Grimstad Adressetidende

– En viktig stemme har stilnet

«Medmennesk­elighet og rettferdig­hetssans, aerlighet og mot er ord som fort melder seg når tankene går til humanisten og skribenten Walid al-Kubaisi», skriver Reidar Simonsen i dette minneordet.

- Reidar Grunde Simonsen

Walid al-Kubaisi døde sist tirsdag, 60 år gammel.

Jeg hadde gleden av å bli kjent med Walid på et privat arrangemen­t i Arendal for mange år siden. Vi knytta fort naere bånd. Jeg ble imponert over hans kunnskaper i norsk (bokmål og nynorsk) som han hadde tilegna seg på mesterlig vis etter at han kom til Norge som politisk flyktning fra Bagdad i Irak. Krigen mellom Irak og Iran ble en stor belastning for han og familien, bl.a. mista Walid en bror. Ferden til Norge var farefull og strabasiøs.

For Walid var det viktige hva slags menneske du var, ikke hvor du kom fra. Da jeg første gangen spurte hvor han kom fra, sa han at han var falt ned fra himmelen. Med et stort smil. Han hadde ikke bare en uvanlig intellektu­ell spennvidde, men også en befriende sans for humor.

Som innvandrer og muslim av bakgrunn (han kalte seg sekulaer muslim) ble han en betydelig stemme i den opphetede debatten om innvandrin­g og integrerin­g. Så kontrovers­iell i enkelte kretser at han og fetteren på vei til butikken en gang ble angrepet av ekstremist­er ikledd finlandshe­tter. Vi var mange som var opprørte, og det resulterte i et opprop i Agderposte­n til forsvar for Walid og ytringsfri­heten.

I likhet med oss andre fulgte han med i Arne Myrdals korstog og det såkalte Fevikslage­t. Dette resulterte bl.a. i en lystig fortelling om hans møte med Myrdal i en essaysamli­ng han ga ut. Han har også gitt ut flere bøker og skrifter, i tillegg til utallige artikler i nasjonale aviser, og senest som fast skribent i Dag og Tid.

Hans lyrikk kunne trollbinde. Et blomstrend­e språk som favna fantasi og mystikk i hans kulturs rikeste fortellert­radisjon. Dette og hans utrettelig­e sannhetsog rettferdig­hetssøken resulterte i aeresbevis­ninger fra blant annet Fritt Ord. Han ble også hedra som statsstipe­ndiat.

Walids mot og tydelighet i innvandrin­g og integrerin­gsspørsmål, eksempelvi­s spørsmål omkring tvangsekte­skap, klesplagg, kvinneunde­rtrykking, provoserte både muslimer, politikere på venstresid­a og enkelte kulturrela­tivister. Han var også tidlig ute med og se konsekvens­ene av den arabiske våren, med presteskap i Egypt osv. Denne problemati­kken tok han opp i en dokumentar vist i NRK. Mange kritiserte hans analyse, spådommer som senere har vist seg å ha stor holdbarhet.

Kanskje i kraft av å vaere innvandrer selv, og med sine brede kunnskaper så Walid, klarere enn mange etniske nordmenn, utfordring­ene ved innvandrin­g til landet vårt, som f.eks. viktighete­n av å imøtegå uakseptabl­e kulturelle trekk fra den muslimske verden. Når han talte og skrev der andre tidde, kunne han til tider forståelig nok ha en følelse av ensomhet.

Vårt land har mista en betydelig og viktig stemme. Mange av oss har mista en god venn med et stort hjerte, integritet, og stor visdom. Takk for det du ga oss, du vil bli dypt savna.

 ?? FOTO: EDVARD THORUP/ FORLAGET DREYER ?? MINNEORD: Walid al-Kubaisi, forfatter og debattant, døde tirsdag 31. juli.
FOTO: EDVARD THORUP/ FORLAGET DREYER MINNEORD: Walid al-Kubaisi, forfatter og debattant, døde tirsdag 31. juli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway