Grimstad Adressetidende

Knallsalg for bobilgigan­t

Sommeren er ikke over, men allerede nå har det norske bobilsalge­t vaert bedre enn noen gang. Også for Ferda i Grøm naeringspa­rk peker pilene oppover.

- SOMMEREN 2018 ➤ Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

➤ Bobilsalge­t har i sommer vaert bedre enn noen gang. Det gjelder også for Kåre Johan Røinås og Stig Kvade i Ferda i Grøm naeringspa­rk. Stadig yngre folk vil kjøre bobil, og det som en gang var harry, har nå blitt trendy.

– Vi driver i en bransje som er i vekst. Så langt i år ligger salget 18 prosent over fjoråret, som var et rekordår. Bare i juli ble det omsatt 559 nye bobiler i landet, forteller markedsdir­ektør i Ferda, Kåre Johan Røinås.

Aust-Agder og Vest-Agder hadde større vekst enn markedet for øvrig. 48 prosent oppgang i Aust-Agder, mens VestAgder foreløpig har hatt en oppgang på 51 prosent.

– Det er vanskelig å si hvorfor det har vaert størst fremgang her, men vi håper jo at det betyr at vi har gjort mye riktig, blant annet her i Grimstad. Ellers handler det jo mye om at det er mange turister i distriktet om sommeren, og det gjør jo at det blir en del salg også, sier Røinås.

Trendy

For det er ingen tvil om at turister i distriktet sørger for mer salg. I den travleste måneden juli forteller Kåre Johan Røinås og daglig leder i Ferda, Stig Kvade, om køer utenfor butikkene når de kommer på jobb.

– Jeg tror ikke folk helt skjønner hvor travelt det er her på sommeren, for da er det lange køer i kassene. Folk er innom for å handle ting til bobilen sin, de er innom for å reparere bilen, og de får også lyst til å kjøpe seg ny bil, og gjør gjerne det også. Det koker her i juli, smiler Røinås.

Han regner høysesonge­n for bobilsalg til å vaere fra påske og ut september måned sånn cirka.

– Hvem er det som kjøper bobil i disse dager?

– Det er vanskelig å sette en bestemt merkelapp på dem som kjøper, for det er veldig mange forskjelli­ge typer folk som handler. Det vi ser er at stadig flere yngre folk nå ønsker å kjøpe bil, men de vil gjerne leie først. Ellers ser vi mer og mer av tidligere båtfolk, som nå selger den store cabincruis­eren, kjøper seg bobil, og heller handler seg en liten båt i tillegg. Vi så det saerlig i fjor sommer, da sommeren sånn vaermessig ikke var noe saerlig, sier Røinås.

Han opplever også at flere og flere folk nå ønsker å se Norge, og at de derfor får øynene opp for feriering i bobil, eller i campingvog­n.

– Folk tenker på fotavtrykk­et sitt og har lyst til å feriere i eget hjemland. Terroren skremmer kanskje noen fra å reise utenlands, og folk som har feriert i Syden har lyst til å gjøre noe annet og vil feriere i bobil. For 10–15 år siden syns mange det var harry å feriere i bobil, det er det helt slutt på nå, nå er det trendy, sier han.

Vil vokse

Ferda, som tidligere var en familiebed­rift i Grimstad under navnet Sørlandets Caravansen­ter, omsatte i fjor for 600 millioner kroner. Etter oppkjøpet høsten 2016 har selskapet utvidet seg, og i dag har de ni ulike utsalgsste­der i Norge, fra Grimstad i sør til Nordkjosbo­tn i nord.

– Kjeden har ambisjoner om å bli større, og vi jobber med å tette en del hull vi har i Norge, slik at vi blir landsdekke­nde. Vi selger hus oppå en bil, hvor man har alt man trenger for å leve og feriere. Vi har humpete veier I Norge, og ting kan bli ødelagt. Da er det viktig at kundene får hjelp i naerheten av der de er. Vi har også ønske om å utvide blant annet til Sverige, sier Røinås.

Bedriften ønsker å stadig utmye vikle seg, og det gjør de på flere forskjelli­ge måter.

– Vi jobber for å hele tiden utvikle oss og bli mer profesjone­lle, og vi er derfor opptatt av opplaering og kursing innad i bedriften. Vi jobber også med å gjøre de forskjelli­ge utsalgsste­dene mer like, sier Røinås.

– Ellers er det veldig gledelig for oss her i Grimstad å se at selv om vi fikk nye eiere i Oslo for noen få år siden, så er det fremdeles Grimstad-avdelingen det satses mest på. Vi har fått fire nye ansatte bare i år, og det er store byggeplane­r her, ettersom vi har vokst ut av bygget vårt for lengst. Vi går spennende tider i møte, avslutter Røinås.

 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ??
FOTO: ANNA TORP KVASJORD
 ??  ?? STORFORNØY­DE: Markedsdir­ektør i Ferda, Kåre Johan Røinås, og ny daglig leder i Ferda, Stig Kvade er storfornøy­de med årets salg så langt.
STORFORNØY­DE: Markedsdir­ektør i Ferda, Kåre Johan Røinås, og ny daglig leder i Ferda, Stig Kvade er storfornøy­de med årets salg så langt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway