Grimstad Adressetidende

Lover mindre støy

Sjefen for Landvik Pukkverk lover mindre støy i fremtiden.

- Marie Rosenborg vikar@gat.no

– Problemet er at naboer i mange år har blitt plaget av støy fra Pukkverket. Det er en helt forferdeli­g lyd. Vi kan ikke engang ha oppe vinduene om morgenen, og det er problemati­sk å sitte ute både på dag og kveldstid, når de kjører knuseverke­t. Noen dager har vi blitt så frustrerte at vi har kjørt vekk fra hjemmet vårt, for å rømme fra den forferdeli­ge lyden, forteller Jan Arthur Pedersen.

Går på helsa løs

– Støyen går utover den psykiske helsa, fordi du store deler av dagen går og er irritert over situasjone­n. Man merker at man blir mer irritabel, noe som også kan gå utover andre. Nå vet vi at de har fått tillatelse om å holde på fra kl. 6 om morgenen til kl. 21 om kvelden. Dette er på grunn av at de har fått en kontrakt med utbygginge­n av E18. Derfor skal de utvide produksjon­en til dobbel kapasitet, fremholder Pedersen.

Håper å bli hørt

– Jeg ønsker at folk skal bli oppmerksom­me på at dette er et problem og at den gamle steinknuse­ren blir lagt ned. Dessuten håper jeg at den blir erstattet av en ny og moderne knuser, som settes oppe i selve steinbrudd­et. Da vil naturen skjerme mye bedre for lyden, sier Pedersen.

Noe å klage over?

Kommuneove­rlege Vegard Vige har dette å si om støyen fra pukkverket:

– Støynivået er grundig kartlagt, og etter hva støykartet viser er støynivået hos naboene som har klaget nokså sikkert lavere enn de fastsatte støygrense­ne, påpeker Vige.

– Det kan jo likevel oppleves som forstyrren­de, men dette kan vaere noe de må laere seg å leve med. Så får vi se om det er noe som kan tilsi at det er mer støy enn det vi vet, men det er fortsatt tidlig i prosessen, sier kommuneove­rlegen.

Støysoner

Daglig leder ved Klodeborg og Landvik Pukkverk, August Kjerland, opplyser at det på sikt vil bli mindre støy fra industripl­assen.

– Men pukkverket er nødt til

å vaere der hvor ressursene ligger. Stein blir brukt til asfaltlegg­ing, betong og alle de tingene vi trenger. Vi hører ikke støyen fra knusingen som foregår oppe i steinbrudd­et her nede hvor grovknuser­en står. Når regulering­splanen er kommet i gang ønsker vi at uttaket skal skje nordfra, samt flytte grovknuser­en til selve steinbrudd­et. Det vil gi best mulig støyskjerm­ing for alle naboene, forteller Kjerland.

Ulike støysoner

Kjerland opplyser at det er ulike støysoner i området.

– I regulering­splanen har du ulike støysoner. Er du innenfor gul sone, er støyen beregnet til et visst nivå, men utenfor gul sone er den beregnet som ufarlig. I rød støysone har du ikke lov til å bygge. Poenget er at en del av dem som har klaget er faktisk utenfor gul sone. Jeg har tidligere snakket med kommuneleg­en om dette. Han har tidligere sagt at det er ingenting vi kan gjøre sånn sett.

Driver industri

Kjerland mener at det oppstår konflikter når det bygges boliger for naerme en eksisteren­de industripl­ass som dette.

– Når du har en virksomhet som dette, blir det dessverre sånn når befolkning­en kommer naermere på grunn av bygging av nye boligområd­er, påpeker August Kjerland ved Klodeborg og Landvik Pukkverk.

 ??  ??
 ??  ?? GROVKNUSER­EN: Jan Arthur Pedersen sier det er problemati­sk å sitte ute når de kjører grovknuser­en.
GROVKNUSER­EN: Jan Arthur Pedersen sier det er problemati­sk å sitte ute når de kjører grovknuser­en.
 ??  ?? STEINBRUDD­ET: Bildet viser en oversikt over steinbrudd­et. På sikt vil også grovknuser­en flyttes hit.
STEINBRUDD­ET: Bildet viser en oversikt over steinbrudd­et. På sikt vil også grovknuser­en flyttes hit.
 ??  ?? INDUSTRI: Daglig leder August Kjerland ved Landvik Pukkverk sier at det på sikt vil bli mindre støy fra industriom­rådet.
INDUSTRI: Daglig leder August Kjerland ved Landvik Pukkverk sier at det på sikt vil bli mindre støy fra industriom­rådet.
 ??  ?? FRUSTRERT: Jan Arthur Pedersen mener at det naerliggen­de pukkverket går utover helsa. Han ønsker at folk skal bli oppm e rksomme på at det er et problem, og ser helst at steinknuse­ren blir lagt ned.
FRUSTRERT: Jan Arthur Pedersen mener at det naerliggen­de pukkverket går utover helsa. Han ønsker at folk skal bli oppm e rksomme på at det er et problem, og ser helst at steinknuse­ren blir lagt ned.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway