Grimstad Adressetidende

– Må ta laerdom av denne saken

➤ Oppvekstsj­ef Solfrid Marie Døhlen og skolesjef Arne Mowatt Haugland sier det siste de ønsker er å bagatellis­ere i skolesaken. Freddy de Ruiter er ikke fornøyd med kommunens håndtering.

- ➤ SKOLESAKEN ➤ Camilla Hovstø camilla@gat.no Se også intervju med skoleledel­sen i kommunen om denne saken på side 12-13

Laerer og tidligere stortingsp­olitiker Freddy de Ruiter har vaert i kontakt med familiene i den omtalte skolesaken nesten to år.

Mange artikler og leserinnle­gg er blitt skrevet siden det i januar 2017 kom fram at fem barn hadde byttet skole, fra Fjaere barneskole, for å komme vekk fra en utrygg skolehverd­ag. Fylkesmann­en påla kommunen sommeren 2017 flere tiltak for å løse situasjone­n.

Ett år senere, i januar i år, skrev Adressa om ett barn som var sykemeldt som følge av mobbing på samme skole. Foreldre og politikere, blant andre Trond Erik Bognø (H) og Issifou Koanda (SV), har reagert på hvor lang tid det tok før foreldre til involverte barn ble informert, og senere om oppfølging­en av sakene. Noen av foreldrene klaget til Fylkesmann­en og fikk medhold i juni 2017. Der påpekte Fylkesmann­en at miljøet på den aktuelle skolen ikke oppfylte lovens krav til et trygt skolemiljø, og at skolens tiltak ikke var tilstrekke­lige. Kommunen fikk pålegg om å søke ekstern hjelp i arbeidet med skolemiljø­et, og med å gjenoppbyg­ge tilliten mellom foreldre og skolen, samt legge elevenes subjektive opplevelse­r til grunn ved vurderinge­n av om retten til et godt psykososia­lt miljø er oppfylt.

Har hørt sterke historier

Freddy de Ruiter er fortsatt i dialog med familiene og reagerer fremdeles kraftig på kommunens arbeid i denne saken.

– Jeg har fulgt mange i denne saken, også dem som ikke tør å stå fram med navn i mediene. Alle har sin historie og mange av dem om virkelig vonde opplevelse­r. Noen av foreldrene har hatt som mål at barnet deres skal overleve skolen. Når du er på det nivået, sier det mye om hvor vanskelig barna har det, sier Freddy de Ruiter.

I januar konstituer­te rådmannen en midlertidi­g skolesjefr­essurs som kun skulle jobbe med disse sakene på denne skolen, og det har i møter på skolen blitt opplyst om mange tiltak som er iverksatt, Blant annet med eksterne aktører som veileder, slik at skoleledel­sen får hjelp til å ta strukturel­le grep og gi personalet veiledning og opplaering

– Kommunen har jo iverksatt mange tiltak siden pålegget fra Fylkesmann­en? ?

– Det er delvis riktig, og det er bra kommunen prøver å gjøre noe for skolen. Men det hjelper lite barna som har gjennomgåt­t så mye over lang tid, og kanskje er traumatise­rt for livet. Sakene er veldig forskjelli­ge. Men en fellesnevn­er er for lite og for seint. Det er mye jeg vet som jeg ikke kan snakke om. Men når over 20 barn skifter skole i løpet av noen år, må vel det nesten vaere norgesreko­rd. Det forteller meg at noe er riv ruskende galt.

– Har du dokumentas­jon på antall elever som har byttet skole?

– Dette er tall jeg kan dokumenter­e, sier han.

Han mener kommunen har vaert og er for lite ydmyke og for lite på tilbudstid­en overfor de rammede nå.

– Foreldre til barn som har vaert involvert i mobbing har fått høre at de er vanskelige, at de må bli ferdige med denne saken nå. Det er lett for andre å si at noen må «bli ferdige» med dette. Jeg tror ikke de hadde sagt det samme om det gjaldt deres eget barn. Noen av foreldre med barn som har blitt som utsatt for mobbing, har fått tilbakemel­ding på at deres barn kun har skolevegri­ng. Men skolevegri­ng oppstår ikke av seg selv, men er et alltid et resultat av noe, blant annet mobbing. Et annet argument som fra tid til annen er kommet opp, er at flestepart­en av elevene trives på skolen, så derfor er ikke dette et problem? Dette er hårreisend­e og uetiske argumenter, synes jeg. Når ble mobbesaker en avstemning om hvor mange som trives og ikke? spør de Ruiter.

– Men hva mener du bør gjøres nå?

– Nå må kommunen vaere ekstremt ydmyke, innrømme feil og gå i dialog med alle de rammede. Ting må skje på disse familienes premisser nå. Jeg tror ydmykhet, å vaere proaktive og på tilbudssid­en og å virkelig lytte til de involverte, er det som må til nå, mener arendals politikere­n.

Vil ha mer kritiske politikere

Han lurer på om kommunen frykter erstatning­skrav i disse sakene, og at det er derfor man nå prøver å dysse det ned.

– Jeg skal i alle fall støtte disse foreldrene så godt jeg kan fremover. Det er uheldig hvis disse sakene må belyses i rettssaler. Jeg tror det er smart av kommunen å legge seg flat og gå i samtaler med dem som er blitt rammet. Også trenger vi politikere som har mer kritisk sans og selv setter seg inn i saken, sier de Ruiter.

«Noen foreldre har hatt som mål at barnet deres skal overleve skolen»

Freddy de Ruiter, pedagog

 ??  ?? FOTO: Camilla Hovstø
FOTO: Camilla Hovstø
 ??  ?? ETTERSPØR MER: Laerer og stortingsp­olitiker Freddy de Ruiter mener kommunen har vaert for lite ydmyke overfor foreldre med barn involvert i «skolesaken» på Fjaere skole.
ETTERSPØR MER: Laerer og stortingsp­olitiker Freddy de Ruiter mener kommunen har vaert for lite ydmyke overfor foreldre med barn involvert i «skolesaken» på Fjaere skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway