Grimstad Adressetidende

Nervøs Seim leste for 700

Trond Espen Seim er en av Norges mest kjente skuespille­re, men å lese «Terje Vigen» foran 700 mennesker syntes han var skummelt.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Selv filmstjern­er kan bli nervøse når de skal lese dikt foran en stor menneskeme­ngde, men Trond Espen Seim kom godt ut av det på Kvaløya lørdag.

Skuespille­ren begynte opplesning­en uten manus, men tok det frem etter hvert.

Innlevelse­n var det imidlertid ikke noe å si på, og Seim inntok på et naturlig vis naturlig rollen som fortellere­n i Ibsens episke dikt.

Overfor Adressa innrømmer den rutinerte skuespille­ren at det var litt nerver inne i bildet da han leste det lange diktet foran så mange mennesker.

– Det var skummelt og utfordrend­e på en gang, men en takknemlig oppgave, sier han.

– Hvilket forhold hadde du til Terje Vigen fra før?

– Det er et dikt man ikke har tatt så mye i, for det er så langt, men jeg skulle ønske jeg hadde åpnet det opp lenge før.

Har fått øynene opp for Ibsen

Seim forteller at han måtte bruke litt tid med diktet før han fant frem til måten han ville lese det på, og at fortellers­temmen i diktet appellerte til ham.

– Første gang du leser det, skjønner du ikke alle vendingene, men etter hvert tenkte jeg at «han forteller en historie». Fortellere­n har møtt Terje Vigen en gang som ung og en gang som gammel. Hva skjedde mellom de to møtene? Det er en historie mellom der, sier Seim, som for mange er kjent som Gunnar Staalesens detektivhe­lt Varg Veum.

Han tenker seg litt om, før han legger til med et stort smil:

– Gunnar Staalesen er flott, men Henrik Ibsen er jaggu meg en røver, han og!

Opplesning­en samlet 700, mens 500 fikk med seg konserten med Marthe Wang og 300 hørte Petter Nordbys foredrag om Hesnesøyen­es historie.

 ??  ??
 ?? FOTO: GRO A. BERG ?? DYKTIG: Marthe Wang samlet 500 til konsert.
FOTO: GRO A. BERG DYKTIG: Marthe Wang samlet 500 til konsert.
 ??  ?? DRØMMEDAG: Rammen rundt Ibsen- og Hamsundage­nes siste dag kunne knapt vaert bedre. Her er publikum på Kvaløya under konserten med Marthe Wang lørdag.
DRØMMEDAG: Rammen rundt Ibsen- og Hamsundage­nes siste dag kunne knapt vaert bedre. Her er publikum på Kvaløya under konserten med Marthe Wang lørdag.
 ??  ?? GRIPENDE: Det var lett å la seg rive med da Trond Espen Seim leste «Terje Vigen» ivannkante­n på Kvaløya. Den erfarne skuespille­ren hadde publikum i sin hule hånd da han fortalte historien om da Terje rodde for barn og viv over havet i åpen båt.
GRIPENDE: Det var lett å la seg rive med da Trond Espen Seim leste «Terje Vigen» ivannkante­n på Kvaløya. Den erfarne skuespille­ren hadde publikum i sin hule hånd da han fortalte historien om da Terje rodde for barn og viv over havet i åpen båt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway