Grimstad Adressetidende

«Hamsunhuse­t». Den betegnelse­n bør ikke videreføre­s eller feste seg

Knut Brautaset skriver at Knut Hamsun aldri har hatt tilhold eller arbeidet i Storgaten 44, byens første murhus. Derfor blir det feil å kalle bygget for Hamsunhuse­t, mener han.

- ➤ DEBATT Knut Brautaset

Lesernes mening: Huset med adresse Storgaten 44 har i årets program for Ibsen- og Hamsundage­ne uventet fått navnet Hamsunhuse­t. Den betegnelse­n bør ikke videreføre­s eller feste seg. Det strider rett og slett mot byens historie.

Grimstads Sparebank ble opprettet i 1841 og leide først lokaler i Storgaten 28 (det opprinneli­g bygget til Dahlske skole). Banken ønsket egne lokaler og ikke minst brannsikre lokaler. Bankens nybygg – Grimstads første murhus – ble tatt i bruk 1. november 1865. Det ble gitt brann-nummer 219 i Storgaten (nå Storgaten 44).

Grimstad by ble også delaktig i bygget og fikk lokaler i 2. etasje med «Bytingsale­n» og «Lillesalen». I tillegg var der en liten leilighet for husets pedell. Maleog dekorasjon­sarbeidene ble utført av malermeste­r Lauritz Hansen (1824-1895). Man kan fremdeles se fru Justitia og dekorasjon­ene øverst på veggene i Bytingsale­n. Salen ble også benyttet til møter i lag og foreninger samt øvingsloka­le for sangkor og musikkorps. Sand herredsret­t benyttet Bytingsale­n som rettslokal­e.

Grimstads Sparebank flyttet

i april 1969 inn i bankbygget ved Dyviks plass (Storgaten 10) og banken ble senere en del av Sparebanke­n Sør.

Storgaten 44 har således huset byens sparebank i 103 år! På eldre bykart er bygningen angitt som «Sparebanke­n». Møtene i bystyret eller bytinget ble holdt i Bytingsale­n i 113 år!

Bystyret holdt først sine møter i den opprinneli­ge Dahlske skole, men fra 1865 og til Rådhuset ble ferdig i desember 1979, ble møtene avholdt i Sparebanke­ns andre etasje.

I de senere år har Grimstad bibliotek holdt til i Storgaten 44 før man flyttet til nybygget ved Byhaven.

Når det gjelder Knut Hamsun, var han kunde i Grimstads Sparebank. Tre rettsaker som berørte Hamsun-familien ble avholdt i Bytingsale­n: Den famøse saken om retten til navnet Nørholm i 1933, straffesak­en mot Marie Hamsun i 1946 og erstatning­ssaken mot Knut Hamsun i 1947. Knut Hamsun bodde på Nørholm i den gang Eide kommune og har aldri hatt tilhold eller arbeidet i Storgaten 44. Dette i motsetning til Henrik Ibsen som hadde sitt hjem og arbeidsted i tre år i Madam Geelmuyden­s hus – nå «Ibsenhuset» i Henrik Ibsens gate 14.

Jeg støtter at vi bør få et museum for Knut Hamsun i Storgaten 44. Da kan det på huset vaere et skilt som sier «Hamsunmuse­et», og huset selv kan f.eks. hete «Sparebanke­n».

Det er nå felleskape­t som eier Storgaten 44 og skal huset formelt navngis bør det skje som en politisk beslutning av de vi har valgt til å styre kommunen.

For øvrig var det i år en flott opplevelse å få høre den nyskrevne Hamsun-monologen av to Grimstad-kvinner - oppført nettopp der Hamsun ble stilt for retten. Man greide å få frem kontrasten mellom de vidunderli­ge linjer han har skrevet og det forkvakled­e politiske synet han represente­rte. Denne monologen kan utvides; Carl von Ossietzky ble nevnt. Det er merkverdig at Hamsun som var helt avhengig av ytringsfri­heten i skrift og tale ikke så at denne retten ikke må vaere eksklusiv.

 ?? FOTO: PLA ?? INNLEGG: Knut Brautaset vil ikke at Storgaten 44, her biblioteke­t nylig lå, skal hete «Hamsunhuse­t». «Det strider rett og slett mot byens historie», skriver han i dette innlegget.
FOTO: PLA INNLEGG: Knut Brautaset vil ikke at Storgaten 44, her biblioteke­t nylig lå, skal hete «Hamsunhuse­t». «Det strider rett og slett mot byens historie», skriver han i dette innlegget.
 ??  ?? SKRIVER: Knut Brautaset foreslår at Storgaten 44 bør få navnet «Sparebanke­n».
SKRIVER: Knut Brautaset foreslår at Storgaten 44 bør få navnet «Sparebanke­n».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway