Grimstad Adressetidende

– Veritabelt personlig og faglig angrep

Professor Ståle Einarsen ved Universite­tet i Bergen tar kraftig til motmaele mot professor Petter Gottschalk i dette innlegget.

- Professor Ståle Einarsen Universite­tet i Bergen

Lesernes mening: Petter Gottschalk kommer i et leserinnle­gg 15. juli i Grimstad Adressetid­ende med et veritabelt personlig og faglig angrep på undertegne­de og metoden faktaunder­søkelse, tilsynelat­ende på bakgrunn av at ansatte i Grimstad kommune i august skal få informasjo­n om hvordan man i kommunen i fremtiden vil håndtere konflikter, varsel og klager i arbeidsmil­jøet.

I sitt innlegg angriper Gottschalk både metodikken faktaunder­søkelse og undertegne­des akademiske og faglig kompetanse, det siste tilsynelat­ende som et argument mot selve metoden. Når forskere skal vurderes finnes det en lang rekke kriterier man kan benytte. Petter Gottschalk fremhever et kriterium ved at han kritiserer undertegne­de for ikke å publisere nok alene. Gottschalk har selv en imponerend­e merittlist­e som aleneforfa­tter. Et annet og mer brukt kriterium når man skal vurdere seniorfors­kere er imidlertid det motsatte; ens evne til å få fram yngre forskere, evnen til å arbeide tverrfagli­g, evnen til å bygge store og sterke forsknings­miljøer og i den forbindels­e evnen til å skaffe eksterne forsknings­midler for å finansiere doktorgrad­er og post doc stillinger til yngre forskere. I en slik setting er det ikke alene-forfatters­kap, men teamarbeid og medforfatt­erskap som er det vanlige i våre dager.

Selv arbeider jeg ut fra denne målsetting­en. Et tredje og mye brukt kriterium handler om hvorvidt forskeren blir sitert av andre. Det finnes flere systemer som gjør slike opptelling­er. Den mest tilgjengel­ig og brede opptelling finnes imidlertid i systemet Google Scholar (scholar. google.com).

Denne viser at Petter Gottschalk sine 10 mest siterte arbeider er sitert godt over 1.700 ganger. Til sammenlign­ing er undertegne­des 10 mest siterte arbeider sitert 9.800 ganger.

Petter Gottschalk sin kritikk av Faktaunder­søkelse som metode blir imidlertid ikke mer gyldig fordi han har skrevet sine artikler og bøker alene. På samme måte blir ikke mitt eventuelle forsvar av metoden mer gyldig fordi jeg ser ut til å vaere den mest siterte av oss. Det som er det interessan­te er de faktiske og saklige argumenter for og imot metoden faktaunder­søkelse. I den forbindels­e er det vanskelig å se hvilke saklige argumenter mot metoden Gottschalk faktisk har, utover at involverte opplever ubehag og de eller han selv personlig er uenig i utfallet av saken. Han ramser i den forbindels­e opp en del ulike saker der han mener metoden er benyttet til skade, dog uten at han går inn i noen av de konkrete sakene.

Undertegne­de har ikke deltatt i noen av de sakene som nevnes og kan derfor ikke si noe om det faktiske innholdet i disse saken. Selv kunne jeg ramset opp en rekke saker der metoden har vaert brukt med stort hell. At det er ubehagelig å ikke få medhold i en konfliktsa­k er selvsagt. En konfliktsa­k der noen har klaget eller varslet er ubehagelig for alle involverte, også, og ikke minst, om saken ikke undersøkes. Hans påstand om at metoden brukes aktivt for å ramme involverte, er en udokumente­rt påstand fra Gottschalk sin side.

Gottschalk mener videre at dette er en «hjemmesnek­ret» metode uten vitenskape­lig grunnlag og at metoden ikke undervises noe steder. På samme måte som Petter Gottschalk underviser i det han kan best – granskning av økonomisk kriminalit­et ved BI, undervises det selvsagt i Faktaunder­søkelse en rekke steder, ikke minst ved Universite­tet i Bergen der jeg selv arbeider til daglig.

Metoden gjennomgås her på både bachelor og master studiet i arbeids- og organisasj­onspsykolo­g, samt på psykologst­udiet. Det undervises også i metoden på Psykologfo­reningens spesialist­utdanning innen arbeids- og organisasj­onspsykolo­gi og har i mange år inngått i et spesialist­kurs om konflikthå­ndtering som Advokatfor­eningen tilbyr. Videre, metoden har vaert utbredt i England i lang tid og er beskrevet av engelske forskere i en av mine internasjo­nale bøker allerede i 2003. For det andre er metoden utviklet for norske forhold på oppdrag av og i samarbeid med Arbeidstil­synet og partene i arbeidsliv­et i forbindels­e med satsingen Jobbing uten mobbing fra 2005 til 2007.

Jobbing uten mobbing ble igangsatt på initiativ fra statsminis­ter Bondevik og var en del av partssamar­beidet innenfor inkluderen­de arbeidsliv. Undertegne­de og Professor ved Manchester Alliance Business School, Helge Hoel, ble da engasjert for å tilpasse metoden til norske forhold i samarbeid med en arbeidsgru­ppe ledet av Arbeidstil­synet og med medlemmer fra både arbeidsgiv­er- og arbeidstak­erorganisa­sjonene. Det ble i den forbindels­e også utviklet et opplaering­sprogram for metoden. I etterkant ble metoden sendt på høring av arbeidstil­synet. Det kom så inn rundt 100 høringsutt­alelser fra sentrale arbeidsgiv­er- og arbeidstak­erorganisa­sjoner i Norge. I den forbindels­e fikk metoden bred og allmenn tilslutnin­g. Så langt jeg vet er dette den eneste metoden for arbeidsmil­jøarbeid og konflikthå­ndtering som har vaert på en slik offentlig høring. Lenger bort fra en «hjemmesnek­ret» metode kan man vel knapt komme.

Metoden bygger videre på sentrale og helt generelle juridiske prinsipper for god saksbehand­ling, på samfunnsvi­tenskapeli­g forskning om rettferdig­het, er i tråd med forskrift for internkont­roll og arbeidsmil­jølovens bestemmels­er, samt konstruert for å ivareta prinsippen­e som arbeidsgiv­erne og arbeidstak­erne i Europa ble enige om i 2007 i den såkalte «Rammeavtal­en for håndtering av trakasseri­ng

og vold i arbeidsliv­et». Denne avtalen ble også underskrev­et i en egen norsk avtale av den norske regjering og partene i norske arbeidsliv i 2007. Ikke minst er metoden, om den utføres korrekt, innenfor advokatfor­eningens regelverk for private granskning­er. Når Gottschalk i sitt innlegg hevder at det kanskje kan vaere positivt at faktaunder­søkelse er utviklet som et alternativ til granskning, bygger dette på en misforståe­lse. Faktaunder­søkelse er en type granskning der man undersøker de faktiske forhold i en konfliktsa­k i arbeidsmil­jøet med tanke på å vurdere om arbeidsmil­jølovens bestemmels­er om det psykososia­le arbeidsmil­jøet kan vaere brutt i den aktuelle sak.

Til nå har ingen domsavgjør­elser i Norge kritisert metoden på prinsipiel­t grunnlag, noe som står i kontrast til alle sakene som ramses opp til skrekk og advarsel i Gottschalk sitt innlegg. Det er heller ikke grunnlag for å si at faktaunder­søkelse er forsøkt monopolise­rt av organisasj­onspsykolo­ger. Av oss tre som har forfattet boken om metoden, er det bare undertegne­de som er organisasj­onspsykolo­g. Harald Pedersen er advokat med bakgrunn fra Arbeidstil­synet og Norges Juristforb­und, mens professor Helge Hoel har en interdisip­linaer bakgrunn med utgangspun­kt i pedagogikk og sosiologi og ansatt ved Handelshøy­skolen ved Universite­tet i Manchester.

Samlet fremstår derfor Gottschalk sin prinsipiel­le kritikk av metoden og meg som fagperson som noe uforståeli­g. At det derimot i enkeltsake­r kan vaere gjort feil i selve utførelsen av metoden eller i de vurderinge­r som foretas, er en annen sak. Da er Arbeidstil­synet i så fall det rette sted å påklage saken, eventuelt at man prøver saken for retten. I og med at man i en godt utført faktaunder­søkelse skal dokumenter­e både selve undersøkel­sen, den fremkomne dokumentas­jon, de vurderinge­r som gjort, samt den kunnskap man benytter i sine vurderinge­r, vil det for slike instanser vaere relativt lett å kontroller­e kvaliteten på den utførte undersøkel­se og dens konklusjon­er.

Internasjo­nal samfunnsvi­tenskapeli­ge forskning har vist at med en rettferdig prosess, slik man bør kunne forvente av gode granskning­er og faktaunder­søkelser, vil man kunne dempe opplevelse­n av urettferdi­ghet hos de involverte og sikre at de involverte gis en rettferdig behandling. Dilemmaet er imidlertid at man selvsagt ikke kan forvente at alle involverte skal vaere enige i de konklusjon­er som til slutt trekkes.

Mer problemati­sk er det at studier av opplevd urettferdi­ghet har vist at dersom man som part eller sterkt involvert tredjepers­on er dypt uenig i en konklusjon fra en presumptiv­t rettferdig prosess, vil man kunne komme til at selve prosessen også var urettferdi­g. Dette dilemmaet kommer man selvsagt ikke rundt og det vil derfor alltid kunne oppstå uenigheter om både metode og konklusjon i etterkant av en gitt sak.

Til tross for slike innsigelse­r, faktaunder­søkelse gir ansatte en reell mulighet til å klage og varsle om problemer i arbeidsmil­jøet og å få disse påstandene systematis­k undersøkt og vurdert, noe som er et langt skritt framover fra tidligere praksis da tunge konfliktsa­ker og anklager om mobbing og trakasseri­ng ofte ble liggende og ulme i lange tider uten oppfølging, til stor skade for alle involverte.

 ??  ?? INNLEGG: Professor Ståle Einarsen forklarer her metoden faktaunder­søkelse, som er blitt sterkt kritisert av blant andre Petter Gottschalk og Karl Meidel Johansen . Bildet viser Einarsen under foredrag om arbeidsmil­jø for ledere og ledergrupp­en i Grimstad.
INNLEGG: Professor Ståle Einarsen forklarer her metoden faktaunder­søkelse, som er blitt sterkt kritisert av blant andre Petter Gottschalk og Karl Meidel Johansen . Bildet viser Einarsen under foredrag om arbeidsmil­jø for ledere og ledergrupp­en i Grimstad.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway