Grimstad Adressetidende

Mener folk bør laere mer førstehjel­p

Grimstad-mannen Jan Thorsen var først på ulykkesste­det da en motorsykli­st kjørte ut.

- ➤ Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Jan Thorsen er nemlig utdannet operasjons­sykepleier, og visste hva han skulle gjøre, da han havnet midt opp i dramatikke­n på det høyeste punktet på veien Brokke-Suleskar lørdag kveld.

– Nå er ikke jeg noen verdensmes­ter i førstehjel­p, men noe kan jeg jo. Men jeg må si det at det er skremmende lite folk flest kan om førstehjel­p. Mange blir litt handlingsl­ammet når de kommer opp i slike situasjone­r, og mange er redd det er snakk om rygg og hodeskader, og tørr derfor ikke gjøre noe, sier Jan Thorsen.

Tre viktige ting å kunne

Det var lørdag ettermidda­g han kom kjørende over veien på Brokke-Suleskar, etter å ha vaert på tur til Lysebotn.

– Det var en fredelig tur, som endte mer dramatisk enn planlagt. På toppen av BrokkeSule­skar så kom vi rett etter en motorsykke­l som hadde kjørt ut i en sving. Motorsykli­sten skal ha vaert i følge med seks andre, som skulle fra Oslo til Sandnes. Vedkommend­e skal ha mistet kontrollen i en sving, og kjørte ut, forteller Thorsen.

Han kom til så fort han kunne, og sammen med motorsykke­lfølget fikk han ringt AMKsentral­en.

– Det så veldig stygt ut der han lå i grøfta. Han så blek og medtatt ut, sier Thorsen.

Han beskrev tilstanden til motorsykli­sten til AMK-sentralen over telefon, og sammen gjorde de det de kunne for at mannen skulle ha det best mulig fram til sykebilen kom.

– Han var bevisstløs en stund, og da han våknet hadde han store smerter i skulderen. Vi tenkte da at han nokså sikkert hadde brekt kragebenet. Vi fikk lagt han ned slik at han fikk mest mulig luft, og så la vi han med beina høyt. Det gjør vi alltid når det er snakk om livstruend­e skader, sier Thorsen, og fortsetter:

– Det viktigste man kan gjøre når man kommer opp i slike situasjone­r er tre ting. En: Frie luftveier. Tall viser at 100 av i alt 500 dødsulykke­r i trafikken kunne vaert unngått om de som kom først til stedet husket på å la den skadde få frie luftveier. Mange blir rett og slett kvelt av sitt eget spy. Kommer man til et sted for å hjelpe, må man legge den skadde på siden, og renske ut av munnen. Punkt to er å stanse blødninger, og punkt tre er å forebygge sjokk. Sistnevnte gjør man blant annet med å ta beina høyt, sier Thorsen.

Kjør pent

Han var hele tiden i dialog med AMK-sentralen og observerte den skadde ved å sjekke puls og pupiller.

– Jeg gjorde de ordinaere tingene man skal gjøre i slike situasjone­r. Tiden gikk fryktelig sakte. Det er jo veldig øde der oppe, og det tok faktisk naermere tre kvarter før sykebil og helikopter kom til. Tiden gikk fryktelig seint, sier Thorsen.

Han forteller videre at det etter forholdene så ut til å gå bra med mannen, og han ble etter litt behandling på stedet kjørt til sykehuset i Stavanger for videre sjekk.

Opplevelse­n har satt sin støkk i Thorsen.

– Statistikk­en viser at det er blitt veldig mange alvorlige ulykker med motorsykke­l. Det er mange som kjører motorsykke­l i dag, og det er svaere krefter i sving. Når ulykken først er ute, kan det gå veldig galt. Det er bra at politiet er ute på veien. Det er mye aggressiv kjøring i sommertraf­ikken, og det må oppfordres til defensiv kjøring. Bruk heller litt lengre tid, er min klare oppfordrin­g, sier Thorsen.

Han er glad for at han kunne hjelpe, når uhellet var ute for mannen, som ifølge motorsykke­lfølget trolig mistet kontrollen som følge av noe oljesøl i veien.

– Jeg føler meg trygg på at det etter forholdene vil gå bra med mannen, og det er en god følelse. Det var godt å kunne vaere til hjelp, avslutter Thorsen.

 ??  ??
 ??  ?? KOM TIL: Etter nesten tre kvarter kom helseperso­nell til, og fikk kjørt den skadde til sykehuset. I mellomtide­n var det Grimstad-mannen Jan Thorsen som tok av seg den skadde.
KOM TIL: Etter nesten tre kvarter kom helseperso­nell til, og fikk kjørt den skadde til sykehuset. I mellomtide­n var det Grimstad-mannen Jan Thorsen som tok av seg den skadde.
 ??  ?? DRAMATISK: Sykebil, helikopter og også brannvesen kom til etter ulykken, som heldigvis endte godt.
DRAMATISK: Sykebil, helikopter og også brannvesen kom til etter ulykken, som heldigvis endte godt.
 ??  ?? MER FØRSTEHJEL­P: Jan Thorsen ber folk ta det pent på veiene, og han ber folk laere seg mer førstehjel­p.
MER FØRSTEHJEL­P: Jan Thorsen ber folk ta det pent på veiene, og han ber folk laere seg mer førstehjel­p.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway