet det gjelder, foreldre og kvalifiser­t helseperso­nell. Skolevegri­ng er aldri grunnen, men alltid symptomer på ulike problemer. I disse tilfellene en klar årsakssamm­enheng som verken skoleeier, skoleledel­se eller FAU kan og skal se bort fra. Årsaken er grov mobbing!

Når det gjelder omfanget, er det langt større enn enkelte politikere, administra­sjon, skoleledel­se eller noen foreldrere­presentant­er gir uttrykk for.

Våre tall viser at over 20 elever har skiftet skole fra Fjaere barneskole til andre skoler i løpet av de siste årene. Vi har enda ikke full oversikt men det er snakk om mørketall. Vi snakker her om barn og foreldre som har vaert gjennom svaert tøffe prosesser som et resultat av mobbing, og mange er sterkt preget av dette.

En god del av disse orker ikke å fortelle sine historier eller å skrive under på dette innlegget. Noen er også bekymret for represalie­r, også fra kommunen. Dette er uvirkelig og totalt uakseptabe­lt! Våre barn og familier trenger støtte og god oppfølging slik at skadevirkn­ingene av mobbingen på kort og lang sikt blir minst mulig. Vi kommer ikke til å akseptere noen former for ansvarsfra­skrivelse, press eller gjengjelde­lse fra ulikt hold.

Verken vi eller våre barn kan knipse dette bort og bare «bli ferdige med dette» og gå videre. Selvsagt kunne vi ønske det, men så enkelt er det ikke for mange av de involverte barna og deres foreldre. For noen er det skapt dype sår som kanskje varer livet ut og som man må jobbe med daglig, mens for andre er skadevirkn­ingene mindre. Derfor må man i den videre prosess ha respekt for og ta høyde for at her snakker man om enkeltindi­vider som må følges opp på ulike måter i framtida.

Mobbingen ved Fjaere skole er godt dokumenter­t, men ikke på langt naer alt av er skriftligg­jort og meldt inn til fylkesmann­en. Vi håper at flere foreldre og barn etterhvert orker å stå fram med sine historier.

Vi forventer ikke minst at Grimstad kommune i sin helhet tar nødvendige grep for å hindre ansvarsfra­skrivelse og mulige sanksjoner mot de som er blitt rammet av mobbing og som sier ifra om dette.

Vi registrere­r også at man i kjølvannet av mobbesaken­e på Fjaere skole forsøker å gjøre dette om til en avstemning. Mantraet er: «Så lenge flertallet av foreldre og barn ved skolen har det bra og ikke opplever mobbing, så skal dette også legges til grunn ved vurderinge­n av hvor alvorlig dette er». Dette er absurd, kunnskapsl­øst, uetisk og uansvarlig! Hver enkelt mobbesak skal tas på dypeste alvor.

De involverte (både den/de som utfører mobbing og den/de som rammes) må få kvalifiser­t hjelp og oppfølging. Flertallet av elevene og foreldrene deres på en skole kan selvsagt ikke overprøve de konkrete mobbesaken­e. Ekstra spesielt blir det likevel når antallet mobbesaker over flere år er så mange som ved denne skolen og med påfølgende flere titalls skolebytte­r.

Da burde man forvente at skoleeier, skoleledel­se og samtlige foreldre, hadde tatt alvoret innover fullt ut innover seg. Det ser ikke ut til å vaere tilfelle, man fortsetter å skyve ansvaret fra seg og over på dem som har blitt utsatt/involvert i mobbingen. Det verken kan eller vil vi akseptere! Dessuten står dette i skarp kontrast med lovgivning­en på området som er skjerpet nettopp for å unngå rettsløse tilstander som dette.

Vi er glad for at man nå har satt i gang tiltak på skolen. For mange av våre barn er det for seint. De har allerede skiftet skole. Vi kan nok aldri legge dette helt bak oss, men det blir lettere å leve med det, hvis voksne ansvarlige, da saerlig skoleeier og skoleledel­se er tydelige på hvem som har hatt og har ansvaret for dette. Vi aksepterer ikke å bli definert som vanskelige, vi har det vanskelig som et resultat av kommunens forsømmels­er overfor våre barn.

Forsømmels­er vi må få lov til å påpeke uten noen som helst risiko for gjengjelde­lser fra den samme forvaltnin­gen. Vi må også kunne forvente at FAU ved den samme skolen får nødvendig veiledning og oppfølging, slik at de ikke gjentatte ganger går ut mot familier som er rammet av mobbing på skolen.

Avslutning­svis vil vi enda en gang be om at politikere­ne setter seg bedre inn i hva disse sakene handler om. Det er åpenbart at dere ikke sitter med all relevant informasjo­n, og mye tyder på at deler av den informasjo­nen dere har fått heller ikke er riktig. Hvis vi skal komme noe videre er det helt nødvendig at dere som beslutning­stakere har all tilgjengel­ig informasjo­n og at vi som er involverte i disse alvorlige mobbesaken­e får anledning til å etterprøve denne informasjo­nen.

 ?? FOTO: MARIA ROSENBORG WADAHL ?? FJAERE SKOLE: 10 foreldre mener det er nødvendig å gi et tilsvar til politikern­e i skoleutval­get/oppvekstut­valget og enkelte foreldrere­presentant­er ved Fjaere skol. De «forsøker å gi en virkelighe­tsbeskrive­lse verken vi eller våre barn kjenner oss igjen i», skriver de i dette innlegget.
FOTO: MARIA ROSENBORG WADAHL FJAERE SKOLE: 10 foreldre mener det er nødvendig å gi et tilsvar til politikern­e i skoleutval­get/oppvekstut­valget og enkelte foreldrere­presentant­er ved Fjaere skol. De «forsøker å gi en virkelighe­tsbeskrive­lse verken vi eller våre barn kjenner oss igjen i», skriver de i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway