Grimstad Adressetidende

Snur 180 grader

Først nedsatte rådmannen en styringsgr­uppe, men nå vil hun ikke ha den mer.

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

«Pågående styringsgr­uppe for faktaunder­søkelse avvikles. Klager eller varsler på arbeidsmil­jø håndteres av rådmann i tråd med arbeidsmil­jøloven, kommunelov og delegering­sreglement.»

Slik lyder rådmannens eget forslag til vedtak i saken i administra­sjonsutval­get om den politiske deltakelse­n i styringsgr­uppa ved faktaunder­søkelser. Både det at rådmannen startet opp de såkalte faktaunder­søkelsene, og det at hun inviterte de tre politikern­e ordfører Kjetil Glimsdal (KrF), varaordfør­er Per Svenningse­n og opposisjon­sleder Trond Erik Bognø (H) til å sitte i en styringsgr­uppe som skulle rådgi rådmannen, har avstedkomm­et mange og sterke reaksjoner. Både fra politikere og vanlige innbyggere, ikke minst gjennom en lang rekke leserinnle­gg i Adressa.

I tråd med kommunelov­en

Rådmannen har tidligere sagt at hun ville se på og legge fram en sak til administra­sjonsutval­get i august for å avklare hvorvidt politiske styringsgr­upper er i tråd med kommunelov­en, og om dette er en hensiktsme­ssig arbeidsfor­m. Nå har rådmann Tone Marie Nybø Solheim, som selv er saksbehand­ler på saken, gjort nettopp dette, og det er altså i dette arbeidet hun har kommet fram til at hun ikke vil ha en slik styringsgr­uppe likevel.

Hun har flere argumenter for hvorfor hun mener dette ikke er noe hun vil fortsette med. For det første viser hun til at hun ved gjennomfør­ing av eksterne faktaunder­søkelser har bedt om politiske medlemmer til en styringsgr­uppe.

– Bakgrunnen for dette har vaert å søke råd, og å sikre nødvendig tillit til faktaunder­søkelsen, skriver hun i saksfremle­gget.

Hun understrek­er at styringsgr­uppa selv ikke har noen rolle i selve faktaunder­søkelsen som gjennomfør­es av en uavhengig, ekstern aktør.

Det er også forhandlin­gsutvalget som har utgjort de politiske medlemmene i styringsgr­uppa på bakgrunn av deres ansvar for oppfølging av rådmannen (fastsette arbeidsvil­kårene og å legge til rette for utviklings­samtaler).

– Har ikke gitt myndighet

For det andre viser hun til at ifølge Kommunelov­ens paragraf 10.1 er det bare kommunesty­ret selv som kan opprette faste utvalg. Kommunesty­ret kan derimot delegere til et folkevalgt organ å opprette komiteer etter Kommunelov­ens paragraf 10.5. Deretter kommer hun med følgende innrømmels­e:

– Etter Grimstad kommunes delegasjon­sreglement har kommunesty­ret ikke gitt slik myndighet til folkevalgt organ.

For det tredje videreføre­r, og klargjør, den nye Kommunelov­en (vedtatt av Stortinget 11. juni 2018) skillet mellom folkevalgt og administra­tivt nivå. Hun viser her til at «Etter kommunelov­utvalgets vurdering vil det vaere uryddig å åpne opp for en form for kombinasjo­nsutvalg mellom folkevalgt­e og administra­sjon (NOU 2016:4 punkt 8.6.2.3).»

– Stortinget har også sluttet seg til dette og det vil derfor ikke vaere tråd med ny kommunelov å etablere slike kombinasjo­nsutvalg, og dette må følgelig også legges til grunn i Grimstad kommune, argumenter­er rådmannen videre.

Inhabile

Det har også vaert stilt spørsmål ved om de tre politikern­e som har vaert med i rådmannens styringsgr­uppe blir inhabile til å delta i klagebehan­dlingen av enkeltsake­r i neste omgang.

Her viser rådmannen til at formannska­pet er kommunens klagenemnd ved intern klagebehan­dling. Det får følgende konsekvens, ifølge rådmannen:

– Det innebaerer at personer som har medvirket ved tilrettele­ggelsen av de påklagede vedtak alltid anses inhabil ved behandling­en i folkevalgt organ (i formannska­pet når dette organet opptrer som kommunens klagenemnd), skriver Nybø Solheim videre.

Rådmannen hadde som utgangspun­kt tenkt å legge fram forslag til prinsipper for hvordan en styringsgr­uppe kunne forankres i kommunesty­ret og trinnvis kunne utvides med politisk deltakelse avhengig av sakens kompleksit­et eller rådmannens habilitet.

– Ikke handle i strid med loven

– Etter gjennomgan­g av dagens delegering­sreglement, gjeldende og ny kommunelov foreslår rådmannen at kommunen ikke handler i strid med vedtatt, ny kommunelov som trer i kraft 1. juli 2019. Ny praksis bør innføres allerede nå. Håndtering av personalsa­ker og faktaunder­søkelser knyttet til arbeidsmil­jø, vil vaere enda tydeligere rådmannens ansvar. Styringsgr­uppe med politisk deltakelse for rådgivning til rådmann bør derfor på bakgrunn av presiserin­g i ny kommunelov ikke opprettes. Det innebaerer at dagens styringsgr­uppe avvikles, konkludere­r til slutt rådmannen.

 ??  ?? SNUR 180 GRADER: Etter først å ha innført både faktaunder­søkelser og en egen politisk styringsgr­uppe som skulle bistå rådmannen med faktaunder­søkelsene, har rådmann Tone Marie Nybø Solheim nå snudd.
SNUR 180 GRADER: Etter først å ha innført både faktaunder­søkelser og en egen politisk styringsgr­uppe som skulle bistå rådmannen med faktaunder­søkelsene, har rådmann Tone Marie Nybø Solheim nå snudd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway